Αντιγριπικό εμβόλιο: Άρχισε η συνταγογράφηση, ας μην το αμελήσουμε!

Άρχισε από σήμερα Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2021 η συνταγογράφηση του αντιγριπικού εμβολίου για την περίοδο 2021-2022. Η προμήθεια των εμβολίων έχει ήδη ξεκινήσει. Έχουν παραληφθεί 1,7 εκατομμύριο δόσεις αντιγριπικού εμβολίου, ενώ σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Υπουργείου Υγείας ο φετινός στόχος είναι τα 4,2 εκατομμύρια εμβόλια.

Επειδή κάθε χρόνο ο ιός της γρίπης μεταλλάσσεται σε διαφορετικούς υπο-ορότυπους η σύνθεση του αντιγριπικού εμβολίου για την περίοδο 2021-2022 περιέχει τα εγκεκριμένα στελέχη του ιού, σύμφωνα με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Φέτος, τα εμβόλια τα οποία θα υπάρχουν στα φαρμακεία και θα χρησιμοποιηθούν, είναι για πρώτη φορά και τα δύο τετραδύναμα. Τετραδύναμα με αδενοποιημένο ιό. Περιλαμβάνουν δυο στελέχη Α, το Η1Ν1 και του Η3Ν2 και δύο στελέχη των ιών τύπου Β. Σημειώνεται ότι δεν είναι εμβόλια τα οποία περιέχουν ζώντα ιό, επομένως μπορούν να γίνουν και σε εξασθενημένα άτομα από ανοσολογικής πλευράς. Τα εμβόλια αυτά γίνονται σε μια δόση και είναι εμβόλια τα οποία δεν παρεμβαίνουν στα σχήματα εμβολιασμού τόσο του κορονοϊού όσο και των άλλων εμβολίων.

Σύμφωνα με την Πρόεδρο της Επιτροπής Εμβολιασμών κα Μαρία Θεοδωρίδου, η συνύπαρξη του κορονοϊού στην κοινότητα μαζί με τον ιό της γρίπης, αποτελεί εξ' αρχής ένα πρόβλημα για το οποίο ακόμα δεν έχει δοθεί η απάντηση. Το πόσο δηλαδή μπορεί να επηρεάσει η πορεία της μιας λοίμωξης την πορεία της άλλης. Είναι ένα από τα αντικείμενα για μελέτη. Η κα Θεοδωρίδου σημείωσε ότι επιδημιολογικά η περίοδος της γρίπης αρχίζει και κορυφώνεται από τον Ιανουάριο μέχρι Φεβρουάριο – Μάρτιο. Επομένως είναι σαφές ότι θα πρέπει να είμαστε νωρίτερα έτοιμοι για να αντιμετωπίσουμε τους ιούς της γρίπης με τον έγκαιρο εμβολιασμό του πληθυσμού.

Στόχος είναι τέλος Οκτωβρίου έως μέσα Νοεμβρίου να έχει εμβολιαστεί ο πληθυσμός συνυπολογίζοντας ότι σε κάθε εμβολιασμό χρειάζεται και ένα δεκαπενθήμερο για να υπάρξει η αντίστοιχη ανοσολογική ανταπόκριση. Όπως ανέφερε η κα Θεοδωρίδου, τα αντιγριπικά εμβόλια προστατεύουν κυρίως από τις επιπλοκές της λοίμωξης ενώ μειώνουν και τη μετάδοση του ιού.

Ποιες είναι οι ομάδες που πρέπει να προστατευτούν από τον ιό της γρίπης
 • Οι άνω των 60 ετών.
 • Παιδιά άνω των 6 μηνών
 • Ενήλικοι που έχουν χρόνια υποκείμενα προβλήματα, παθολογικές καταστάσεις, χρόνιες νεφροπάθειες, ηπατοπάθειες, ανοσοανεπάρκειε κλπ.
 • Παχύσαρκα άτομα, ενήλικες και παιδιά..
 • Έγκυες, οι λεχοείδες και οι θηλάζουσες. Για την εγκυμοσύνη, το εμβόλιο της γρίπης μπορεί να γίνει και ανεξαρτήτως τριμήνου.
 • Άτομα που στο περιβάλλον τους υπάρχουν μωρά κάτω των 6 μηνών ή άλλα ευάλωτα άτομα.
 • Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη και χρειάζεται επίσης να εμβολιαστούν.
 • Άτομα σε κλειστές κοινότητες
 • Επαγγελματίες υγείας που βρίσκονται είτε σε νοσοκομεία είτε σε οποιαδήποτε δομή παροχής υπηρεσιών Υγείας.
 • Άστεγοι, πρόσφυγες και άτομα τα οποία επαγγελματικά ασχολούνται με διάφορα ζώα που από τη φυσική ιστορία της λοίμωξης της γρίπης είναι γνωστό ότι μπορούν να ενέχονται ως υπόδοχα για τον ιό της γρίπης.

 

Άτομα με Covid-19 και εμβολιασμός κατά του ιού της γρίπης
 • Άτομα ασυμπτωματικά τα οποία βρίσκονται με εργαστηριακό έλεγχο θετικά, μπορούν να εμβολιαστούν μετά την πάροδο της περιόδου της απομόνωσης
 • Άτομα τα οποία έρχονται σε επαφή με ένα βεβαιωμένο εργαστηριακό κρούσμα, εφόσον επαληθεύσουν με εργαστηριακό έλεγχο ότι δεν έχουν μολυνθεί, μπορούν να εμβολιαστούν.
 • Άτομα τα οποία έχουν νοσήσει με ολίγα συμπτώματα ή σοβαρότερα από Covid, θα πρέπει να εμβολιαστούν αφού περάσει η περίοδος της απομόνωσης και κλινικά αποκατασταθούν.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

https://octenisept.gr/proionta/octenisan-wash-lotion/

 

 

 

https://www.helenvita.com/anti-wrinkle