Αρθρίτιδα και οστεοπόρωση: Δύο πιθανές επιπλοκές του διαβήτη

Ο διαβήτης, μία χρόνια νόσος της σύγχρονης εποχής, επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, οι οποίοι αυξάνονται όλο και περισσότερο κάθε χρόνο. Η πρώτη και πιο γνωστή επιπλοκή της ασθένειας είναι οι επιπτώσεις της στα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και τον μεταβολισμό του οργανισμού. Ωστόσο, έχει αποδειχθεί ότι ο διαβήτης δεν επηρεάζει μόνο τον έλεγχο της γλυκόζης, αλλά έχει και σημαντικές επιπτώσεις στο μυϊκό και οστικό σύστημα.

 

Οστεοαρθρίτιδα-ρευματοειδής αρθρίτιδα και διαβήτης

Οι διαβητικοί έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν οστεοαρθρίτιδα, ρευματοειδή αρθρίτιδα και οστεοπόρωση, παθήσεις που οδηγούν σε εκφύλιση των αρθρώσεων και επομένως είναι ενδεχόμενο να υποβληθούν σε αρθροπλαστική. Η αρθρίτιδα είναι μια φλεγμονώδης κατάσταση που επηρεάζει τις αρθρώσεις και μπορεί να προκαλέσει πόνο, δυσκαμψία και απώλεια λειτουργίας.

 

Οστεοπόρωση και διαβήτης

Η σχέση μεταξύ οστεοπόρωσης και διαβήτη έχει αποτελέσει αντικείμενο ενδιαφέροντος για την επιστημονική κοινότητα, καθώς επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει τη σύνδεση μεταξύ των δύο αυτών καταστάσεων. Η οστεοπόρωση, μια πάθηση που χαρακτηρίζεται από τη μείωση της οστικής πυκνότητας και την αύξηση του κινδύνου καταγμάτων, φαίνεται να εμφανίζεται συχνότερα σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2. Και οι δύο αυτές καταστάσεις μπορούν να είναι εξαιρετικά επώδυνες και να περιορίζουν σημαντικά την ποιότητα ζωής.

 

Γιατί οι διαβητικοί κινδυνεύουν περισσότερο να αντιμετωπίσουν αυτά τα προβλήματα;

Οι επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει πολλούς λόγους για αυτό το φαινόμενο. Οι πιθανές αιτίες είναι οι εξής:

  • H υψηλή συγκέντρωση γλυκόζης στο αίμα, που χαρακτηρίζει τον διαβητικό οργανισμό, φαίνεται να επηρεάζει αρνητικά την υγεία των οστών. Η υπερβολική γλυκόζη μπορεί να προκαλέσει φλεγμονές στα αγγεία και τους ιστούς, που επηρεάζουν αρνητικά την οστική υγεία.
  • O διαβήτης δρα αρνητικά στην παραγωγή ορμονών που είναι απαραίτητες για τη διατήρηση της υγείας των οστών. Αυτή η αλλοίωση της ισορροπίας των ορμονών μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη οστική πυκνότητα και αύξηση του κινδύνου οστεοπόρωσης.
  • Οι διαβητικοί είναι συχνά υποχρεωμένοι να τηρούν διατροφικούς περιορισμούς που μπορεί να επηρεάσουν την υγεία των οστών. Η περιορισμένη πρόσληψη ορισμένων θρεπτικών ουσιών, όπως ασβέστιο και βιταμίνη D, μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες στην οστική υγεία και να αυξήσει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης.

Η συνδυασμένη επίδραση αυτών των παραγόντων καθιστά σαφές ότι οι διαβητικοί βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο να αντιμετωπίσουν προβλήματα όπως η οστεοπόρωση. Είναι σημαντικό να αντιμετωπιστεί αυτός ο κίνδυνος με πρόληψη και κατάλληλη φροντίδα της υγείας των οστών και των μυών σε αυτήν την πληθυσμιακή ομάδα.

