Από τι εξαρτάται η απόφαση για τον εμβολιασμό των παιδιών 12-15 ετών;

Η γνωμοδότηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) και της Ειδικής Ειτροπής Ιατρικών Προϊόντων για Ανθρώπινη Χρήση (CHMP) που ενέκρινε την χορήγηση των εμβολίων mRNA σε παιδιά 12 έως 15 ετών (δηλαδή αυτά της Pfizer/BioNTech και της Moderna) έχει προκαλέσει ανάμεικτες αντιδράσεις στον κοινό πληθυσμό και σχετική επιφυλακτικότητα στην επιστημονική κοινότητα.

Σύμφωνα με την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών κα. Μαρία Θεοδωρίου, «οι ραγδαίες εξελίξεις στις επιστημονικές μελέτες έφεραν απρόσμενα γρήγορα τη δυνατότητα εμβολιασμού παιδιών από την ηλικία των 12 έως 15 ετών, ενώ υπάρχει προοπτική επέκτασης του εμβολιασμού στο άμεσο μέλλον και σε μικρότερες ηλικίες.»

 

Ποια ήταν τα στοιχεία στα οποία στηρίχθηκαν οι πιο πάνω Φορείς
  • Διενεργήθηκε μελέτη σε 2.260 παιδιά ηλικίας 12 έως 15 ετών
  • Η μελέτη διεξήχθη βάσει ειδικού ερευνητικού πρωτοκόλλου που αφορά σε παιδιά
  • Το εμβόλιο απεδείχθη ότι ήταν ανοσογόνο, δηλαδή παρήγαγαν αντισώματα και μάλιστα σε ψηλότερο επίπεδο σε σχέση με τα μεγαλύτερης ηλικίας άτομα, και αποτελεσματικό.
  • Από τα 1.005 παιδιά που εμβολιάστηκαν, κανένα δεν ανέπτυξε νόσο σε σύγκριση με 16 παιδιά από τα 978 που ανήκαν στην ομάδα μαρτύρων. Δηλαδή η αποτελεσματικότητα ήταν περίπου 100%.
  • Τα παιδιά παρουσίασαν ήπιες, συνήθεις ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως ξέρουμε από τα παιδικά λεγόμενα εμβόλια. Η Επιτροπή στο σημείο αυτό εδώ σημειώνει ότι ο περιορισμένος αριθμός παιδιών που συμπεριλαμβάνει η μελέτη δεν θα μπορούσε να ανιχνεύσει σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες.

Η Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης, η PRAC, ερευνά επίσης τις περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας που έχουν καταγραφεί από το εμβόλιο της Pfizer και έχουν αναφερθεί σε άτομα ηλικίας μικρότερης των 30 ετών χωρίς όμως να έχει επιβεβαιωθεί η σχέση με το εμβόλιο.

 

Το συμπέρασμα των μελετών

Η Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης PRAC , λαμβάνοντας υπόψη όλα τα δεδομένα στοιχεία και αποτελέσματα της μελέτης, έκρινε ότι τα οφέλη υπερτερούν από τους πιθανούς ενδεχόμενους κινδύνους, ιδιαίτερα για παιδιά με υποκείμενα προβλήματα. Βασική, βέβαια, προϋπόθεση αποτελεί πάντα η αυστηρή επιτήρηση της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας σε παιδιά και ενήλικες σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη.

 

Τι θα γίνει στη Χώρα μας;

Σύμφωνα με την κα Μαρία Θεοδωρίδου, η έγκριση από τον ΕΜΑ σηματοδοτεί τη δυνατότητα από κάθε χώρα να μπορεί να διαμορφωθεί μια στρατηγική, μια πολιτική εμβολιασμού ανάλογα με τα στοιχεία που διαθέτει.

Όπως γίνεται και για όλα τα εμβόλια, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συνεκτιμά πολλούς παράγοντες και διαμορφώνει το σκεπτικό και την απόφασή της, την οποία και την δημοσιοποιεί όταν πρόκειται να εξετάσει την έγκριση ενός εμβολίου.

 

Ποιοι παράγοντες θα συνεκτιμηθούν από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών;

Οι παράγοντες που θα συνεκτιμηθούν είναι παράγοντες που αφορούν:

  • Στη νόσο, διότι όπως είναι γνωστό η νόσος του κορονοϊού έχει ήπια πορεία στα παιδιά
  • Στη συμμετοχή των παιδιών στη διασπορά του ιού στην κοινότητα εν καιρώ επιδημίας
  • Στα πλεονεκτήματα από τον εμβολιασμό σε σχέση με την εκπαίδευση αλλά και στις δραστηριότητες στις οποίες πρέπει να δραστηριοποιούνται τα παιδιά
  • Στην ασφάλεια του εμβολίου και την αποτελεσματικότητα
  • Στην αποδοχή του εμβολίου από τους γονείς με τη συναίνεση των οποίων θα γίνει ο εμβολιασμός.

 

Η τελική απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών

Όπως τόνισε η κα Θεοδωρίδου,τόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας όσο και  η Εθνική μας Επιτροπή, ως πρωταρχικό στόχο θέτουν τον εμβολιασμό των ενηλίκων. Από κει και πέρα, η Επιτροπή η οποία έχει συμβουλευτικό ρόλο, θα μελετήσει όλες τις παραμέτρους του θέματος, προκειμένου να διατυπώσει την πρότασή της για τον εμβολιασμό των παιδιών. Σε κάθε περίπτωση αυτός δεν θα έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα.

 

 

 

 

 

 

 

https://octenisept.gr/proionta/octenisan-wash-lotion/

 

 

 

 

 

https://www.helenvita.com/anti-wrinkle