Οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί επιστρέφουν! Αντισυναταγματική η παράταση της αναστολής εργασίας

Δικαιωμένη δηλώνει η πλειοψηφία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) με την απόφαση του ΣτΕ που έκρινε, μετά από τη δεύτερη προσφυγή της, ως αντισυνταγματική τη συνέχιση των αναστολών εργασίας των ανεμβολίαστων υγειονομικών.

Συγκεκριμένα, η απόφαση που είχε εκδώσει το ΣτΕ στην πρώτη προσφυγή της ΠΟΕΔΗΝ όριζε ότι το μέτρο των αναστολών εργασίας είναι συνταγματικά ανεκτό και θα πρέπει σε σύντομο χρονικό διάστημα να επαναξιολογηθεί ευνοϊκά για τους εργαζόμενους με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Ωστόσο, ενώ στις 14/4/2022 άρθηκαν όλα τα περιοριστικά μέτρα αποφυγής της διασποράς του κορωνοϊού για τον γενικό πληθυσμό και χαλάρωσαν τα σχετικά πρωτόκολλα στα Νοσοκομεία, για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς παρατάθηκε το μέτρο της αναστολής εργασίας τους με την επαναξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων να ορίζεται για την 31/12/2022.

Μετά από δεύτερη προσφυγή της ΠΟΕΔΗΝ στο ΣτΕ εξεδόθη νέα απόφαση, η οποία πλέον είναι τελεσίδικη και κρίνει ως αντισυνταγματική την παράταση των αναστολών εργασίας από 14/4/2022 έως 31/12/2022 καθ’ ότι είναι αντίθετη με την αρχή της αναλογικότητας.

Σύμφωνα με την ΠΕΟΔΗΝ, πρόκειται περί απόφασης σχεδόν ομόφωνης καθ’ ότι ένας μόνο δικαστής στους 7 ψήφισε την συνέχιση του μέτρου των αναστολών εργασίας και ως εκ τούτου καλεί τον Υπουργό Υγείας να προβεί στη σχετική νομοθετική ρύθμιση για την επιστροφή των συναδέλφων και την καταβολή του μισθού τους από 14/4/2022.

Όσον αφορά στους Συμβασιούχους Ιατρούς που προσλήφθηκαν για την κάλυψη των κενών που προέκυψαν από την αναστολή εργασίας των ανεμβολίαστων υγειονομικών, η ΠΟΕΔΗΝ θεωρεί ότι το Σύστημα Υγείας έχει σημαντικά κενά. Ως εκ τούτου θα πρέπει να ανανεωθούν οι Συμβάσεις τους και να ακολουθήσουν την τύχη των υπολοίπων Συμβασιούχων, διότι είναι άδικο να απολυθούν ενώ πρόσφεραν υπηρεσίες στην διάρκεια της πανδημίας.