Προσοχή στον διαβήτη, την επιδημία του αιώνα μας!

Σύμφωνα με έρευνα, ο αριθμός των ατόμων με διαβήτη αυξήθηκε από 108 εκατομμύρια το 1980 σε 422 εκατομμύρια το 2014. Ο παγκόσμιος επιπολασμός του διαβήτη στους ενήλικες άνω των 18 ετών αυξήθηκε από 4,7% το 1980 σε 8,5% το 2014, με μεγαλύτερο αριθμό ανάπτυξης σε χώρες μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος.

Ο διαβήτης είναι μια σημαντική αιτία τύφλωσης, νεφρικής ανεπάρκειας, καρδιακών προσβολών, εγκεφαλικού επεισοδίου και ακρωτηριασμού κάτω άκρων. Το 2016, περίπου 1,6 εκατομμύρια θάνατοι προκλήθηκαν άμεσα από διαβήτη. Άλλοι 2.2 εκατομμύρια θάνατοι οφειλόταν σε υψηλή γλυκόζη αίματος το 2012. Σχεδόν οι μισοί από όλους τους θανάτους που οφείλονται σε υψηλή γλυκόζη αίματος εμφανίζονται πριν από την ηλικία των 70 ετών. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) υπολογίζει ότι ο διαβήτης ήταν η έβδομη αιτία θανάτου το 2016.

Η υγιεινή διατροφή, η τακτική σωματική άσκηση, η διατήρηση ενός φυσιολογικού σωματικού βάρους και η αποφυγή της χρήσης καπνού είναι τρόποι πρόληψης ή καθυστέρησης της εμφάνισης του διαβήτη τύπου 2. Ο διαβήτης μπορεί να αντιμετωπιστεί και οι συνέπειές του να αποφευχθούν ή να περιοριστούν με δίαιτα, σωματική δραστηριότητα, φαρμακευτική αγωγή.

Τι είναι ο διαβήτης;

Ο διαβήτης είναι μια χρόνια ασθένεια που συμβαίνει είτε όταν το πάγκρεας δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη ή όταν το σώμα δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά την ινσουλίνη που παράγει. Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που ρυθμίζει το σάκχαρο του αίματος. Η υπεργλυκαιμία ή η αύξηση του σακχάρου στο αίμα είναι μια κοινή επίδραση του ανεξέλεγκτου διαβήτη και με την πάροδο του χρόνου οδηγεί σε σοβαρή βλάβη σε πολλά από τα συστήματα του σώματος, ειδικά στα νεύρα και τα αιμοφόρα αγγεία.

Το 2014, το 8,5% των ενηλίκων ηλικίας 18 ετών και άνω είχε διαβήτη. Το 2016, ο διαβήτης ήταν η άμεση αιτία 1,6 εκατομμυρίων θανάτων και το 2012 η υψηλή γλυκόζη στο αίμα ήταν η αιτία για άλλα 2,2 εκατομμύρια θανάτους.

Διαβήτης τύπου 1

Ο διαβήτης τύπου 1 (παλαιότερα γνωστός ως εξαρτώμενος από την ινσουλίνη, νεανική ή παιδική ηλικία) χαρακτηρίζεται από ανεπαρκή παραγωγή ινσουλίνης και απαιτεί καθημερινή χορήγηση ινσουλίνης. Η αιτία του διαβήτη τύπου 1 δεν είναι γνωστή και δεν μπορεί να αποφευχθεί με την τρέχουσα γνώση.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν υπερβολική έκκριση ούρων (πολυουρία), δίψα (πολυδιψία), συνεχή πείνα, απώλεια βάρους, αλλαγές στην όραση και κόπωση. Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να εμφανιστούν ξαφνικά.

