Ανοίγει η πλατφόρμα για την τρίτη δόση εμβολίου

Πολύς λόγος γίνεται τον τελευταίο καιρό για την αναγκαιότητα χορήγησης μίας τρίτης-αναμνηστικής- δόσης του εμβολίου ιδιαίτερα σε πληθυσμιακές ομάδες που, είτε λόγω ηλικίας είτε λόγω κάποιου σοβαρού υποκείμενου νοσήματος, η ανοσολογική τους απόκριση δεν είναι ικανοποιητική ώστε να είναι επαρκώς θωρακισμένοι έναντι μίας πιθανής λοίμωξης από τον κορονοϊό.

Το ζήτημα αυτό έχει απασχολήσει και την ελληνική επιστημονική κοινότητα που καλείται να λάβει αποφάσεις και να χαράξει την στρατηγική για το ζήτημα της χορήγησης της τρίτης δόσης σε συγκεκριμένες, αρχικά, ομάδες του πληθυσμού.

Σύμφωνα με την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, κα Μαρία Θεοδωρίδου, η χορήγηση αναμνηστικής δόσης εμβολίου στοχεύει καταρχάς στη «θωράκιση» των ατόμων που λόγω νόσου ή θεραπείας δεν μπόρεσαν να έχουν ικανοποιητική αντισωματική ανταπόκριση μετά από τους βασικούς εμβολιασμούς και παραμένουν ευάλωτοι στη λοίμωξη.

Ο άλλος στόχος της τρίτης δόσης είναι η υπενθύμιση στο ανοσιακό σύστημα, η επανενεργοποίηση της ανοσοανταπόκρισης, ούτως ώστε να δημιουργηθούν υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων και να αναπληρώσουν τη μείωση που έχει παρατηρηθεί με τις μελέτες των αντισωμάτων με την πάροδο του χρόνου.

Όπως ανέφερε η κα Θεοδωρίδου, την Τρίτη 24 Αυγούστου 2021, συνεδρίασαν από κοινού η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, και η Επιτροπή Αντιμετώπισης των Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας με στόχο την συζήτηση και την ανταλλαγή απόψεων πάνω στο θέμα της χορήγησης μιας αναμνηστικής δόσης εμβολίου. Οι Επιτροπές έλαβαν υπ' όψιν τους την τρέχουσα βιβλιογραφία καθώς και τις απόψεις των επιστημονικών εταιρειών και προέβησαν στην σύσταση της αναμνηστικής δόσης που θα χορηγείται τέσσερις εβδομάδες μετά την δεύτερη δόση σε συγκεκριμένες ομάδες ασθενών υψηλού κινδύνου. Επεσήμανε δε ότι η τρίτη δόση των εμβολίων θα είναι mRNA εμβόλιο για τα άτομα που έχουν λάβει δυο δόσεις mRNA βασικού εμβολιασμού και μια δόση mRNA εμβόλιο σε άτομα που έχουν  λάβει ως βασικό σχήμα εμβολιασμού δυο δόσεις εμβολίου Astra Zeneca ή μια δόση εμβολίου Johnson & Johnson.

 

Ποιες είναι οι ομάδες ατόμων που περιλαμβάνονται στα νοσήματα υψηλού κινδύνου
  • Άτομα με μεταμόσχευση. Μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων.
  • Άτομα σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση.
  • Άτομα με νεφρική ανεπάρκεια που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή περιτονεακήκάθαρση.
  • Ασθενείς με καρκίνο (υπό αγωγή).
  • Ασθενείς με καρκίνο συμπαγούς οργάνου που υποβάλλονται σε θεραπεία και στην θεραπεία περιλαμβάνεται η χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, ανοσοθεραπεία ή άλλου τύπου θεραπεία.
  • Ασθενείς με αιματολογικό καρκίνο κατά την τελευταία πενταετία.
  • Άτομα σε ανοσοκαταστολή στα οποία συμπεριλαμβάνονται ασθενείς με αυτοάνοσα νοσήματα ή άλλα νοσήματα με ανοσοκαταστολή, που λαμβάνουν ειδικές ανοσοτροποποιητικές θεραπείες, όπως και άτομα με πρωτοπαθείς ανοσοανεπάρκειες ή άτομα με HIV λοίμωξη τα οποία έχουν CD4 κάτω από 200.

Όπως ανέλυσε η κα Θεοδωρίδου, για την μεγάλη αυτή κατηγορία των ανοσοκατεσταλμένων υπάρχει μία κοινή θέση όλων των εταιρειών για τα φάρμακα που προκαλούν αυτή την ανοσοανεπάρκεια. Yπάρχει, λοιπόν, ένας συγκεκριμένος κατάλογος με όλους τους θεραπευτικούς παράγοντες που χρησιμοποιούνται. Ενδεικτικά ανέφερε ότι σε αυτόν περιλαμβάνονται και τα άτομα που παίρνουν πρεδιζινολόνη, κορτιζόνη δηλαδή, άνω των 20mg ημερησίως για διάστημα μεγαλύτερο των 30 ημερών.

Όσον αφορά στο επιχειρησιακό σκέλος, δηλαδή στο άνοιγμα της σχετικής πλατφόρμας για τα ραντεβού της τρίτης δόσης, η διαδικασία θα είναι η ίδια που ακολουθήθηκε και με τις αρχικές δόσεις των εμβολίων. Την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου θα ανοίξει η πλατφόρμα και τα άτομα τα οποία δύνανται να κάνουν την τρίτη δόση, θα μπορούν να κλείνουν τα ραντεβού τους με τον ΑΜΚΑ τους. Η ακριβής ημερομηνία που θα ανοίξει η πλατφόρμα αναμένεται να ανακοινωθεί σύντομα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

https://octenisept.gr/proionta/octenisan-wash-lotion/

 

 

 

https://www.helenvita.com/anti-wrinkle