Συνεργασία Affidea και Bayer σε καινοτόμο πρόγραμμα ανακύκλωσης υπολειμμάτων από τα σκιαγραφικά

Μια σημαντική πρωτοβουλία για να μειώσει το οικολογικό του αποτύπωμα ανακοίνωσε ο Όμιλος Affidea. Σε συνεργασία με την Bayer ξεκινά για πρώτη φορά στην Ελλάδα το πρωτοποριακό πρόγραμμα re:contrast που στοχεύει στην ανακύκλωση υπολειμμάτων ιωδίου από τα σκιαγραφικά μέσα που χρησιμοποιούνται στις αξονικές τομογραφίες.

Με αυτή την πρωτοβουλία οι δύο εταιρείες φιλοδοξούν να συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος από επιβλαβείς ουσίες. Μάλιστα μέσω του προγράμματος re:contrast της Bayer μειώνεται η ανάγκη για νέο ιώδιο, καθώς περιορίζεται τόσο η εξόρυξή του όσο και η παρουσία του στο νερό, καθώς με την ανάκτηση και επαναχρησιμοποίησή του δεν απελευθερώνεται στα λύματα.

Ειδικότερα το πρόγραμμα re:contrast λειτουργεί ως εξής: στο διαγνωστικό κέντρο Affidea χρησιμοποιούνται ειδικά δοχεία ανάκτησης με τα υπολείμματα του σκιαγραφικού μέσου της Bayer. Στη συνέχεια, τα γεμάτα δοχεία συλλέγονται και αποστέλλονται στις εγκαταστάσεις της Bayer στο Bergkamen, όπου και πραγματοποιείται η ανάκτηση του ιωδίου. Το ανακτηθέν ιώδιο δίνεται σε μεταπωλητές και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πολλές άλλες εφαρμογές, αλλά όχι για σκιαγραφικά/φαρμακευτικά προϊόντα.

Ο Operations Director της Affidea Ελλάδος κύριος Γιάννης Βυθούλκας, σχολίασε την πρωτοβουλία και τόνισε: «Σε ένα έντονα μεταβαλλόμενο περιβάλλον, διαμορφώνουμε τον στρατηγικό μας σχεδιασμό, με στόχο την υιοθέτηση βιώσιμων πρακτικών αλλά και την συμμόρφωση της εταιρείας με τις απαιτήσεις της βιώσιμης διακυβέρνησης. Είμαστε περήφανοι που η Affidea είναι η πρώτη εταιρεία υγείας που εφαρμόζει το πρωτοποριακό πρόγραμμα της Bayer για την ανακύκλωση υπολειμμάτων σκιαγραφικών μέσων, με στόχο να βελτιώσει το οικολογικό της αποτύπωμα, να συμβάλει  στην προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες σε θέματα βιωσιμότητας».

Από την πλευρά του ο Επικεφαλής του Τμήματος Ακτινολογίας της Bayer Ελλάς κύριος Νικόλαος Κουρεντζής, δήλωσε σχετικά: «Για την Bayer, η βιωσιμότητα αποτελεί σημαντική δέσμευση. Μέσω του προγράμματος re:contrast, η Bayer Ελλάς αποδεικνύει πώς οι βιώσιμες πρακτικές μπορούν να οδηγήσουν μόνο σε θετικές αλλαγές. Αυτή η καινοτόμος πρωτοβουλία στοχεύει στο να φέρει έναν νέο τρόπο ανάκτησης και επαναχρησιμοποίησης των υπολειμμάτων ιωδίου, μειώνοντας έτσι την εξάρτησή μας από νέους πόρους. Αντιμετωπίζοντας ενεργά τις περιβαλλοντικές ανησυχίες, το πρόγραμμα re:contrast όχι μόνο βοηθά στη διατήρηση πολύτιμων φυσικών στοιχείων, αλλά ταυτόχρονα μειώνει σημαντικά την παρουσία των επιβλαβών ουσιών στο περιβάλλον. Το πρόγραμμα αυτό θέτει ένα νέο πρότυπο για υπεύθυνες βιομηχανικές πρακτικές και είμαστε υπερήφανοι που στην Bayer Ελλάς ηγούμαστε μίας βιώσιμης λύσης που συμβάλλει στο να κληροδοτήσουμε έναν καλύτερο πλανήτη στις επόμενες γενιές.»