Το 10% των Ελλήνων εμφανίζει προβλήματα με τους νεφρούς

Σε όλο τον κόσμο περισσότεροι από 850 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με Νεφρική Νόσο αλλά δυστυχώς η συντριπτική πλειοψηφία δεν το γνωρίζει. Ταυτόχρονα πάνω από 2 εκατομμύρια άνθρωποι στην υφήλιο βρίσκονται σε θεραπεία υποκατάστασης της νεφρικής λειτουργίας, κυρίως με αιμοκάθαρση ή έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση νεφρού. Υπολογίζεται ότι την δεκαετία του 2040 η Χρόνια Νεφρική Νόσος θα είναι η πέμπτη αιτία θανάτου παγκοσμίως. Στην Ελλάδα περίπου το 10% του ενήλικου πληθυσμού πάσχει από Χρόνια Νεφρική Νόσο, δηλαδή 1.000.000 Έλληνες εμφανίζουν προβλήματα με τους νεφρούς. Από αυτούς, το 10% (100.000 άτομα) εμφανίζει αρκετά σοβαρά προβλήματα.

Τα ανησυχητικά στοιχεία που αναδεικνύουν τη σημασία της πρόληψης και του τακτικού ελέγχου των νεφρών, ανακοίνωσε η Ελληνική Νεφρολογική Εταιρεία (ΕΝΕ) με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού 2023 που από το 2006 έχει οριστεί τη δεύτερη Πέμπτη του Μαρτίου.

Ο κ. Δημήτριος Πετράς, MD, PhD, Πρόεδρος της Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρείας, Διευθυντής Νεφρολογικού Τμήματος ΓΝΑ Ιπποκράτειο αναφερόμενος στη Χρόνια Νεφρική Νόσο και το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας τόνισε: «Η Χρόνια Νεφρική Νόσος είναι μια κατάσταση κατά την οποία συμβαίνει βαθμιαία απώλεια της νεφρικής λειτουργίας, που συνήθως επηρεάζει και τους δύο νεφρούς.  Σε αρχικό στάδιο, τα συμπτώματα της ΧΝΝ δεν γίνονται αντιληπτά́. Είναι δυνατόν, κάποιος να χάσει μέχρι και το 90% της νεφρικής λειτουργίας του χωρίς να εμφανίζει συμπτώματα. Η Χρόνια Νεφρική Νόσος είναι εξελικτική νόσος, η έγκαιρη λοιπόν διάγνωσή της είναι κρίσιμη, καθώς η κατάλληλη θεραπευτική αγωγή μπορεί́ να επιβραδύνει την εξέλιξή της. Το μήνυμα για το 2023 είναι να είμαστε καλά προετοιμασμένοι για το αναπάντεχο και για "ισότητα" παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στο νεφρολογικό τομέα για όλους, από την πρόληψη έως την θεραπεία».

Ο κ. Βασίλειος K. Λιακόπουλος Αντιπρόεδρος Διεθνούς Επιτροπής για την Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού (World Kidney Day Steering Committee), Καθηγητής Νεφρολογίας ΑΠΘ, Διευθυντής Β’ Νεφρολογικής Κλινικής ΠΓΝ ΑΧΕΠΑ, Θεσσαλονίκη, αναφέρει μεταξύ άλλων «το μήνυμα  της Παγκόσμιας Ημέρας  Νεφρού εστιάζει στην ανάγκη να εξασφαλιστεί η ασφαλής, βιώσιμη και συστηματική παροχή υπηρεσιών υγείας για όσους χρειάζονται δια βίου σύνθετες θεραπείες, όπως οι άνθρωποι που ζουν με νεφρική νόσο. Αυτή η έκκληση απευθύνεται στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικών υγείας, στις κυβερνήσεις, στη βιομηχανία, στους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης, στα άτομα που ζουν με χρόνια νεφρική νόσο, αλλά και σε ολόκληρη την κοινωνία».

Ο κ. Χαράλαμπος Λάμπρου, Γενικός Διευθυντής της Astellas, Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας επισήμανε «H Astellas, βιοφαρμακευτική εταιρεία με διεθνή παρουσία και ασθενοκεντρική προσέγγιση, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των αλλαγών στην υγειονομική περίθαλψη, και στον τομέα της Νεφρολογίας. Το επιστημονικό και ερευνητικό δυναμικό της  επικεντρώνεται στην κάλυψη ανεκπλήρωτων ιατρικών αναγκών στο συγκεκριμένο τομέα, προσφέροντας αξία και ανακούφιση στους ασθενείς, τις οικογένειες και τους φροντιστές τους, καθώς η νόσος έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής τους, επηρεάζοντας την κινητικότητα, την αυτοφροντίδα και την καθημερινότητά τους. Παράλληλα αναλαμβάνουμε ή και στηρίζουμε  πρωτοβουλίες που έχουν ως στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας σε θέματα πρόληψης».

