Διαθέσιμος ο Εθνικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας
Μια νέα εποχή στην ψηφιακή υγεία εγκαινιάζει ο Εθνικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας (ΕΗΦΥ) που παρουσιάστηκε σήμερα, Δευτέρα 10 Μαρτίου 2025, σε Συνέντευξη Τύπου από τον Υπουργό Υγείας, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Δημήτρη Παπαστεργίου και την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας, κα. Ειρήνη Αγαπηδάκη. Το νέο σύστημα επιτρέπει την πλήρη καταγραφή και διαχείριση του ιατρικού ιστορικού των πολιτών, προσφέροντας ταυτόχρονα ευκολία, ταχύτητα και ασφάλεια στην παροχή ιατρικών υπηρεσιών.
Τι προσφέρει ο Εθνικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας
Ο ΕΗΦΥ αποτελεί μια καινοτόμο πλατφόρμα που συγκεντρώνει όλα τα ιατρικά δεδομένα των πολιτών σε ένα ασφαλές, εύχρηστο και πλήρως προσβάσιμο σύστημα. Μέσω της εφαρμογής MyHealth, κάθε πολίτης μπορεί να έχει άμεση πρόσβαση στο ατομικό του ιατρικό αρχείο, το οποίο περιλαμβάνει:
- Διαγνώσεις
- Συνταγογραφήσεις φαρμάκων
- Αποτελέσματα εξετάσεων
- Ιστορικό νοσηλειών
Οι γιατροί, από την πλευρά τους, αποκτούν μια ολοκληρωμένη εικόνα του ιατρικού ιστορικού των ασθενών τους, διευκολύνοντας έτσι την εξατομικευμένη και αποτελεσματική θεραπευτική προσέγγιση.
Τα οφέλη για τους πολίτες και τους επαγγελματίες υγείας
Με τον ΕΗΦΥ, οι πολίτες απαλλάσσονται από τη γραφειοκρατία και την ανάγκη να μεταφέρουν φυσικά έγγραφα, ενώ οι επαγγελματίες υγείας μπορούν να λαμβάνουν γρήγορες και τεκμηριωμένες αποφάσεις. Το σύστημα αναβαθμίζεται διαρκώς, ενσωματώνοντας τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης για καλύτερη ανάλυση και πρόβλεψη ιατρικών αναγκών.
Κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση, ο Υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι ο Εθνικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας (ΕΗΦΥ), αποτελεί την εξέλιξη του παλαιού My Health App σε κάτι τελείως καινούριο. Ειδικότερα, αλλάζει πλήρως ο τρόπος που η πληροφορία για το ιατρικό μητρώο του καθενός θα φτάνει στον θεράποντα ιατρό, στα επείγοντα περιστατικά ενώ θα μπορεί να αξιοποιηθεί και για οποιαδήποτε άλλη χρήση.
Από την πλευρά του, ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, χαρακτήρισε τον Εθνικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας ως τομή για τη δημόσια υγεία. Διευκρίνησε ότι, προς το παρόν, η εφαρμογή διαλειτουργεί με 15 μητρώα, 124 νοσοκομεία και 680 μικροβιολογικά εργαστήρια. Σταδιακά όμως, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, θα διασυνδεθούν όλο και περισσότεροι δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς. Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι, σε συνδυασμό με το πολύ μεγάλο έργο της «Βελτίωσης της Ψηφιακής Ετοιμότητας των Νοσοκομείων», οι πολίτες το επόμενο διάστημα θα έχουν πρόσβαση από το κινητό τους μέσω του myHealth app στο σύνολο της πληροφορίας υγείας τους. Επιπλέον, οι ιατροί για πρώτη φορά θα έχουν δομημένα συνολική εικόνα των εξετάσεων των ασθενών.
Τέλος, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, κα. Ειρήνη Αγαπηδάκη, εστίασε, κατά την ομιλία της, σε ένα επιπλέον όφελος του ΕΗΦΥ, που αφορά στο τέλος της ταλαιπωρίας χιλιάδων πολιτών που κάνουν αίτηση να περάσουν από τις Υγειονομικές Επιτροπές των ΚΕΠΑ για την πιστοποίηση αναπηρίας τους. Από τα τέλη του έτους, όπως ανέφερε η κα. Αγαπηδάκη, η πιστοποίηση αναπηρίας θα γίνεται ψηφιακά, καθώς ο ΕΗΦΥ θα έχει όλα τα απαιτούμενα στοιχεία και θα ενσωματώνει τα δεδομένα και τις διαλειτουργικότητες που απαιτούνται. Έτσι, οι ασθενείς δεν θα χρειάζεται πια να περνούν από υγειονομική επιτροπή, η πιστοποίηση της αναπηρίας θα γίνεται αποκλειστικά ψηφιακά.









































