Υπογονιμότητα: «Η Γνώση είναι δύναμη»!

Η τεκνοποίηση και η γονεϊκότητα, τόσο φυσικός και αυτονόητος στόχος για κάθε ζευγάρι, συχνά μετατρέπεται σε δύσκολη υπόθεση. Πολλοί νέοι άνθρωποι βρίσκονται αντιμέτωποι με το πρόβλημα της υπογονιμότητας και προβληματίζονται. Παρ’ ότι η Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή στη χώρα μας βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο και υποστηρίζεται από ένα επαρκές νομικό πλαίσιο, η αλήθεια είναι ότι χρειάζεται ακόμα να γίνουν πολλά.

Η έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση και η καλή ψυχολογία είναι κρίσιμοι παράγοντες σε κάθε προσπάθεια Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής. Αυτός είναι και ο στόχος μιας σειράς εξαιρετικών πρωτοβουλιών που προωθεί η κα Βίκυ Χαντζάκου, μια νέα γυναίκα που ήρθε αντιμέτωπη με την υπογονιμότητα και έγινε μητέρα μετά από προσπάθειες έξι ετών και έναν μικρό «γολγοθά». Αξίζει να πληροφορηθούμε γι’ αυτές τις πολύτιμες πρωτοβουλίες και να ενημερώσουμε όσους δικούς μας ανθρώπους αντιμετωπίζουν προβλήματα υπογονιμότητας.

 

Μια ιστορία υπογονιμότητας με αίσιο τέλος

Η Βίκυ Χαντζάκου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Σπάρτη Λακωνίας και είναι το δεύτερο από τα τέσσερα παιδιά της οικογένειάς της. Στην ιστορική αυτή πόλη ολοκλήρωσε την υποχρεωτική και βασική εκπαίδευση συνεχίζοντας τις σπουδές της στην Αθήνα. Είναι πτυχιούχος Οικονομολόγος, ολοκληρώνοντας το 1994 τον συγκεκριμένο κύκλο σπουδών. Λίγο αργότερα ασχολήθηκε με τον τομέα των φυσικών επιστημών αποκτώντας δεύτερο πτυχίο στις Φυσικές Επιστήμες. Έκτοτε αποτελεί τακτικό μέλος της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών.

Το 2003 ήρθε για πρώτη φορά αντιμέτωπη με την υπογονιμότητα, σε έναν σκληρό και επίπονο αγώνα που κράτησε έξι χρόνια και περιλαμβάνει 17 σπερματεγχύσεις, δύο αποβολές, τέσσερα χειρουργεία και μια εξωσωματική γονιμοποίηση που έφερε στη ζωή της δύο μωρά (δίδυμα), ένα αγόρι και ένα κορίτσι.

Σήμερα η ίδια ομολογεί πως η αιτία της σωματικής και ψυχικής καταπόνησης που δέχτηκε καθ´ όλη τη διάρκεια των προσπαθειών της ήταν  η απόλυτη άγνοια της, τόσο πάνω  στα θέματα που αφορούσαν τις διαδικασίες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, όσο και στην παραπληροφόρηση που εισέπραξε από  ειδικούς του χώρου, που ως απώτερο σκοπό τους - όπως η ίδια πιστεύει- είχαν το υπέρμετρο κέρδος.

Στα χέρια τους, τονίζει χαρακτηριστικά, πως ένιωσε εκείνη την περίοδο «ως κομμάτι κρέας» ίσως και «αντικείμενο πειραματικών δοκιμών».

Άσκοπες επαναλαμβανόμενες προσπάθειες με συγκεκριμένη μέθοδο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, χωρίς η ίδια να γνωρίζει γιατί αυτές δεν καρποφόρησαν αφού η ενημέρωση  από τον γιατρό θεωρούνταν άνευ σημασίας. Λες και όλα αυτά δε συνέβαιναν στο σώμα της. Η αλλαγή γιατρού και μεθόδου υποβοήθησης έφεραν τελικά το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Το οικονομικό κόστος; Τεράστιο, σχεδόν δυσβάσταχτο, για διαδικασίες που ακόμα και σήμερα δεν είναι βέβαιη ότι ήταν αναγκαίο να γίνουν!

