ΕΚΕΑ: Εθελοντική αιμοδοσία στο Σύνταγμα για να αντιμετωπιστεί η μεγάλη μείωση στην επάρκεια αίματος

-

Οι ανάγκες για αίμα δεν σταματούν ποτέ, ιδιαίτερα σε δύσκολες για τη δημόσια υγεία εποχές όπως αυτή που διανύουμε, όπου οι επιπτώσεις του νέου κύματος της πανδημίας και ειδικά της νέας μετάλλαξης Όμικρον, στην επάρκεια αίματος στη χώρα μας είναι εμφανείς. Τα αποθέματα αίματος έχουν μειωθεί αισθητά δημιουργώντας παράλληλα κινδύνους για τις ζωές χιλιάδων συνανθρώπων μας που έχουν ανάγκη από αίμα προκειμένου να είναι λειτουργικοί στην καθημερινότητά τους.

Για το λόγο αυτό το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) συνεχίζει σταθερά τις δράσεις του για την εθελοντική αιμοδοσία. Σε συνεργασία με τη ΣΤΑΣΥ, προγραμματίζει διήμερη εθελοντική αιμοδοσία την Παρασκευή 11 και το Σάββατο 12 Φεβρουαρίου στην Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Μετρό Συντάγματος.

Το ωράριο των αιμοληψιών είναι 10:30 π.μ. με 19:30 μ.μ. και οι αιμοληψίες γίνονται κατόπιν ραντεβού.

Έχοντας ως βασική αρχή την άμεση επαφή με τον εθελοντή αιμοδότη το ΕΚΕΑ προωθεί δράσεις σε χώρους  ασφαλείς και εύκολα προσβάσιμους στους εθελοντές, ώστε να διευκολυνθούν όλοι όσοι επιθυμούν να αιμοδοτήσουν ευχάριστα. Γι’ αυτό και απευθύνει πρόσκληση σε όλους τους εθελοντές αιμοδότες, παλιούς και νέους, να ανταποκριθούν στο κάλεσμα στο κέντρο της πόλης ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες της τρέχουσας περιόδου.

 

Μέτρα που θα τηρηθούν

Για τη διεξαγωγή της αιμοδοσίας θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας των εθελοντών αιμοδοτών και συγκεκριμένα:

  • χορήγηση του προβλεπόμενου από τον ΕΟΔΥ εξοπλισμού ατομικής προστασίας (μάσκες, γάντια, αντισηπτικό) για το προσωπικό και τους εθελοντές αιμοδότες που θα συμμετάσχουν
  • αποστείρωση στις καρέκλες αιμοδοσίας
  • τήρηση των αποστάσεων μεταξύ των καρεκλών αιμοδοσίας
  • τηλεφωνικά ραντεβού, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα συνωστισμού

 

Τι πρέπει να γνωρίζει ο αιμοδότης που έχει εμβολιαστεί πρόσφατα

Όσοι αιμοδότες έχουν εμβολιαστεί στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών, μπορούν να αιμοδοτήσουν εφόσον αισθάνονται καλά. Στην περίπτωση που μετά τον εμβολιασμό παρουσιαστούν ήπιες αντιδράσεις, μπορούν να προσφέρουν αίμα 7 ημέρες μετά την πάροδο των συμπτωμάτων.

Για  ραντεβού, μπορείτε να καλείτε από Δευτέρα 7/02 έως Πέμπτη 10/02 9:00-15:00 στα τηλέφωνα 213 214 67 16 και 213 214 67 26.

 

Ποιοι μπορούν να αιμοδοτήσουν

Για να δώσουμε αίμα χρειάζεται:

  • Να είμαστε 18-65 ετών
  • Να έχουμε πάρει ένα ελαφρύ γεύμα πριν την αιμοδοσία
  • Να έχουμε κοιμηθεί τουλάχιστον 5 ώρες
  • Εάν υπάρχειτατουάζ ή piercing να έχουν παρέλθει 4 μήνες

 

ADMAN