Το clawback απειλεί με αναστολή την εκτέλεση των συνταγών αναλώσιμων αντλίας ινσουλίνης;

Περίπου 2500 πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 κινδυνεύουν με αναστολή εκτέλεσης συνταγών αναλωσίμων αντλίας ινσουλίνης σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ). Ως πηγή του προβλήματος καταδεικνύεται το «58% clawback» που έχει επιβάλει για τον Ιανουάριο του 2023 στις αντλίες ινσουλίνης ο Υπουργός Υγείας με το ΦΕΚ 2553/τ. Β’/19-4-23. Αντίστοιχο πρόβλημα διαπιστώνει η Ομοσπονδία και για τους πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 η εύρεση GLP-1 αναλόγων, λόγω της μεγάλης έλλειψης που έχει προκληθεί στην αγορά.

Ειδικότερα η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ αναφέρει ότι η απόφαση για την επιβολή του 58% clawback οδηγεί αφενός τις εταιρείες σε αναστολή εκτέλεσης συνταγών αναλωσίμων αντλίας ινσουλίνης και τους 2500 και πλέον πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1, που χρησιμοποιούν αντλία ινσουλίνης, στην υποχρεωτική αλλαγή θεραπευτικής αγωγής, ενέργεια που θα θέσει σε κίνδυνο τη ρύθμιση της πάθησής μας, την υγεία και κατά συνέπεια και την ίδια μας τη ζωή!

Περαιτέρω σύμφωνα με την ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή καταγράφεται σοβαρό πρόβλημα με την έλλειψη των GLP-1 αναλόγων, των αντιδιαβητικών δηλαδή ενέσιμων φαρμάκων για τον Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2, τα οποία εξαιτίας της παράνομης συνταγογράφησης, χορηγούνται τους τελευταίους μήνες σε ανθρώπους παχύσαρκους που «βαφτίστηκαν» διαβητικοί. Υπενθυμίζεται ότι τα συγκεκριμένα φάρμακα έχουν πάρει ένδειξη και ως φάρμακα κατά της παχυσαρκίας από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων (FDA). Ωστόσο στην Ελλάδα η μαζική συνταγογράφηση τους σε παχύσαρκους, μη διαβητικούς έχει ως αποτέλεσμα οι πάσχοντες από Διαβήτη τύπου 2 να μην μπορούν να βρουν το φάρμακό τους, να αναγκάζονται να δοκιμάζουν άλλες θεραπευτικές προτάσεις και να βρίσκονται αντιμέτωποι με τις όποιες συνέπειες θα προκαλέσει η τροποποίηση της θεραπευτικής αντιμετώπισης του Διαβήτη! Μάλιστα η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ σημειώνει ότι το πρόβλημα αναμένεται να επιδεινωθεί καθώς λόγω της πίεσης για αύξηση ποσότητας εισαγωγών των συγκεκριμένων φαρμάκων, οι εταιρείες θα υποβληθούν σε clawback το οποίο τελικά έστω και έμμεσα, θα το επωμισθεί και πάλι ο πάσχοντας από Σακχαρώδη Διαβήτη. Τονίζει ότι η εφαρμογή του clawback θα οδηγήσει τους ασθενείς σε καθυστερήσεις στη λήψη της φαρμακευτικής αγωγής, σε συνεχιζόμενη αναζήτηση από φαρμακείο σε φαρμακείο για εύρεση του φαρμάκου, σε αναγκαστική αλλαγή θεραπείας, σε καταβολή σοβαρών χρηματικών ποσών, και ουσιαστικά θα θέσει την ζωή τους σε κίνδυνο!

Σε σχετική ανακοίνωση η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ υπογραμμίζει ότι από τον Ιούλιο του 2019, επεδίωξε να συναντήσει και να παρουσιάσει τα σοβαρά και μακροχρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη στον τέως αλλά και στον νυν Υπουργό Υγείας, μέχρι τις 28 Απριλίου, χωρίς αποτέλεσμα και καταγγέλει το Υπουργείο Υγείας ότι κωφεύει και σιωπά, επιδεικνύοντας προκλητική και επικίνδυνη για τους πάσχοντες αδιαφορία!

Τέλος η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, υπενθυμίζει ότι εκπροσωπεί περισσότερους από 1.130.000 ασθενείς-πολίτες, οι οποίοι είναι καταγεγραμμένοι τόσο στο μητρώο της ΗΔΙΚΑ, όσο και στο αντίστοιχο του ΕΟΠΥΥ και ζητά από τον Υπουργό Υγείας να ανακατανείμει με Υπουργική Απόφαση πριν παραιτηθεί, τους κλειστούς προϋπολογισμούς που όρισε μέσω του ΦΕΚ 2553/τ. Β'/19-4-23 δίνοντας στην κατηγορία Λ4 τουλάχιστον 4.000.000 ευρώ επιπλέον, τα οποία πρέπει να προστεθούν ειδικά στη Λ4Γ. Μάλιστα προειδοποιεί ότι «ελπίζουμε να δοθεί λύση στα παραπάνω σοβαρά προβλήματα τώρα, διότι σε αντίθετη περίπτωση, θα παροτρύνουμε τους πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη της χώρας μας να δώσουν στις 21 Μαΐου… ό,τι μας δίνουν και εκείνοι τα τέσσερα τελευταία χρόνια…»