Διαβήτης τύπου 2

Ο διαβήτης τύπου 2 (πρώην αποκαλούμενος μη εξαρτώμενος από την ινσουλίνη, ή εκδήλωση ενηλίκων) οφείλεται στην αναποτελεσματική χρήση της ινσουλίνης από το σώμα. Ο διαβήτης τύπου 2 περιλαμβάνει την πλειοψηφία των ατόμων με διαβήτη σε όλο τον κόσμο και είναι σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα υπερβολικού σωματικού βάρους και σωματικής αδράνειας.

Τα συμπτώματα μπορεί να είναι παρόμοια με αυτά του διαβήτη τύπου 1, αλλά συχνά είναι λιγότερο έντονα. Ως αποτέλεσμα, η νόσος μπορεί να διαγνωσθεί αρκετά χρόνια μετά την εμφάνισή της, όταν έχουν ήδη προκύψει επιπλοκές.

Μέχρι πρόσφατα, αυτός ο τύπος διαβήτη παρατηρήθηκε μόνο στους ενήλικες, αλλά τώρα εμφανίζεται όλο και συχνότερα στα παιδιά.

Διαβήτης της κύησης

Ο διαβήτης κύησης είναι υπεργλυκαιμία με τιμές γλυκόζης στο αίμα πάνω από τις φυσιολογικές αλλά κάτω από τις διαγνωστικές τιμές του διαβήτη που εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Οι γυναίκες με διαβήτη κύησης διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και κατά την παράδοση. Αυτές και τα παιδιά τους διατρέχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 στο μέλλον.

Ο διαβήτης κύησης διαγιγνώσκεται μέσω της προγεννητικής διαλογής, και όχι μέσω των αναφερόμενων συμπτωμάτων.

Διαταραγμένη ανοχή στη γλυκόζη και μειωμένη γλυκαιμία νηστείας

Η μειωμένη ανοχή στη γλυκόζη (IGT) και η μειωμένη γλυκαιμία νηστείας (IFG) είναι ενδιάμεσες συνθήκες στη μετάβαση μεταξύ κανονικότητας και διαβήτη. Τα άτομα με IGT ή IFG διατρέχουν υψηλό κίνδυνο πρόκλησης διαβήτη τύπου 2, αν και αυτό δεν είναι αναπόφευκτο.

Ποιες είναι οι συνηθισμένες συνέπειες του διαβήτη;

Με τον καιρό, ο διαβήτης μπορεί να βλάψει την καρδιά, τα αιμοφόρα αγγεία, τα μάτια, τα νεφρά και τα νεύρα.

Οι ενήλικες με διαβήτη παρουσιάζουν δύο έως τρεις φορές αυξημένο κίνδυνο καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Σε συνδυασμό με μειωμένη ροή αίματος, η νευροπάθεια (βλάβη των νεύρων) στα πόδια αυξάνει την πιθανότητα έλκους των ποδιών, λοίμωξη και ενδεχόμενη ανάγκη ακρωτηριασμού των άκρων.

Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια είναι μια σημαντική αιτία τύφλωσης και συμβαίνει ως αποτέλεσμα μακροχρόνιας συσσωρευμένης βλάβης στα μικρά αιμοφόρα αγγεία στον αμφιβληστροειδή. Το 2,6% της παγκόσμιας τύφλωσης μπορεί να αποδοθεί στον διαβήτη.

Ο διαβήτης συγκαταλέγεται στις κύριες αιτίες της νεφρικής ανεπάρκειας.

 

Πώς μπορεί να μειωθεί η επίπτωση εμφάνισης του διαβήτη;

 
Πρόληψη

Απλά μέτρα για τον τρόπο ζωής έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά για την πρόληψη ή την καθυστέρηση της εμφάνισης του διαβήτη τύπου 2.