Μετά από 13 χρόνια που έχουν περάσει από τη γέννηση των διδύμων έχει απαλύνει μέσα της ο σωματικός πόνος σε σχέση με τα βαθειά σημάδια που ο αγώνας αυτός άφησε στην ψυχή της.

 

Η ομάδα “Μυστική Πύλη (Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή)”

Λίγο μετά τη γέννηση των παιδιών της αποφάσισε να δημιουργήσει μια κλειστή ομάδα στο Facebook με το όνομα “Μυστική Πύλη (Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή)”

«Μυστική» όπως τα μυστικά που κρατούσε από φίλους και γνωστούς όταν ξεκινούσε το δύσκολο ταξίδι της Υπογονιμότητας μαζί με το σύζυγό της. Μυστικά, γιατί  ακόμα και σήμερα η κοινή γνώμη δεν μπορεί να δει την υπογόνιμη με συμπάθεια, χαρακτηρίζοντας την πολλές φορές ως «ανήμπορη», «ανίκανη», «προβληματική», «στείρα», «άτεκνη».

Σήμερα η Μυστική Πύλη φιλοξενεί περίπου 2500 υπογόνιμες γυναίκες που εισέρχονται σε αυτήν για να ενημερωθούν πάνω σε θέματα που αφορούν τις διαδικασίες της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, να γνωρίσουν άλλες γυναίκες με το ίδιο πρόβλημα αλλά και να στηριχθούν σε ψυχολογικό επίπεδο.

Γυναίκες κουρασμένες, ταλαιπωρημένες ψυχολογικά αλλά και οικονομικά, φοβισμένες και ανήμπορες να πάρουν ορθές αποφάσεις για την πορεία της προσπάθειας τους. Θύματα σε κάποιες περιπτώσεις διαφόρων ειδικών του χώρου, οι οποίοι λόγω του φόρτου εργασίας και της τυποποίησης των διαδικασιών μιας προσπάθειας παρακάμπτουν τη διαδικασία  της αναλυτικής ενημέρωσης και απλά προχωρούν στις διαδικασίες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής χωρίς πολλές φορές να προβούν στην εξατομίκευση της προσπάθειας σε ιατρικό και σε ψυχολογικό επίπεδο. Χωρίς την εξατομίκευση και την αναλυτική ενημέρωση από κάποιον ειδικό, οι γυναίκες βαδίζουν στα τυφλά προσπαθώντας να συλλέξουν σκόρπιες πληροφορίες από το διαδίκτυο, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις είναι αδύνατο να ερμηνευτούν από μη ειδικούς.

Όπως σημειώνει η κ. Χαντζάκου, οι γυναίκες μοιράζονται τις πληροφορίες αυτές ή την προσωπική τους εμπειρία και προσπαθούν να κατανοήσουν από μόνες τους την ιατρική μεθοδολογία ή τη θεραπευτική οδό που τους προτείνεται και πρέπει να ακολουθήσουν. Η ίδια ως επιστήμονας, διαχωρίζει την εμπειρία από την επιστημονική προσέγγιση και για τον λόγο αυτό αποφάσισε να εντάξει στην Μυστική Πύλη μια ομάδα εξειδικευμένων ειδικών του χώρου της Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, οι οποίοι απαντούν με απλή γλώσσα σε διάφορες ερωτήσεις μελών που τίθενται στην ομάδα σχετικά με συγκεκριμένα προβλήματα ιατρικής φύσεως που αφορούν τον τομέα της υπογονιμότητας. Φυσικά, οι διαδικασίες αυτές είναι καθαρά πληροφοριακού χαρακτήρα και δεν αποτελούν εξατομικευμένη διάγνωση, θεραπευτική προσέγγιση ή υποκατάσταση του θεράποντος ιατρού.

