Μπορούν οι ασθενείς με ενδοκρινολογικές διαταραχές να εμβολιαστούν για την Covid-19;

Να καθησυχάσει τις έντονες επιφυλάξεις των ασθενών με ενδοκρινολογικές διαταραχές, ιδιαίτερα εκείνων που πάσχουν από αυτοάνοση θυροειδίτιδα, να κάνουν το εμβόλιο κατά της Covid-19, επιχειρεί με ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Ενδοκρινολογική Εταιρεία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι κλινικές μελέτες που οδήγησαν τις Ευρωπαϊκές και Αμερικανικές Υγειονομικές Αρχές (ΕΜΑ και FDA αντίστοιχα) να δώσουν έγκριση για τα δύο πρώτα εμβόλια, των εταιρειών Pfizer και Moderna, συμπεριέλαβαν περισσότερους από 40.000 και 30.000 εθελοντές αντίστοιχα, η ηλικία των οποίων κυμαίνεται από 16 έτη έως και πάνω από 75 έτη.

Στους εθελοντές, μεταξύ άλλων, εντάχθηκαν και πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη, παχυσαρκία, κακοήθειες, HIV λοίμωξη, χρόνια πνευμονική, καρδιαγγειακή και ηπατική νόσο σε σταθερή κατάσταση υγείας.

Από τα αποτελέσματα των ερευνών προέκυψε ότι η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια των εμβολίων ήταν συγκρίσιμες με των υγιών ατόμων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων δηλώνει ότι τα άτομα με αυτοάνοσα νοσήματα χωρίς λοιπές αντενδείξεις στον εμβολιασμό, μπορούν να εμβολιαστούν κανονικά με ένα mRNA Covid-19 εμβόλιο.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα αυτά, η Ευρωπαϊκή Ενδοκρινολογική Εταιρεία τονίζει ότι οι συστάσεις για εμβολιασμό κατά της Covid-19 σε άτομα που βρίσκονται σε σταθερή ενδοκρινολογική διαταραχή και πάσχουν από:

  • αυτοάνοση θυροειδίτιδα,
  • νόσο Grave
  • νόσο Addison
  • αδενώματα υπόφυσης
  • σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 και 2
  • Παχυσαρκία

δεν πρέπει να διαφέρουν από τις συστάσεις που ισχύουν για τον γενικό πληθυσμό.

Τέλος, η Ευρωπαϊκή Ενδοκρινολογική Εταιρεία, επισημαίνει ότι, οι ασθενείς με ανεπάρκεια επινεφριδίων θα πρέπει να ενημερώνονται πως, σε περίπτωση ανεπιθύμητων ενεργειών μετά τον εμβολιασμό, όπως πυρετός, πρέπει να αναπροσαρμόζουν προσωρινά η δόση της θεραπείας τους.

 

https://octenisept.gr/proionta/octenisan-wash-lotion/

 

 

 

 

 

https://www.helenvita.com/anti-wrinkle