ΕΛΛ.Ο.Κ.: Καμπάνια για τον καρκίνο του πνεύμονα με ημερίδα και ενημερωτικό υλικό για τους ασθενείς

Εκστρατεία ενημέρωσης για τον καρκίνο του πνεύμονα οργανώνει για τον μήνα Νοέμβριο η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου – ΕΛΛ.Ο.Κ. Η καμπάνια περιλαμβάνει επιστημονική διαδικτυακή ημερίδα στις 30 Νοεμβρίου 2021 και την δημιουργία ενός Οδηγού Aσθενών με βασικές πληροφορίες για τον καρκίνο του πνεύμονα και ενός ενημερωτικού φυλλαδίου για τον ρόλο βιοδεικτών στον καρκίνο.

Ο καρκίνος του πνεύμονα αποτελεί διεθνώς τον πρώτο σε συχνότητα εμφάνισης και θνησιμότητας καρκίνο για τους άνδρες και τον τρίτο για τις γυναίκες.  Διαγιγνώσκεται συνήθως σε μεγαλύτερες ηλικίες, αν και εσχάτως αυξάνονται τα κρούσματα και στις νεότερες και σε μη καπνιστές.

Παγκοσμίως, το 2020, διαγνώστηκαν 2.206.771 εκατομμύρια νέα περιστατικά καρκίνου του πνεύμονα, ενώ η Ελλάδα κατέχει δυστυχώς την 4η θέση παγκοσμίως σε νέες διαγνώσεις. Ταυτόχρονα ο καρκίνος του πνεύμονα εκτιμάται ότι ευθύνεται για το 20% περίπου της συνολικής θνησιμότητας από όλους τους τύπους καρκίνου στην Ευρώπη (23.1% στη χώρα μας)  και για το 8% της συνολικής θνησιμότητας των ανδρών.[1]

Παρότι όμως είναι ένας από τους συχνότερους σε εμφάνιση καρκίνους παγκοσμίως, ο καρκίνος του πνεύμονα δεν έχει τύχει της προβολής και της προσοχής που αναλογεί στο ανησυχητικά επώδυνο και μεγάλο «φορτίο» του. Αυτό καθιστά επιτακτική την ανάγκη ανάπτυξης πανελλήνιας δράσης η οποία θα καταστήσει εφικτή την πρόσβαση του ευρέως κοινού, σε έγκυρη και προσιτή πληροφόρηση, σχετικά με το συγκεκριμένο τύπο καρκίνου, την έγκαιρη διάγνωση, και τις δυνατότητες που παρέχει σήμερα η ιατρική για την επιλογή της καταλληλότερης για κάθε ασθενή θεραπείας.

 

Η ημερίδα

Η διαδικτυακή ημερίδα που οργανώνει η ΕΛΛ.Ο.Κ. στις 30 Νοεμβρίου, έχει στόχο να βοηθήσει τους συμμετέχοντες να αποκτήσουν βασικές γνώσεις και πληροφόρηση για τον καρκίνο του πνεύμονα και τον ρόλο των βιοδεικτών, καθώς και για τις εξελίξεις στην θεραπευτική αντιμετώπιση, αλλά και να αναδείξει τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης, της εξατομικευμένης ιατρικής και των νέων εξελιγμένων διαγνωστικών και θεραπευτικών προσεγγίσεων, καθώς και τις επιπτώσεις της πανδημίας covid-19 στη διάγνωση και συνέχεια της θεραπεία του καρκίνου του πνεύμονα.

Θα  δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στο ρόλο των βιοδεικτών για την επιλογή στοχευμένων θεραπειών σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά του καρκίνου κάθε ασθενούς και στην θεραπευτική αντιμετώπιση των διαφόρων μορφών καρκίνου του πνεύμονα.

Η θεματολογία της Ημερίδας θα περιλαμβάνει:

  • τις  δυνατότητες που παρέχουν οι νεότεροι βιοδείκτες, πάνελ βιοδεικτών και η αλληλούχιση νέας γενιάς (NGS) για την επιλογή στοχευμένων θεραπειών
  • το ρόλο της εξατομικευμένης ιατρικής στον καρκίνο του πνεύμονα
  • τη  σημασία της έγκαιρης διάγνωσης
  • τις επιπτώσεις της συνεχιζόμενης πανδημίας Covid-19  στη διάγνωση και θεραπεία του καρκίνου του πνεύμονα
  • την ανάγκη παροχής υποστηρικτικής φροντίδας στον ασθενή και τους οικείους του από την διάγνωση για την μείωση του άγχους
  • την σημασία της πρόληψης και της υγιεινής διαβίωσης ως αποτρεπτικών παραγόντων εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ


 

Ενημερωτικό υλικό για τους ασθενείς

Πέραν της Ημερίδας, η εκστρατεία ενημέρωσης για τον καρκίνο του πνεύμονα θα περιλαμβάνει την δημιουργία ενός σύντομου Οδηγού Ασθενών με Καρκίνο του Πνεύμονα και ενημερωτικού φυλλαδίου για τον ρόλο των βιοδεικτών στον καρκίνο του πνεύμονα, ο οποίος θα περιλαμβάνει βασικές πληροφορίες για τους ασθενείς και τους οικείους τους.

Ο οδηγός αναμένεται να καλύψει ένα σημαντικό κενό πληροφόρησης του κοινού στη χώρα μας αναφορικά με την διάγνωση και την επιλογή των καταλλήλων θεραπειών για κάθε ασθενή. Φιλοδοξία της ΕΛΛ.Ο.Κ. είναι η εκτύπωση και διανομή του στα μέλη-συλλόγους της, καθώς και σε σχετιζόμενους με την πρόληψη και αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα φορείς και οργανώσεις.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

https://octenisept.gr/proionta/octenisan-wash-lotion/

 

https://www.helenvita.com/anti-wrinkle