 

H mitrotita.gr

Η ομάδα της κας Χατζάκου, αν και έχει ένα μεγάλο αριθμό μελών, δεν αντιπροσωπεύει παρά ένα μικρό μέρος των υπογόνιμων ζευγαριών στην Ελλάδα τα οποία υπολογίζονται περίπου στα 300.000. «Η γνώση είναι δύναμη» υποστηρίζει η κ. Χαντζάκου μετά την προσωπική της εμπειρία. Ειδικά η έγκυρη επιστημονική γνώση μαζί με την καλή ψυχολογία θεωρούνται  από την ίδια αρωγοί κάθε προσπάθειας στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή. Με αυτό τον στόχο δημιούργησε στα τέλη Δεκεμβρίου 2020 έναν δικτυακό τόπο (site) στη διεύθυνση www.mitrotita.gr στον οποίο φιλοδοξεί να στεγάσει μια επιστημονική βιβλιοθήκη που θα αφορά αμιγώς την υπογονιμότητα και τις διαδικασίες της Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής. Η ιστοσελίδα αυτή φιλοξενεί ιατρικά άρθρα, τα οποία είναι γραμμένα σε απλή και κατανοητή γλώσσα και συντάκτες τους είναι διακεκριμένοι επιστημονικοί συνεργάτες του χώρου, όλοι καταξιωμένοι στην ειδικότητά τους. Η ιστοσελίδα θα εμπλουτίζεται συνεχώς και φιλοδοξεί να καλύψει κενά ενημέρωσης που υπάρχουν στο διαδίκτυο πάνω στον τομέα αυτό, συγκεντρώνοντας μια αρθρογραφία στην οποία ο επισκέπτης θα μπορεί να πλοηγηθεί γρήγορα, εύκολα και κατανοητά.

 

Η εκπομπή «Μητρότητα» στο ραδιόφωνο

Στην ίδια φιλοσοφία κινείται και η εκπομπή που η κ. Χαντζάκου επιμελείται και παρουσιάζει από τον διαδικτυακό ραδιοφωνικό σταθμό Syzefxi Web Radio και την ιστοσελίδα www.syzefxi.gr Πρόκειται για την εκπομπή «Μητρότητα» η οποία  κλίνει περίπου ένα χρόνο ζωής και φιλοξενεί συνεντεύξεις ειδικών με θέματα που άπτονται  της Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής αλλά και ιστορίες υπογόνιμων γυναικών, συνήθως μελών της ομάδας της.

 

Ψυχολογική υποστήριξη υπογόνιμων γυναικών

Τέλος, στις δραστηριότητες της κ. Χαντζάκου και του www.mitrotita.gr συγκαταλέγεται και η συγκρότηση  μικρότερων ομάδων υπογόνιμων γυναικών οι οποίες μπορούν να συμμετέχουν σε διαδικτυακές συμβουλευτικές συναντήσεις με ειδική Ψυχολόγο, μέλος της ομάδας και ειδικευμένη σε θέματα υπογονιμότητας, με σκοπό την ψυχολογική υποστήριξη και βοήθεια σε όλη την διάρκεια των προσπαθειών τους.     

Ο τομέας της Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε πολύ καλό επίπεδο ιατρικής υποδομής αλλά και επιστημονικού προσωπικού, πολύ πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Στην ανάπτυξη αυτού του τομέα συμβάλει σε μεγάλο βαθμό το νομικό πλαίσιο που διέπει την Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή, το οποίο αν και διαθέτει κάποιες ελλείψεις, είναι αρκετά ευέλικτο και καινοτόμο σε σχέση με αντίστοιχα άλλων ευρωπαϊκών χωρών.    

Με τα όπλα αυτά το υπογόνιμο ζευγάρι στην Ελλάδα έχοντας κατανοήσει και αντιληφθεί το πρόβλημά του μέσα από τη σωστή ενημέρωση και τη σωστή ψυχολογική στήριξη,  έχει τη δυνατότητα με τη βοήθεια των ειδικών να επιλέξει και να προχωρήσει στην ενδεδειγμένη για την περίπτωσή του μέθοδο Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγής αγκαλιάζοντας το όνειρο της τεκνοποίησης και της γονεϊκότητας. Ένα συναίσθημα έμφυτο και ισχυρό σε κάθε άνθρωπο, που με τη βοήθεια της επιστήμης σήμερα μπορεί να γίνει πραγματικότητα.

 

https://octenisept.gr/proionta/octenisan-wash-lotion/

 

 

 

 

 

https://www.helenvita.com/anti-wrinkle