ΙΣΑ: Εθελοντική Αιμοδοσία για την ενίσχυση του Παίδων «Η Αγία Σοφία

Οι οδυνηρές συνέπειες της πανδημίας που μαστίζει τη χώρα μας επί δύο συνεχή έτη, αγγίζουν πλέον το σύνολο της κοινωνίας, μόλυνση, νοσηλίες, επώδυνες διασωληνώσεις ασθενών και χιλιάδες θάνατοι. Υπάρχουν όμως και άλλες, λιγότερο γνωστές συνέπειες. Αφορούν συγκεκριμένες ομάδες πολυμεταγγιζόμενων ασθενών που συστηματικά και σε όλη τους τη ζωή έχουν άμεση ανάγκη από μεταγγίσεις αίματος, προκειμένου να εξασφαλίσουν την επιβίωσή τους και μία καλή ποιότητα ζωής.

Οι συνεχείς ελλείψεις αίματος σε πανελλαδικό επίπεδο, οι οποίες έχουν ιδιαίτερα ενταθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας, λόγω της μειωμένης προσέλευσης των εθελοντών αιμοδοτών, έχουν δημιουργήσει ασφυκτικές συνθήκες σε όλους τους πολυμεταγγιζόμενους ασθενείς στους οποίους επί μακρόν δεν χορηγείται η ποσότητα αίματος που απαιτείται ώστε να μην κλονιστεί η ήδη εύθραυστη υγεία τους. Μάλιστα η ανεπάρκεια αίματος στα ψυγεία των Νοσοκομείων «εξαναγκάζει» συχνά τους ασθενείς να απευθύνονται στο συγγενικό και φιλικό τους περιβάλλον για την εξεύρεση μίας πολυπόθητης μονάδας αίματος.

Ιδιαίτερα έντονο εμφανίζεται το πρόβλημα στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» όπου στεγάζεται και λειτουργεί η μεγαλύτερη Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας της χώρας στην οποία μεταγγίζονται συστηματικά περίπου 700 ενήλικοι και ανήλικοι ασθενείς. Οι δραματικές ελλείψεις σε αίμα όλο αυτό το χρονικό διάστημα έχουν φέρει τους πάσχοντες σε πλήρες αδιέξοδο καθόσον τα τελευταία χρόνια αναγκάζονται να εξασφαλίσουν οι ίδιοι αρκετές μονάδες αίματος ετησίως προκειμένου να τους χορηγηθεί η απαιτούμενη ποσότητα και να μην διαταραχθεί η ομαλή πορεία της υγείας τους.

Με στόχο την ενίσχυση της αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Παίδων, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης, ανέλαβε την πρωτοβουλία να οργανώσει εθελοντική αιμοδοσία για την μερική κάλυψη των αναγκών σε αίμα. Η αιμοδοσία ολοκληρώθηκε την Κυριακή 6 Φεβρουαρίου για πρώτη φορά στον Κολωνό στο ATHENS SPORTS HALL (Θεμισκύρας και Λένορμαν) και έτυχε ιδιαίτερη θερμής ανταπόκρισης από πολίτες, αθλητές και τοπικούς φορείς.


 


 

Για την υλοποίησή της υπήρξε συνεργασία με το «Όλοι Μαζί Μπορούμε», τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, το Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία», την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εθελοντών Αιμοδοτών (ΠΟΣΕΑ), το Δίκτυο Αγάπης και Αλληλεγγύης Κολωνού Α.Ο. Νηρέας, τον Εθνικό Οργανισμό Υγείας και το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας.

Ο Πρόεδρος του ΙΣΑ, κ. Γ. Πατούλης, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του ευχαρίστησε θερμά, τόσο τους εθελοντές αιμοδότες, όσο και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που συνέβαλε στην αιμοδοσία. Επιπλέον αναφέρθηκε στην προσφορά των εθελοντών αιμοδοτών υπογραμμίζοντας ότι είναι ιδιαίτερα σημαντική και βοηθάει καθοριστικά στην κάλυψη των ελλείψεων, οι οποίες είναι μεγαλύτερες λόγω της πανδημίας. Επιπλέον, δήλωσε ότι «Συμβάλλουμε έμπρακτα στην προσπάθεια ενίσχυσης της τράπεζας αίματος του Νοσοκομείου Παίδων ‘’Η Αγία Σοφία’’. Η αιμοδοσία είναι αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου η οποία έχει καθιερωθεί στις 15 Φεβρουαρίου. Συνεχίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις την Εθνική προσπάθεια και παραμένουμε σταθερά αρωγοί σε όλους τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη.» Στη συνέχεια ευχαρίστησε τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό για τον άοκνο αγώνα τους, τους εθελοντές, τα μέλη των συλλόγων και φορέων της περιοχής και όλους όσους συνέβαλαν προκειμένου να πραγματοποιηθεί η συγκεκριμένη αιμοδοσία.


 

 

ADMAN