Πολύ σημαντικό το έργο της Novartis για την ισότιμη πρόσβαση στην Υγεία

Η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας προσφέρει κάθε χρόνο στις 7 Απριλίου, επέτειο της ίδρυσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας το 1948, μια καλή ευκαιρία για να αναδειχθούν σχετικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η κοινότητα παγκοσμίως και υπενθυμίζει ότι η υγεία είναι θεμελιώδες και βασικό ανθρώπινο δικαίωμα για όλους. Ωστόσο πολλοί πολίτες σε όλο τον κόσμο, εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν εμπόδια και ανισότητες καθώς οι πολεμικές συγκρούσεις, οι ανθρωπιστικές και κλιματικές κρίσεις και οι οικονομικοί περιορισμοί, απειλούν το δικαίωμα των ανθρώπων στην ισότιμη πρόσβαση στην Υγεία1.

Σ’ αυτό το πλαίσιο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προωθεί την φετινή καμπάνια με το κεντρικό μήνυμα «Η υγεία μου, δικαίωμά μου» (My health, my right) που υπογραμμίζει και υποστηρίζει παγκοσμίως το δικαίωμα όλων στην πρόσβαση σε υπηρεσίες Υγείας, στην ενημερωμένη συναίνεση, στη σωματική ακεραιότητα και αυτονομία και την προστασία των προσωπικών δεδομένων Υγείας1.

Η Novartis, στο πλαίσιο της ασθενοκεντρικής κουλτούρας που έχει υιοθετήσει, ανταποκρίνεται στα μηνύματα της διεθνούς καμπάνιας και ενσωματώνει συστηματικά, στρατηγικές βέλτιστης πρόσβασης που σχετίζονται με τον τρόπο έρευνας, ανάπτυξης και διάθεσης των φαρμακευτικών προϊόντων της παγκοσμίως ώστε να εξασφαλίσει την ισότιμη πρόσβαση στις καινοτόμες θεραπείες της. Μάλιστα οι πρωτοβουλίες της εταιρείας προς αυτή την κατεύθυνση φαίνεται να αποδίδουν καρπούς. Τα στοιχεία της έκθεσης Novartis in Society Integrated Report αποτυπώνουν ότι το 2023, σημειώθηκε αύξηση 31% στους ασθενείς που είχαν πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες, σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος2.

Περαιτέρω η Novartis, το 2023, επένδυσε 8,6 δις δολάρια στην έρευνα και ανάπτυξη νέων φαρμάκων και 98,4 εκατ. δολάρια για παραμελημένες τροπικές ασθένειες και την ελονοσία. Στις ΗΠΑ, την ΕΕ, την Κίνα και την Ιαπωνία εγκρίθηκαν 22 φάρμακα ενώ η εταιρεία ενισχύει συστηματικά το χαρτοφυλάκιο της με νέα φάρμακα σε σημαντικές θεραπευτικές κατηγορίες όπως οι καρδιομεταβολικές παθήσεις, η ανοσολογία, η νευρολογία, οι παθήσεις των νεφρών και η ογκολογία2.

Στη χώρα μας η Novartis πραγματοποίησε 72 κλινικές μελέτες το 2023, με θετικά αποτελέσματα για τους ασθενείς, το Εθνικό Σύστημα Υγείας και τους επαγγελματίες υγείας. Επιπλέον, η εταιρεία ανακοίνωσε πρόσφατα την έναρξη του δεύτερου κύκλου του Προγράμματος Ενδυνάμωσης Ενώσεων Ασθενών, με 26 εκπροσώπους από 14 ενώσεις ασθενών να έχουν δηλώσει συμμετοχή. Το πρόγραμμα, υλοποιείται σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο της Μαδρίτης για δεύτερη συνεχή χρονιά και απευθύνεται σε εκπροσώπους ενώσεων ασθενών στοχεύοντας στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων και τη βελτίωση των γνώσεων τους, ώστε να υποστηρίξουν πιο αποδοτικά τη λειτουργία των συλλόγων τους.