Για να αποτρέψετε τον διαβήτη τύπου 2 και τις επιπλοκές του, οι άνθρωποι πρέπει:

 • να έχουν και διατηρούν ένα υγιές σωματικό βάρος
 • να είναι σωματικά ενεργοί - τουλάχιστον 30 λεπτά κανονικής δραστηριότητας μέτριας έντασης στις περισσότερες ημέρες. Απαιτείται περισσότερη δραστηριότητα για τον έλεγχο του βάρους.
 • τρώνε μια υγιεινή διατροφή, αποφεύγοντας τη λήψη σακχάρων και κορεσμένων λιπών. και
 • αποφεύγουν τη χρήση καπνού. Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη και καρδιαγγειακών παθήσεων.
Διάγνωση και θεραπεία

Η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να επιτευχθεί μέσω σχετικά χαμηλού κόστους εξέτασης του σακχάρου στο αίμα.

Η θεραπεία του διαβήτη περιλαμβάνει τη διατροφή και τη σωματική δραστηριότητα μαζί με τη μείωση της γλυκόζης στο αίμα και τα επίπεδα άλλων γνωστών παραγόντων κινδύνου που καταστρέφουν τα αιμοφόρα αγγεία. Η διακοπή της χρήσης του καπνού είναι επίσης σημαντική για την αποφυγή επιπλοκών.

Οι παρεμβάσεις που είναι τόσο οικονομικές όσο και εφικτές στις αναπτυσσόμενες χώρες περιλαμβάνουν:

 • έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, ιδιαίτερα στον διαβήτη τύπου 1. Τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 χρειάζονται ινσουλίνη, τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 μπορούν να υποβληθούν σε θεραπεία με φάρμακα από το στόμα, αλλά μπορεί επίσης να απαιτήσουν ινσουλίνη
 • έλεγχο της πίεσης του αίματος και φροντίδα των ποδιών

Άλλες παρεμβάσεις εξοικονόμησης κόστους περιλαμβάνουν:

 • εξέταση και θεραπεία για αμφιβληστροειδοπάθεια (η οποία προκαλεί τύφλωση)
 • έλεγχος λιπιδίων στο αίμα (για τη ρύθμιση των επιπέδων χοληστερόλης)
 • διαλογή για πρώιμα συμπτώματα σχετιζόμενης με διαβήτη νεφρικής νόσου και θεραπεία.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει στόχο να τονώσει και να υποστηρίξει την υιοθέτηση αποτελεσματικών μέτρων για την επιτήρηση, την πρόληψη και τον έλεγχο του διαβήτη και των επιπλοκών του, ιδιαίτερα στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Για το σκοπό αυτό, ο ΠΟΥ:

 • παρέχει επιστημονικές κατευθυντήριες γραμμές για την πρόληψη σημαντικών μη μεταδοτικών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη
 • αναπτύσσει πρότυπα για τη διάγνωση και τη φροντίδα του διαβήτη
 • ενισχύει την ευαισθητοποίηση σχετικά με την παγκόσμια επιδημία του διαβήτη, σηματοδοτώντας την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη (14 Νοεμβρίου)
 • διενεργεί επιτήρηση του διαβήτη και των παραγόντων κινδύνου

Η Παγκόσμια Στρατηγική για τη διατροφή, τη σωματική άσκηση και την υγεία συμπληρώνει το έργο της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, εστιάζοντας σε προσεγγίσεις σε ολόκληρο τον πληθυσμό για την προαγωγή της υγιεινής διατροφής και της τακτικής σωματικής άσκησης, περιορίζοντας έτσι το αυξανόμενο παγκόσμιο πρόβλημα των υπέρβαρων και της παχυσαρκίας.

Authors

Μαρία Πανάγου

Η Μαρία Πανάγου είναι Ενδοκρινολόγος -Διαβητολόγος

 • Αναζητήστε την σελίδα της στο facebook
 • Επικοινωνείστε μαζί της στο e-mail: panmaro@yahoo.com ή στα τηλέφωνα: 210.804.7856 και 6944.75.3056

 

https://octenisept.gr/proionta/octenisan-wash-lotion/

 

 

 

 

 

https://www.helenvita.com/anti-wrinkle