Πόσους μήνες μετά τον πλήρη εμβολιασμό θα χορηγείται η τρίτη δόση;

Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για την τρίτη -αναμνηστική- δόση που αφορά στους ανοσοκατασταλμένους πολίτες. Η διαδικασία αυτή γίνεται σύμφωνα με τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και  απευθύνεται σε περίπου είναι 285.000 συμπολίτες μας οι οποίοι ήδη από χθες, Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου, άρχισαν να λαμβάνουν sms στο κινητό τους που θα τους υπενθυμίζει να κλείσουν τα ραντεβού τους για εμβολιασμό.

Όσον αφορά στο μείζον ερώτημα για το ποιοι θα ακολουθήσουν τους ανοσοκατασταλμένους πολίτες, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών κα Μαρία Θεοδωρίδου ανέφερε ότι η Επιτροπή έχει γνωμοδοτήσει θετικά για τη χορήγηση τρίτης δόσης και σε διαμένοντες σε Mονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων και σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών.

 

Πότε μπορεί να χορηγηθεί η τρίτη δόση

Σύμφωνα με την κα Θεοδωρίδου, υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ ανοσοκατασταλμένων και του λοιπού πληθυσμού.

Οι πρώτοι, λόγω μειωμένης ανοσιακής ανταπόκρισης, μπορούν να λάβουν την τρίτη δόση και 4 εβδομάδες μετά από τη 2η δόση. Στους λοιπούς, θα μπορεί να χορηγηθεί η τρίτη δόση  σε διάστημα από  έξι έως οκτώ μήνες μετά από την δεύτερη δόση. Μάλιστα  ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κ. Μάριος Θεμιστοκλέους διευκρίνισε ότι ο εμβολιασμός της τρίτης δόσης δεν θα υλοποιηθεί από τους ιδιώτες ιατρούς, αλλά από τις δομές στις οποίες υλοποιήθηκε και ο προηγούμενος εμβολιασμός των ενδιαφερομένων.

 

Η τρίτη δόση για τους υγειονομικούς

Όπως επεσήμανε η κα Θεοδωρίδου, τα δεδομένα της ανοσιακής ανταπόκρισης, τόσο από σημαντικές και αξιόλογες μελέτες που έχουν ολοκληρωθεί στη χώρα μας όσο και από ξένες μελέτες, δείχνουν ότι και άλλες πληθυσμιακές ομάδες, όπως οι υγειονομικοί, μπορούν να προτεραιοποιηθούν για την τρίτη δόση.

Ειδικά για τους υγειονομικούς σημείωσε ότι εκτίθενται κατ΄ εξοχήν στη λοίμωξη από τον ιό και παρέπεμψε σε ανοσιακές μελέτες στις οποίες έχει διαπιστωθεί η φθορά, η βαθμιαία μείωση των εξουδετερωτικών αντισωμάτων και η μείωση και της κυτταρικής ανοσίας -ιδιαίτερα μετά από την εμφάνιση της μετάλλαξης Delta.

Προς επίρρωση της άποψης αυτής, η κα Θεοδωρίδου αναφέρθηκε διεξοδικά σε μελέτη που δημοσιεύτηκε  πρόσφατα στο New EnglandJournal of Medicine με τίτλο «Επανεμφάνιση της λοίμωξης σε πλήρους εμβολιασμένους επαγγελματίες υγείας» Σύμφωνα με τη μελέτη, μετά τη θεαματική μείωση των λοιμώξεων Covid-19 στο Πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο στην Καλιφόρνια το Μάρτιο, οι λοιμώξεις αυξήθηκαν κατακόρυφα τον μήνα Ιούλιο, που ήταν ο μήνας εμφάνισης της μετάλλαξης Delta ενώ παράλληλα είχαν καταργηθεί και οι μάσκες. Ενδεικτικά σημείωσε ότι από τους 227 επαγγελματίες υγείας, οι 130, δηλαδή, ένα ποσοστό 57,3%, βρέθηκαν θετικοί με realtime PCR, δηλαδή με τον μοριακό έλεγχο. Υπολογίστηκε, λοιπόν, ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου μειώθηκε από 90% στο 65% ως προς την μόλυνση των ατόμων και την ολιγοσυμπτωματική νόσο.

Συμπερασματικά, η κα Θεοδωρίδου, υπογράμμισε ότι η διατήρηση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου για την αποφυγή λοιμώξεων στο υγειονομικό προσωπικό είναι καθοριστικής σημασίας για την μετάδοση του ιού στο εργασιακό και στο οικογενειακό περιβάλλον αλλά κυρίως και για την αποφυγή της επιβάρυνσης του συστήματος υγείας.

 

Χορήγηση της τρίτης δόσης χωρίς την προηγούμενη θετική εισήγηση του ΕΜΑ

Όπως ήδη έχει ανακοινωθεί σε προηγούμενο χρόνο η χορήγηση της τρίτης αναμνηστικής δόσης θα έπρεπε να ξεκινήσει μετά τη θετική εισήγηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ). Η έναρξη εμβολιασμού με την τρίτη δόση πληθυσμιακών ομάδων, κατά ιεράρχιση και προτεραιότητα, χωρίς να υπάρχει η σχετική θετική εισήγηση  του ΕΜΑ ευλόγως προκαλεί ερωτηματικά και απορίες.

Σε σχετική ερώτηση για το ζήτημα αυτό η κα Θεοδωρίδου εξήγησε ότι ο ΕΜΑ είναι ένας ρυθμιστικός Οργανισμός τον οποίο ακολουθούμε, αλλά οι συστάσεις του δεν είναι απαγορευτικές. Αφήνεται σε όλες τις χώρες το περιθώριο να σταθμίσουν τις ανάγκες τους, τα δεδομένα τους που έχουν κατά τόπους και αναλόγως να πράξουν. Ωστόσο η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών σημείωσε ότι αναμένει σύντομα την έκδοση της επίσημης έγκρισης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

https://octenisept.gr/proionta/octenisan-wash-lotion/

 

 

 

https://www.helenvita.com/anti-wrinkle