Απαραίτητη η τρίτη δόση για την ενίσχυση της ανοσιακής απόκρισης. Ποιοι έχουν προτεραιότητα;

Η χορήγηση της τρίτης δόσης του εμβολίου για τον κορονοϊό, όπως είναι γνωστό, έχει ήδη ξεκινήσει πριν από ένα μήνα, δίνοντας προτεραιότητα στους ανοσοκατεσταλμένους, σε άτομα που διαβιούν σε δομές, στους πολίτες άνω των 60 ετών και στους υγειονομικούς.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, κα Μαρία Θεοδωρίδου, ο κύριος λόγος χορήγησης της τρίτης δόσης σε αυτές τις ομάδες ήταν η συμπλήρωση του κενού λόγω ανεπαρκούς ανοσιακής ανταπόκρισης στις πρώτες δόσεις των εμβολίων ενώ, όσον αφορά στους υγειονομικούς, ο λόγος είναι η αυξημένη έκθεση στον ιό, καθώς και η επιδιωκόμενη μείωση της διασποράς της λοίμωξης.

 

Η έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ)

Την προηγούμενη εβδομάδα ο EMA αποφάσισε και ενέκρινε τη χορήγηση τη τρίτης δόσης και για τα δύο mRNA εμβόλια, της Pfizer με το όνομα Comirnaty και της Moderna με το όνομα SpikeVax για τις ηλικίες από 18 έως 55 ετών. Η χορήγηση θα γίνεται 6 μήνες μετά από τη δεύτερη δόση.

Σύμφωνα με τις εξελίξεις αυτές, επεσήμανε η κα Θεοδωρίδου, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών γνωμοδότησε υπέρ της επέκτασης και στη χώρα μας της τρίτης αναμνηστικής δόσης του εμβολίου σε άτομα που πάσχουν από νοσήματα υψηλού και αυξημένου κινδύνου, όπως και στα άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο από τη νόσηση για Covid-19.

 

Ποιοι εντάσσονται στις ομάδες αυτές

Τα νοσήματα που υπάγονται σε αυτές τις ομάδες είναι τα ίδια με εκείνα που έγινε και η προτεραιοποίηση για τον βασικό εμβολιασμό. Συγκεκριμένα, πρόκειται για άτομα με χρόνια προβλήματα του αναπνευστικού, τα άτομα με Κυστική Ίνωση, τα άτομα με σοβαρή καρδιακή ή χρόνια καρδιαγγειακή νόσο, τα άτομα με νεφρική και ηπατική ανεπάρκεια, ο Σακχαρώδης Διαβήτης Τύπου Ι και Τύπου ΙΙ, η παθογόνος παχυσαρκία, αιμοσφαιρινοπάθειες, διαταραχές από τη λειτουργία του σπληνός, χρόνια νευρολογικά προβλήματα, σοβαρά ψυχικά νοσήματα, άτομα με σοβαρή αναπηρία, όπως και γονείς ή φροντιστές παιδιών ηλικίας κάτω των 2 ετών που δεν είναι δυνατόν να εμβολιαστούν και πάσχουν από σοβαρά προβλήματα.

Όπως επεσήμανε η κα Θεοδωρίδου, η τρίτη δόση χορηγείται για την ενίσχυση και τη μακρότερη διάρκεια προστασίας. Από τα δεδομένα ασφάλειας που προκύπτουν από μελέτες τόσο από το Ισραήλ, όσο και από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ της Καλιφόρνια, οι ανεπιθύμητες ενέργειες από την τρίτη δόση είναι παρόμοιες ή και ηπιότερες σε σύγκριση με τις ανεπιθύμητες ενέργειες από τη δεύτερη δόση. Τόνισε δε, ότι άτομα με τρεις δόσεις είχαν 11 φορές μικρότερο κίνδυνο να μολυνθούν με τον ιό και 20 φορές μικρότερο κίνδυνο νόσησης σε σχέση με τα άτομα που πήραν δύο δόσεις.

 

Εμβολιασμός όσων έχουν νοσήσει

Η κα Θεοδωρίδου διευκρίνισε ότι άτομα με ιστορικό νόσησης από Covid-19 συστήνεται να κάνουν μία δόση εμβολίου, ανεξάρτητα των εμβολίων που έχουν κάνει πριν τη νόσηση. Ωστόσο, εάν ήδη μετά τη νόσηση έχουν κάνει μια ή δυο δόσεις, δεδομένου ότι οι συστάσεις έχουν μεταβληθεί, δεν χρειάζονται τρίτη πρόσθετη δόση.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

https://octenisept.gr/proionta/octenisan-wash-lotion/

 

 

 

https://www.helenvita.com/anti-wrinkle