Θ’ αφήσουμε την πανδημία να περιορίσει την αιμοδοσία;

Γνωστό, διαχρονικό, άλυτο και σταθερά επώδυνο παραμένει το ζήτημα της έλλειψης αίματος στη χώρα μας. Η μέχρι σήμερα αποτυχία του εκάστοτε σχεδιασμού να διαμορφώσει στους ενήλικες πολίτες την απαιτούμενη συνείδηση του εθελοντή αιμοδότη, έχει ως συνέπεια την επί μακρά χρονικά διαστήματα ανεπάρκεια της χώρας μας σε αίμα.

Η μειωμένη προσέλευση των εθελοντών αιμοδοτών γίνεται ακόμα πιο έντονη κατά τη θερινή περίοδο, λόγω των καλοκαιρινών τους διακοπών. Η δε πανδημία έδειξε το πιο σκληρό πρόσωπό της σε όλους εκείνους τους ασθενείς, ιδιαίτερα στα πολυμεταγγιζόμενα άτομα, που συστηματικά χρειάζονται το αίμα ως θεραπεία για την ίδια τους τη ζωή. Ο φόβος και η ανασφάλεια των συστηματικών εθελοντών αιμοδοτών αλλά και όσων θα το επιχειρούσαν για πρώτη φορά, αποτέλεσε, και ακόμα αποτελεί, σε μεγάλο βαθμό ανασταλτικό παράγοντα ώστε οι ενδιαφερόμενοι να προσέλθουν σε κέντρα αιμοδοσίας και να αιμοδοτήσουν.

Λόγω του επικείμενου θέρους και του κινδύνου για μειωμένη προσέλευση των εθελοντών αιμοδοτών, η Πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών κα Μαρία Θεοδωρίδου, απηύθυνε, για άλλη μία φορά, έκκληση τονίζοντας πως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι «η αιμοδοσία είναι μια πράξη αλληλεγγύης και αγάπης για τον συνάνθρωπό μας. Eν μέσω, μάλιστα, πανδημίας η προσφορά αυτή είναι πολύτιμη». Μάλιστα η κα Θεοδωρίδου παρουσίασε τα θετικά της εθελοντικής προσφοράς αίματος και υπογράμμισε:

  • Οι αναπνευστικοί ιοί, όπως αυτοί της γρίπης, δεν μεταδίδονται με την μετάγγιση. Δεν έχει διαπιστωθεί, παγκοσμίως, ότι ο κορονοϊός μεταβιβάζεται με το αίμα.
  • Οι ανάγκες για αίμα, πλάσμα και αιμοπετάλια είναι μια ανάγκη συνεχής και αυτό πρέπει να το έχουμε υπ’ όψιν μας. Γενικά δεν συνιστάται από τον FDA έλεγχος των αιμοδοτών για τον κορονοϊό.
  • Άτομα που νόσησαν με COVID ή έχουν θετική ιολογική εξέταση για COVID, μπορούν να αιμοδοτήσουν 14 ημέρες μετά την ανάρρωση.
  • Άτομα που έχουν εμβολιαστεί, και αυτό είναι ενδιαφέρον, μπορούν να αιμοδοτήσουν άμεσα, σύμφωνα με τις αμερικανικές συστάσεις, ή μετά από 7 ημέρες, σύμφωνα με τις οδηγίες της Βρετανικής Εταιρείας Αιμoεπαγρύπνηση στην Βρετανία.

 

 

 

 

 

 

 

https://octenisept.gr/proionta/octenisan-wash-lotion/

 

 

 

 

 

https://www.helenvita.com/anti-wrinkle