Ελλάδα και Κύπρος ενώνουν τις δυνάμεις τους στον τομέα των Μεταμοσχεύσεων

Ο Υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης και ο Υπουργός Υγείας της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Μιχάλης Δαμιανός, υπέγραψαν την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024, δύο Συμφωνίες Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα των μεταμοσχεύσεων και στον τομέα των διασταυρούμενων μεταμοσχεύσεων νεφρού. Παρόντες στην υπογραφή των Συμφωνιών Συνεργασίας ήταν, επίσης, ο Υφυπουργός Υγείας, κ. Μάριος Θεμιστοκλέους και η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας της Κύπρου, κα Χριστίνα Γιαννάκη.

Μετά την ολοκλήρωση των υπογραφών, ο Υπουργός Υγείας ευχαρίστησε τον Πρόεδρο του ΕΟΜ (Ελληνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων) και όλη την ομάδα των μεταμοσχεύσεων στην Ελλάδα για τη συμβολή τους στην επίτευξη  της συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα των μεταμοσχεύσεων, ενώ ιδιαίτερη μνεία έκανε και στον κ. Μάριο Θεμιστοκλέους  ο οποίος με την τριπλή ιδιότητα του ως Υφυπουργός Υγείας, ως γιατρός αλλά και ως καταγόμενος από την Κύπρο, έχει δείξει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για να προχωρήσει πολύ γρήγορα η υπογραφή της συμφωνίας. Τέλος, εξέφρασε την αμέριστη στήριξη της Κυβέρνησης σε κάθε πρωτοβουλία που συμβάλει στη συνεργασία των δύο χωρών.

Από την πλευρά του, ο Κύπριος Υπουργός Υγείας, κ. Μιχάλης Δαμιανός τόνισε ότι η υπογραφή αυτών των συμφωνιών επιβεβαιώνει τη δέσμευση των κυβερνήσεων των δύο χωρών για καθολική και ισότιμη υγειονομική φροντίδα, διασφαλίζοντας ότι κανένας πολίτης, ανεξάρτητα από τη σπανιότητα της περίπτωσής του, δεν θα μείνει χωρίς την απαραίτητη φροντίδα. Διευκρίνισε δε ότι, η πρώτη συμφωνία, που υπεγράφη, αφορά στις διασταυρούμενες μεταμοσχεύσεις νεφρού η οποία αναμένεται να αυξήσει σημαντικά τις θεραπευτικές επιλογές για τους ασθενείς που πάσχουν από νεφρική ανεπάρκεια, επιτρέποντας την ανταλλαγή οργάνων μεταξύ των δύο χωρών σε περιπτώσεις ασυμβατότητας δότη και λήπτη. Έφερε δε ως παράδειγμα, ότι εάν ένας δότης στην Κύπρο ή την Ελλάδα δεν είναι συμβατός με τον λήπτη του, θα υπάρχει πλέον η δυνατότητα ανταλλαγής νεφρών με αντίστοιχο ζευγάρι από την άλλη χώρα, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες επιτυχημένης μεταμόσχευσης. Αναφερόμενος στη δεύτερη συμφωνία,  διευκρίνισε ότι αυτή αφορά στις μεταμοσχεύσεις πνευμόνων. Στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας, οι Κύπριοι ασθενείς θα μπορούν να υποβάλλονται σε μεταμόσχευση πνεύμονα στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, το οποίο διαθέτει την απαραίτητη τεχνογνωσία και υποδομή. Επιπλέον, όπως τόνισε ο κ. Δαμιανός, η συμφωνία προβλέπει τη δυνατότητα παραχώρησης οργάνων από την Κύπρο προς τον Ελληνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων, όταν αυτά δεν μπορούν να αξιοποιηθούν στην Κύπρο. Με αυτόν τον τρόπο, διασφαλίζεται η καλύτερη διαχείριση των διαθέσιμων οργάνων και η ταχύτερη ανταπόκριση στις ανάγκες των ασθενών στις δύο χώρες.

Κλείνοντας, ο Υφυπουργός Υγείας, κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, δήλωσε ότι ο τομέας των μεταμοσχεύσεων είναι ένας απ’ τους σημαντικότερους τομείς που μπορούν να σώσουν ζωές ασθενών αλλά και να βελτιώσουν δραστικά την ποιότητα ζωής τους. Για το λόγο αυτό η Ελληνική Κυβέρνηση, εργάζεται επί έτη προς την κατεύθυνση της αξιοποίησης όλων των δυνατοτήτων της επιστήμης στον τομέα αυτό. Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι τα αποτελέσματα της προσπάθειας αρχίζουν να φαίνονται και η χώρα μας αναβαθμίζεται συνεχώς στον τομέα των μεταμοσχεύσεων.