Νέοι περιορισμοί σε Super Market, Λιανεμπόριο και Κομμωτήρια!

Η συνεχής αύξηση των κρουσμάτων αλλά ιδιαίτερα των σκληρών δεικτών (διασωληνωμένοι και θάνατοι) οδηγούν στη λήψη αυστηρότερων μέτρων ώστε να περιοριστεί η περαιτέρω διασπορά του κορονοϊού.

Για το λόγο αυτό στις 12 Νοεμβρίου 2021 δημοσιεύτηκε η με αριθ. Δ1α/Γ.Π.οικ. 71179 Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ Β΄/5277) η οποία προβλέπει τη λήψη των εξής επιπρόσθετων μέτρων:

 

Καταστήματα Τροφίμων

Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται τα σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, ζαχαροπλαστεία, κάβες, κ.α..

Για τα καταστήματα αυτά προβλέπεται η τήρηση αποστάσεων μεταξύ των πελατών και η παρουσία ενός ατόμου ανά 9 τ.μ.

 

Λιανεμπόριο

Στην κατηγορία αυτή εμπίπτουν οι επιχειρήσεις λιανεμπορίου, συμπεριλαμβανομένων των εμπορικών κέντρων (mall) και των εκπτωτικών χωριών, καθώς και των καταστημάτων λιανικού εμπορίου που λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας τύπου "κατάστημα εντός καταστήματος" (shops in a shop). Στις επιχειρήσεις αυτές:

Οι πελάτες εισέρχονται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο στο κατάστημα:

  • πιστοποιητικού εμβολιασμού, ή
  • πιστοποιητικού νόσησης ή
  • βεβαίωσης αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορωνοϊό COVID-19 (PCR ή rapid test)

Οι ανήλικοι από τεσσάρων (4) έως και δεκαεπτά (17) ετών δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test).

 

Κομμωτήρια, υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής

Στις κατηγορίες αυτές εμπίπτουν επιχειρήσεις όπως κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής, αποτρίχωσης, θεραπείας με υπεριώδεις και υπέρυθρες ακτίνες, μανικιούρ, πεντικιούρ και περιποίηση νυχιών. Επίσης συμπεριλαμβάνονται τα κέντρα υπηρεσιών διαιτολογίας, εκμετάλλευσης λουτρών (καθαριότητας, χαμάμ κ.λπ.), θεραπευτικών λουτρών και ιαματικών πηγών, μασάζ, προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος, γυαλίσματος υποδημάτων, σχετικών με τη φυσική ευεξία,  δερματοστιξίας (τατουάζ και υπηρεσιών τρυπήματος δέρματος του σώματος (piercing).

Οι πελάτες εισέρχονται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο:

  • πιστοποιητικού εμβολιασμού, ή
  • πιστοποιητικού νόσησης ή
  • βεβαίωσης αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορωνοϊό COVID-19 (PCR ή rapid test)

Οι ανήλικοι από τεσσάρων (4) έως και δεκαεπτά (17) ετών δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test), σύμφωνα με τις παρ. 3 και 4 του άρθρου 9.

Ειδικώς για τις υπηρεσίες μανικιούρ, πεντικιούρ, ποδολογίας και καλλωπισμού νυχιών προβλέπεται η ανάπτυξη διαχωριστικού πετάσματος τύπου plexiglass.

 

Προϊόντα κομμωτικής

Επιπλέον, από τα σούπερ μάρκετ, το λιανεμπόριο και τα κομμωτήρια απαγορεύεται η πώληση προϊόντων κομμωτικής για επαγγελματική χρήση σε μη έχοντες άδεια ασκήσεως επαγγέλματος κομμωτή-κουρέα. Η πώληση των προϊόντων κομμωτικής για επαγγελματική χρήση επιτρέπεται μόνο με την προϋπόθεση έκδοσης του προβλεπόμενου τιμολογίου και με την ταυτόχρονη επίδειξη επαγγελματικής ταυτότητας.

Η εφαρμογή των μέτρων άρχισε από το Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2021 στις 06:00 και ισχύουν ως την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2021 στις 06:00, με πιθανότητα να παραταθούν, ανάλογα με την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

https://octenisept.gr/proionta/octenisan-wash-lotion/

 

https://www.helenvita.com/anti-wrinkle