Από αριστερα:
Χαράλαμπος Λάμπρου, Γενικός Διευθυντής Astellas, Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας,
Δημήτριος Πετράς, MD, PhD, Πρόεδρος Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρείας, Διευθυντής Νεφρολογικού Τμήματος ΓΝΑ Ιπποκράτειο,
Βασίλειος K. Λιακόπουλος Αντιπρόεδρος Διεθνούς Επιτροπής για την Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού (World Kidney Day Steering Committee), Καθηγητής Νεφρολογίας ΑΠΘ, Διευθυντής Β’ Νεφρολογικής Κλινικής ΠΓΝ ΑΧΕΠΑ, Θεσσαλονίκη.
Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού 2023: «Υγεία των Νεφρών για Όλους: Προετοιμασία για το αναπάντεχο, υποστήριξη του ευάλωτου!»

Η Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού, στοχεύει στην ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση της ιατρικής κοινότητας, των αρμόδιων αρχών και του κοινού́ για την πρόληψη και προαγωγή́ της καλής νεφρικής λειτουργίας του οργανισμού. Αποτελεί κοινή πρωτοβουλία της Διεθνούς Νεφρολογικής Εταιρείας (International Society of Nephrology) και της Διεθνούς Συνομοσπονδίας των Νεφρολογικών Ιδρυμάτων – Παγκόσμιας Συμμαχίας Νεφρού (IFKF-WKA), με στόχο να αναγνωριστεί η υγεία των νεφρών, ως μια παγκόσμια προτεραιότητα της δημόσιας υγείας και να υιοθετηθούν σε όλα τα επίπεδα οι ανάλογες πολιτικές πρόληψης και θεραπείας.

Με το σύνθημα «Υγεία των Νεφρών για Όλους: Προετοιμασία για το αναπάντεχο, υποστήριξη του ευάλωτου!» η Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού 2023 καλεί την παγκόσμια κοινότητα να αναλάβει δράση, για την υιοθέτηση των απαιτούμενων πολιτικών πρόληψης και θεραπείας ώστε όλοι οι ασθενείς με Χρόνια Νεφρική Νόσο να έχουν πρόσβαση στην κατάλληλη περίθαλψη και θεραπεία. Κατά τη διάρκεια των πρόσφατων καταστροφικών γεγονότων (πανδημία, πολεμικές συρράξεις) αποδείχθηκε ότι πολλές φορές οι ασθενείς με με Χρόνια Νεφρική Νόσο δεν είχαν τη δυνατότητα αυτή.


Η καμπάνια: «Δεν φωνάζουν και δεν δίνουν συμπτώματα. Γι’ αυτό κι εμείς δεν πρέπει να τους ξεχνάμε».

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού 2023 η Ελληνική Νεφρολογική Εταιρεία σε συνεργασία με την Astellas, προωθεί μια εξαιρετική εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού, για τη σημασία του ελέγχου της νεφρικής λειτουργίας και την διατήρηση της καλής λειτουργίας τους. Το μήνυμα της εκστρατείας «Δεν φωνάζουν και δεν δίνουν συμπτώματα. Γι’ αυτό κι εμείς δεν πρέπει να τους ξεχνάμε» αναδεικνύει τη σημασία της πρόληψης και του τακτικού ελέγχου της υγείας των νεφρών καθώς στα πρώτα στάδια της, οι περισσότεροι ασθενείς δεν εμφανίζουν κανένα σύμπτωμα.

Η καμπάνια περιλαμβάνει ενημερωτικές δράσεις από τις 8-10 Μαρτίου 2023 σε δυο κεντρικά σημεία της Θεσσαλονίκης: στην πλατεία Αριστοτέλους, με την τοποθέτηση installation και διανομή έντυπου ενημερωτικού υλικού και στον Λευκό Πύργο, με ενημερωτικό stand. Επίσης θα τοποθετηθούν θεματικές αφίσες στις νεφρολογικές μονάδες των νοσοκομείων πανελλαδικά.

Ευρηματικό επικοινωνιακό όχημα της εκστρατείας, αποτελεί το σποτ με τίτλο «η Σιωπή των Νεφρών», που θα προβληθεί ως κοινωνικό μήνυμα στα τηλεοπτικά Μέσα και στα Μέσα κοινωνικής Δικτύωσης. Αξίζει να το παρακολουθήσουμε και να το κοινοποιήσουμε σε όλους τους φίλους μας!