Εμβολιασμός: Δόσεις ενίσχυσης με διαφορετικό τύπο εμβολίου;

Αν και όλα τα υπάρχοντα εμβόλια θεωρούνται ασφαλή και αποτελεσματικά έναντι της Covid-19 για να διατηρηθεί υψηλή ανοσία και να αντιμετωπιστεί ένας εξελισσόμενος ιός είναι πολύ πιθανό να απαιτηθούν δόσεις ενίσχυσης.

Αυτό είναι και το αντικείμενο μιας κλινικής μελέτης φάσης 1/2 που διενεργείται στις ΗΠΑ. Υγιείς ενήλικες εθελοντές που είναι πλήρως εμβολιασμένοι, λαμβάνουν δόσεις ενίσχυσης με διαφορετικό τύπο εμβολίου, προκειμένου να προσδιοριστεί η ασφάλεια και η ανοσιακή απόκριση του συνδυασμού των εμβολίων.

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημιακού Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης, και Θάνος Δημόπουλος (Καθηγητής Θεραπευτικής-Αιματολογίας-Ογκολογίας, Πρύτανης ΕΚΠΑ)  στα πλαίσια της τακτικής ενημέρωσης του Πανεπιστημίου για τη νόσο Covid-19 συνοψίζουν τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων αυτής της μελέτης.

Η μελέτη θα συμπεριλάβει περίπου 150 άτομα, που έχουν λάβει ένα από τα τρία εγκεκριμένα εμβόλια των ΗΠΑ: το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson, και τα δύο mRNA εμβόλια της Moderna και της Pfizer.

Οι εθελοντές χωρίζονται σε ομάδες που αποτελούνται από 25 άτομα ηλικίας 18-55 ετών και άλλα 25 άτομα 56 ετών και άνω. Όλοι θα λάβουν 12 έως 20 εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό τους μία μόνο δόση ενίσχυσης με το εμβόλιο της Moderna. Όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί μπορούν να ενταχθούν στη μελέτη και θα λάβουν αρχικά τις δύο δόσεις του εμβολίου της Moderna και 12 έως 20 εβδομάδες αργότερα θα λάβουν μία δόση ενίσχυσης.

Όλοι οι εθελοντές θα παρακολουθούνται για ένα έτος μετά τον τελευταίο εμβολιασμό τους, τόσο τηλεφωνικά όσο και με φυσική παρουσία. Οι εθελοντές θα παρακολουθούνται τόσο για πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες όσο και για την ανοσιακή απάντηση για τα κυκλοφορούντα στελέχη του SARS-CoV-2.

Αν κάποιος εθελοντής νοσήσει με λοίμωξη Covid-19 τότε οι ερευνητές θα κάνουν ανάλυση της γονιδιωματικής αλληλουχίας σε δείγματα του ασθενούς, για να εξακριβώσουν αν κάποιο συγκεκριμένο στέλεχος του ιού προκάλεσε τη λοίμωξη.

 

 

 

 

 

 

 

https://octenisept.gr/proionta/octenisan-wash-lotion/

 

 

 

 

 

https://www.helenvita.com/anti-wrinkle