30 νέες κλίνες ΜΕΘ στο ΚΑΤ με δωρεά του ΙΣΝ!

Με τριάντα νέες κλίνες ΜΕΘ εξοπλίζεται το Νοσοκομείο ΚΑΤ. Η κατασκευή του νέου χώρου ΜΕΘ εντάσσεται στο πλαίσιο της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, συνολικού ύψους €16.5 εκατομμυρίων, για την δημιουργία χώρων σε 15 νοσοκομεία σε όλη τη χώρα οι οποίοι μπορούν να φιλοξενήσουν συνολικά 175 κλίνες ΜΕΘ και ΜΑΦ (Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας). Οι νέοι χώροι που δημιουργούνται με τη στήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος ξεκίνησαν να παραδίδονται πανελλαδικά στα τέλη Δεκεμβρίου 2020 και αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο 2021. Εκτιμάται ότι οι νέοι χώροι θα εξυπηρετούν περισσότερους από 6.500 ασθενείς ετησίως

Η συγκεκριμένη δωρεά,  η οποία περιλαμβάνει και ένα πενταετές πρόγραμμα εκπαίδευσης γιατρών και νοσηλευτών στις ΜΕΘ, είναι μέρος της Διεθνούς Πρωτοβουλίας Δράσης, ύψους $100 εκατομμυρίων, που ανακοίνωσε το ΙΣΝ τον Απρίλιο του 2020, ανταποκρινόμενο στις σοβαρές προκλήσεις που έθεσε σε ολόκληρο τον πλανήτη η πανδημία. Μέχρι στιγμής, το ΙΣΝ έχει διαθέσει 176 δωρεές συνολικού ύψους €79,9 εκατομμυρίων σε όλο τον κόσμο για την αντιμετώπιση των συνεπειών. Στην Ελλάδα, έχουν διατεθεί παραπάνω από €32,2 εκατομμύρια που στοχεύουν στην ενίσχυση των υποδομών υγειονομικής περίθαλψης της χώρας, και στην καταπολέμηση των κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας, βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου, 2021 ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο του ΙΣΝ, κ. Ανδρέα Δρακόπουλο, και παρουσία του Υπουργού Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια, επισκέφθηκε τον ολοκληρωμένο χώρο Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) στο Γ.Ν. Αττικής ΚΑΤ, ο οποίος κατασκευάστηκε με δωρεά του ΙΣΝ.

Η υλοποίηση της δωρεάς και οι νέες εγκαταστάσεις των ΜΕΘ πραγματοποιήθηκαν σε έναν χώρο 1.700 τ.μ. που διέθεσε το νοσοκομείο. Ο χώρος αυτός μέχρι πρότινος παρέμενε αναξιοποίητος λόγω σύνθετων τεχνικών προβλημάτων τα οποία και αντιμετωπίστηκαν στα πλαίσια του έργου. Έτσι, στον συγκεκριμένο χώρο θα λειτουργήσουν σταδιακά 30 νέες κλίνες ΜΕΘ οι οποίες θα προστεθούν στις ήδη υπάρχουσες -28- κλίνες ΜΕΘ του νοσοκομείου.

Αναλυτικότερα, η νέα μονάδα περιλαμβάνει 22 κλίνες ΜΕΘ, 8 κλίνες μόνωσης ΜΕΘ, γραφεία ιατρών, αίθουσα σεμιναρίων, χώρο ανάπαυσης προσωπικού καθώς και χώρο ενημέρωσης συγγενών.

Ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός της μονάδας προέρχεται κυρίως από δωρεές κατά τη διάρκεια της πανδημίας αλλά και από το ελληνικό δημόσιο. Είναι τελευταίας τεχνολογίας παρέχοντας στους ασθενείς την καλύτερη δυνατή περίθαλψη. Ακόμη, εκτός από την ανακαίνιση του χώρου που θα λειτουργήσουν οι νέες ΜΕΘ, πραγματοποιήθηκαν επιπλέον εργασίες όπως αντιπλημμυρικά έργα και έργα βελτίωσης των υποδομών του νοσοκομείου. Η εκτέλεση των εργασιών πραγματοποιήθηκε σε πλήρη λειτουργία του νοσοκομείου χωρίς να δημιουργούνται προβλήματα.

Το προσωπικό που θα εξοπλίσει τη συγκεκριμένη μονάδα προέρχεται από την ενίσχυση που έχει πραγματοποιηθεί στο ΕΣΥ, το προσωπικό του οποίου πριν την πανδημία ήταν περίπου 88.500 άτομα και σήμερα έχει ξεπεράσει τις 100.000 άτομα. Προσωπικό το οποίο εκπαιδεύεται και καταρτίζεται συνεχώς. Η αύξηση των κλινών ΜΕΘ θωρακίζει περαιτέρω το ΕΣΥ και ταυτόχρονα αποτελεί πολύτιμη παρακαταθήκη για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός από το ΚΑΤ, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος έχει ήδη παραδώσει τους ολοκληρωμένους χώρους στα νοσοκομεία Πανεπιστημιακό Γ.Ν. Αττικόν, Γ.Ν. Παίδων Αγία Σοφία, Γ. Ν. Θεσσαλονίκης «Ο Άγιος Δημήτριος», Γ.Ν.Α. «Ιπποκράτειο», Γ.Ν. Πειραιά «Τζάνειο», Γ.Ν. Λέσβου «Βοστάνειο», Γ.Ν. «Άγιος Γεώργιος» Χανίων, Γ.Ν. «Βενιζέλειο-Πανάνειο» Ηρακλείου Κρήτης, Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας και Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης "Γεννηματά" που αντιστοιχούν σε 82 νέες κλίνες ΜΕΘ.  Οι χώροι για την πλειοψηφία των υπόλοιπων κλινών στο Γ.Ν.Α. «Κοργιαλένειο-Μπενάκειο» Ε.Ε.Σ, το Γ.Ν. Θεσσαλονίκης «Ιπποκράτειο», το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ) και το Γενικό Νοσοκομείο “Ευαγγελισμός” θα έχουν παραδοθεί έως τα τέλη Φεβρουαρίου 2021. 

 

 

 

 

 

https://www.helenvita.com/anti-wrinkle

 

 

 

 

 

 

 

 

https://octenisept.gr/proionta/octenisan-wash-lotion/