 

Μέτρα προστασίας των οστών μας

Οι συνέπειες του διαβήτη, συμπεριλαμβανομένης της οστεοπόρωσης και των καταγμάτων, μπορούν να προληφθούν ακολουθώντας τα εξής βήματα για να αποκτήσετε ισχυρά οστά:

  • Προσπαθήστε να φτάσετε και να διατηρήσετε το ιδανικό σωματικό σας βάρος.
  • Καταναλώστε μια ποικίλη, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά διατροφή
  • Συμπεριλάβετε μια τροφή πλούσια σε ασβέστιο σε κάθε γεύμα ή σνακ και μιλήστε με τον γιατρό σας σχετικά με τη λήψη της σωστής ποσότητας βιταμίνης D. Μπορεί να συνιστάται συμπλήρωμα βιταμίνης D.
  • Συμμετέχετε σε τακτική φόρτιση των οστών για την οικοδόμησή τους στη νεαρή ηλικία, την επιβράδυνση της οστικής απώλειας στην ενήλικη ζωή και τη βελτίωση της μυϊκής δύναμης και οστικής πυκνότητας, της στάσης του σώματος και ισορροπίας σε όλες τις ηλικίες.
  •  Αποφύγετε το κάπνισμα και περιορίστε τα αλκοολούχα ποτά.
  • Λάβετε μέτρα για την αποφυγή πτώσεων, π.χ.: τοποθετήστε φώτα στο σπίτι σας για την πρόληψη του κινδύνου πτώσεων κατά τη διάρκεια της νύχτας, αφαιρέστε αντικείμενα πάνω στα οποία μπορείτε να σκοντάφτετε, όπως τα χαλιά και μεριμνήσετε να κάνετε τακτικές οφθαλμολογικές και ακουολογικές εξετάσεις.
  • Εάν έχετε διαβήτη και είστε μετεμμηνοπαυσιακή γυναίκα ή άνδρας άνω των 50 ετών, μιλήστε με τον γιατρό σας για να μάθετε πότε θα πρέπει να υποβληθείτε σε εξέταση οστικής πυκνότητας (DXA).  Μία εξέταση οστικής πυκνότητας μπορεί να διαγνώσει έγκαιρα την οστεοπόρωση πριν προκληθεί κάποιο οστεοπορωτικό κάταγμα.


Συνεργασία Affidea και OsteoStrong για την πρόληψη και αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης

Η μέθοδος OsteoStrong είναι αποτελεσματική για άτομα κάθε ηλικίας και επιπέδου δραστηριότητας. Χρησιμοποιώντας τη διαδικασία της Οστεογονικής Φόρτισης (Osteogenic Loading), ενισχύει τη σκελετική δύναμη που, με τη σειρά της, επηρεάζει με πολλούς τρόπους ολόκληρο το σώμα. Οι συνεδρίες είναι σύντομες και ανώδυνες και τα αποτελέσματα είναι μετρήσιμα και εμφανίζονται γρήγορα.

Αξίζει να εξετάσετε τη στήριξη της μεθόδου OsteoStrong® ως μέρος του σχεδίου διαχείρισης της υγείας σας, συνδυάζοντας τη σωστή διατροφή και την άσκηση. Η συνδυασμένη δράση της μεθόδου OsteoStrong® στην ενίσχυση των μυών και την αύξηση της οστικής πυκνότητας καθιστά αυτήν τη μέθοδο αποτελεσματική στη διαχείριση της γλυκόζης και του κινδύνου οστεοπόρωσης για τους ασθενείς με διαβήτη, ενισχύοντας έτσι την υγεία και βοηθώντας στην πρόληψη της οστεοπόρωσης και των συναφών επιπλοκών.

O Όμιλος Affidea και η OsteoStrong® προχώρησαν σε συνεργασία και από κοινού εκστρατεία ενημέρωσης για την υγεία των οστών με στόχο την έγκαιρη διάγνωση και την θεραπευτική επίδραση στη διαγνωσμένη οστεοπόρωση, καθώς επίσης και την βελτίωση της μυοσκελετικής υγείας των εξεταζόμενων. Μέσω προνομιακών προγραμμάτων, τα οφέλη της OsteoStrong® στην υγεία των εξεταζόμενων του Ομίλου Affidea θα είναι σημαντικά, αφού η μέθοδος μπορεί να λειτουργήσει προληπτικά, θεραπευτικά ή ανακουφιστικά στις «παρενέργειες» του σύγχρονου τρόπου διαβίωσης.