Τι πρέπει να θυμάται ο διαβητικός στις καλοκαιρινές του αποδράσεις;

Το καλοκαίρι είναι εδώ και παρά τις δύσκολες συγκυρίες πολλοί ήδη απολαμβάνουν τις διακοπές τους ενώ άλλοι τις προγραμματίζουν. Η ανεμελιά και η ξεκούραση είναι συνυφασμένες και ζητούμενες κατά τις καλοκαιρινές μας αποδράσεις. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι οι άνθρωποι με χρόνια προβλήματα υγείας θα πρέπει να παραμελούν τις θεραπείες τους αλλά και κάποιες βασικές οδηγίες για την προστασία τους και την αποφυγή δυσάρεστων επιπλοκών.

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να επιδεικνύουν τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, τα οποία για να απολαύσουν με ασφάλεια τις διακοπές τους θα πρέπει να  έχουν οργανωθεί και εξοπλιστεί πριν την αναχώρηση τους.

Για όσους θεραπεύονται με ινσουλίνη ή ινσουλινο-εκκριτικά δισκία, θα πρέπει να έχουν μαζί τους  μια ένεση γλυκαγόνης και ο/η συνοδός τους να είναι καλά εκπαιδευμένος-η να την χρησιμοποιήσει στην περίπτωση σοβαρής υπογλυκαιμίας.

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ποτέ, πως η σωστή ρύθμιση του διαβήτη βασίζεται  στις μετρήσεις σακχάρου. Για τον λόγο αυτό, θα πρέπει να μετράτε τουλάχιστον πριν από οποιαδήποτε έντονη δραστηριότητα αλλά και σε τακτά χρονικά διαστήματα εφόσον η άσκηση διαρκεί περισσότερο από 1 ώρα ( π.χ. ανά 1 ώρα αν κολυμπάμε, ανά 2 ώρες αν περπατάμε στην εξοχή…).

Αναγκαία είναι επίσης η μέτρηση:

  • Μετά από κατανάλωση αλκοόλ, πριν από την κατάκλιση ιδίως
  • Μετά την έντονη άσκηση μέσα στην ημέρα
  • Όταν νιώθουμε συμπτώματα υπογλυκαιμίας ή ηλίασης, συνοδευόμενα από ζάλη και δυσφορία.

Οι θερμοκρασίες το καλοκαίρι στην Ελλάδα παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα, γι’ αυτό θα πρέπει να τοποθετούμε τις ταινίες και τους μετρητές σε δροσερά μέρη, (θερμοκρασία δωματίου μεταξύ 18-30  Βαθμούς Κελσίου).

Επίσης, οι πένες ινσουλίνης θα πρέπει να μεταφέρονται σε τσαντάκια θερμός με παγοκύστη και να διατηρούνται στη συντήρηση του ψυγείου.

 

Προσοχή στα κάτω άκρα!

Προστατέψτε τα κάτω άκρα σας!!! Ποτέ μην περπατάτε ξυπόλητοι στην παραλία, στην πισίνα, στα αποδυτήρια ή ακόμα και εντός του σπιτιού σας. Με αυτό τον τρόπο αποφεύγετε τους τραυματισμούς από αιχμηρά αντικείμενα, εγκαύματα από την καυτή άμμο και την επαφή με ιούς ή μικρόβια που μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές λοιμώξεις.

Εφαρμόστε αντιηλιακή κρέμα στα πόδια σας, για προστασία από τα ηλιακά εγκαύματα.

Αν το θεωρείτε σκόπιμο ενυδατώστε τα κάτω άκρα σας αλλά μην εφαρμόζετε ενυδατική λοσιόν μεταξύ των δακτύλων.

Οι ασθενείς με διαβήτη που τηρούν τις οδηγίες των γιατρών μπορούν να απολαύσουν τις διακοπές τους με ασφάλεια και ηρεμία.

Authors

Μαρία Πανάγου

Η Μαρία Πανάγου είναι Ενδοκρινολόγος -Διαβητολόγος

  • Αναζητήστε την σελίδα της στο facebook
  • Επικοινωνείστε μαζί της στο e-mail: panmaro@yahoo.com ή στα τηλέφωνα: 210.804.7856 και 6944.75.3056

 

https://octenisept.gr/proionta/octenisan-wash-lotion/

 

 

 

 

 

https://www.helenvita.com/anti-wrinkle