Έως και 80% των καρδιαγγειακών επεισοδίων μπορεί να προληφθεί

Κάθε χρόνο, σύμφωνα με διεθνείς εκτιμήσεις, 17 έως 20 εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από καρδιαγγειακά νοσήματα. Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Καρδιάς (WHF) ανεβάζει τον αριθμό αυτόν στα 20,5 εκατομμύρια θανάτους ετησίως, επιβεβαιώνοντας ότι πρόκειται για τη σοβαρότερη απειλή της δημόσιας υγείας παγκοσμίως.

Στην Ελλάδα, περίπου 1 στους 3 θανάτους σχετίζεται με παθήσεις του κυκλοφορικού συστήματος. Κάθε χρόνο καταγράφονται χιλιάδες νέα περιστατικά στεφανιαίας νόσου, ενώ τα νοσοκομεία δέχονται δεκάδες χιλιάδες ασθενείς με καρδιολογικά προβλήματα. Το άμεσο και έμμεσο οικονομικό κόστος ξεπερνά τα 4 δισ. ευρώ ετησίως, αποδεικνύοντας ότι η καρδιοπάθεια δεν είναι μόνο ιατρικό αλλά και κοινωνικοοικονομικό ζήτημα. Ωστόσο, πέρα από τους αριθμούς, κάθε απώλεια αντιστοιχεί σε μια οικογένεια που δοκιμάζεται και σε μια κοινωνία που βλέπει την παραγωγικότητά της να μειώνεται.

 

Παράγοντες κινδύνου και πρόληψη

Οι βασικοί παράγοντες κινδύνου είναι γνωστοί. Κάπνισμα, υπέρταση, υψηλή χοληστερόλη, σακχαρώδης διαβήτης, παχυσαρκία και καθιστική ζωή αυξάνουν σημαντικά την πιθανότητα εμφάνισης καρδιοπάθειας. Το ανησυχητικό είναι ότι στην Ελλάδα, σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού εξακολουθεί να καπνίζει, ενώ η παχυσαρκία και η δυσλιπιδαιμία βρίσκονται σε άνοδο.

Η επιστημονική κοινότητα όμως είναι ξεκάθαρη. Έως και το 80% των καρδιαγγειακών συμβαμάτων μπορεί να προληφθεί. Αυτό σημαίνει ότι οκτώ στις δέκα περιπτώσεις εμφράγματος ή εγκεφαλικού δεν είναι μοιραίες, αλλά θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί με σωστές συνήθειες και τακτικούς ιατρικούς ελέγχους.

Η υγιεινή διατροφή, η καθημερινή άσκηση, η διακοπή του καπνίσματος και η παρακολούθηση της αρτηριακής πίεσης, της χοληστερόλης και του σακχάρου δεν είναι θεωρητικές συστάσεις. Είναι συγκεκριμένα βήματα που μειώνουν δραματικά τον κίνδυνο και χαρίζουν χρόνια ζωής με καλή ποιότητα. Η πρόληψη, επομένως, δεν αποτελεί απλώς προσωπική επιλογή αλλά το πιο ισχυρό «όπλο» δημόσιας υγείας απέναντι στα καρδιαγγειακά νοσήματα.

 

Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς: «Don’t Miss a Beat»

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς σηματοδοτεί τα 25 χρόνια καθιέρωσής της από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Καρδιάς (WHF) σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Φέτος εστιάζει στο σύνθημα «Don’t Miss a Beat» και μας θυμίζει να μη χάνουμε πολύτιμες στιγμές με τους αγαπημένους μας εξαιτίας πρόωρων θανάτων που μπορούν να αποφευχθούν.

Η καμπάνια περιλαμβάνει την πρόκληση «Keep the Beat», που μας προτρέπει να συμπληρώνουμε 25 λεπτά άσκησης επί 25 ημέρες, ως συμβολισμό για τα 25 χρόνια του θεσμού. Παράλληλα, η WHF θέτει τον φιλόδοξο στόχο 500 εκατομμύρια περισσότεροι άνθρωποι να έχουν πρόσβαση σε φροντίδα για την καρδιαγγειακή τους υγεία μέχρι το 2030.

Στη διεθνή αυτή προσπάθεια συμμετέχει ενεργά και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Πασχόντων από Καρδιοπάθειες, που ιδρύθηκε το 2022 και εκπροσωπεί θεσμικά τους ασθενείς σε πανελλαδικό επίπεδο. Ο Σύνδεσμος είναι μέλος σημαντικών οργανισμών όπως το Global Heart Hub, η World Heart Federation και η EURORDIS, δίνοντας φωνή στους Έλληνες ασθενείς σε παγκόσμιο επίπεδο.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς, ο Σύνδεσμος υπενθυμίζει ότι η καρδιοπάθεια δεν είναι μόνο ιατρικό ζήτημα. Είναι μια πρόκληση με βαθιές προσωπικές, οικογενειακές και κοινωνικές συνέπειες. Γι’ αυτό καλεί την Πολιτεία, τους επαγγελματίες υγείας και τους πολίτες να συνεργαστούν για να μειωθεί το βάρος αυτών των παθήσεων στη χώρα μας.

Η Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς, κάθε χρόνο στις 29 Σεπτεμβρίου, υπογραμμίζει ότι τα καρδιαγγειακά νοσήματα παραμένουν η πρώτη αιτία θανάτου και στη χώρα μας. Η πρόληψη και η ισότιμη πρόσβαση στη φροντίδα δεν είναι απλώς επιλογές υγείας αλλά οι πιο ισχυρές άμυνες που διαθέτουμε απέναντι στη μεγαλύτερη απειλή της δημόσιας υγείας.