Μουρουνέλαιο, ασπίδα προστασίας για το ανοσοποιητικό!

Δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό αυτή τη χρονική περίοδο της πανδημίας από την ισχυρή θωράκιση του ανοσοποιητικού συστήματος. Έχω κατ΄ επανάληψη επισημάνει ότι η διαμόρφωση των λειτουργιών του ανοσοποιητικού παρουσιάζει κατ’ εξοχήν διατροφοεξαρτώμενο χαρακτήρα. Με βάση αυτήν τη παραδοχή, ειδικά διατροφικά συστατικά έχουν κομβικό ρόλο στην ρύθμιση της έκφρασης των απαντήσεων του ανοσοποιητικού.    

Τα χαμηλά επίπεδά της βιταμίνης D έχουν συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο αναπνευστικών παθήσεων, περιλαμβανομένης της φυματίωσης, του άσθματος και της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας, καθώς και των ιογενών και βακτηριακών αναπνευστικών λοιμώξεων. Μια πρόσφατη συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση που δημοσιεύθηκε σε ένα από τα εγκυρότερα περιοδικά στον κόσμο, στο BMJ, (British Medical Journal) και περιλάμβανε 11.321 άτομα από 14 χώρες έδειξε ότι η λήψη βιταμίνης D μείωσε τον κίνδυνο οξείας αναπνευστικής λοίμωξης (ARI) κατά τουλάχιστον 12%. Ταυτόχρονα, υπάρχουν και άλλα θρεπτικά συστατικά που ρυθμίζουν την ισορροπία του ανοσοποιητικού όπως είναι η «αντιοξειδωτική» βιταμίνη Ε, η οποία εξουδετερώνει την καταστροφική δράση των ελευθέρων ριζών. Επιπλέον, τα ω-3 λιπαρά (EPA και DHA) δημιουργούν μία σημαντική αντιφλεγμονώδη ασπίδα στον οργανισμό.

Για την κάλυψη όλων παραπάνω κομβικών συστατικών την απάντηση προσφέρει τεκμηριωμένα το μουρουνέλαιο, το οποίο ήδη από τη δεκαετία του 1960 είναι γνωστό για τις ανοσοπροστατευτικές του ιδιότητες. Περιλαμβάνει τον ιδιαίτερο συνδυασμό βιταμίνης D με τα ω-3 λιπαρά και μάλιστα σε απόλυτα βιοδιαθέσιμη μορφή. Επίσης, παρούσες σε αυτό είναι οι Βιταμίνες Ε και Α. Λάβετε υπόψιν ότι έχει ιδιαίτερη σημασία το μουρουνέλαιο που αγοράζετε να είναι υψηλής ποιότητας. Ευτυχώς υπάρχει στη χώρα μας μουρουνέλαιο εξαιρετικής ποιότητας, παρασκευασμένο μέσα σε 24 ώρες από την αλίευση της μουρούνας και με προδιαγραφές καθαρότητας κατά πολύ αυστηρότερες από εκείνες (ήδη αυστηρές) που έχει θεσπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Συνοψίζοντας, το μουρουνέλαιο εξαιτίας του μοναδικού συνδυασμού θρεπτικών συστατικών που περιέχει, συμβάλει απόλυτα στην προαγωγή της υγείας του ανοσοποιητικού συστήματος. Επιπλέον, η επιστημονική έρευνα υπογραμμίζει ότι εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητας του σε βιταμίνη D και ω-3 λιπαρά, μπορεί να προστατεύει και από τις αναπνευστικές λοιμώξεις. Συνεπώς, είτε για την μείωση του κινδύνου νόσησης, είτε για τον περιορισμό ανάπτυξης σοβαρών επιπλοκών που σχετίζονται με τον Covid-19, η λύση είναι μία και λέγεται υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή σε συνδυασμό με υψηλής ποιότητας μουρουνέλαιο.


Το Μουρουνέλαιο Moller’s

Προκειμένου να επωφεληθούμε τα μέγιστα είναι πολύ σημαντικό να καταναλώνουμε μουρουνέλαιο υψηλής ποιότητας, όπως είναι το MÖLLER’S! Το μουρουνέλαιο Moller’s το συνοδεύουν αυστηροί έλεγχοι ποιότητας και προδιαγραφές κατά πολύ αυστηρότερες από εκείνες που έχουν θεσπίσει τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και η Νορβηγία. Διατίθεται σε υγρό μουρουνέλαιο MÖLLER’S με φυσική γεύση, με γεύση λεμόνι και γεύση Tutti Frutti ή σε MÖLLER’S ΨΑΡΑΚΙΑ – ΖΕΛΕΔΑΚΙΑ. Οι κάψουλες MÖLLER’S FORTE,  περιέχουν μίγμα μουρουνέλαιου και ιχθυέλαιου, ενώ τα ζελεδάκια που είναι ιδιαίτερα κατάλληλα για τα δύσκολα παιδιά που δεν θέλουν να πιούν το μουρουνέλαιό τους, περιέχει ιχθυέλαιο, ωμέγα-3 και βιταμίνη D.

Authors

Δημήτρης Γρηγοράκης

Ο Δρ. Δημήτρης Γρηγοράκης είναι Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος MSc, PhD, Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, Επιστημονικός Διευθυντής της Ομάδας ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