Φυματίωση, η δεύτερη αιτία θανάτου στον κόσμο από μεταδιδόμενο νόσημα

Κάθε χρόνο, πάνω από 10 εκατομμύρια άνθρωποι νοσούν από φυματίωση και χωρίς θεραπεία η θνητότητά τους φθάνει το 50%. Αντίθετα, με την συνιστώμενη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) θεραπεία, περίπου 85% αυτών θα θεραπευτούν. Το έτος 2022, 1,3 εκατομμύρια θάνατοι προκλήθηκαν από φυματίωση, με την νόσο να παραμένει η δεύτερη αιτία θανάτου στον κόσμο από μεταδιδόμενο νόσημα, μετά την Covid-19 και 13η θανάτου συνολικά. Το σύνολο των θανάτων που προκαλεί είναι διπλάσιο από τους θανάτους από HIV/ AIDS παγκόσμια.

Σύμφωνα με στοιχεία που καταγράφουν οι υπεύθυνες της επιστημονικής Ομάδας Εργασίας «Φυματίωση και Λοιμώξεις από Μη Φυματικά Μυκοβακτηρίδια»  της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, κυρίες Αγγελική Λουκέρη, Πνευμονολόγος-Φυματιολόγος, Β’ Επιμελήτρια Αντιφυματικού Τμήματος - Μονάδα Ανθεκτικής Φυματίωσης, ΓΝΝΘΑ «Η Σωτηρία», και Μαρία Σιωνίδου, Πνευμονολόγος-Φυματιολόγος, η φυματίωση είναι ένα νόσημα που μπορεί να προληφθεί και τις περισσότερες φορές να θεραπευτεί.

Στα πλαίσια του στόχου του ΠΟΥ για την εξάλειψη της φυματίωσης μέχρι το 2030, το διάστημα 2015- 2022 υπήρξε μείωση κατά 8,7% στην επίπτωση και 19% στον αριθμό των θανάτων από φυματίωση παγκοσμίως. Ωστόσο η φυματίωση παραμένει μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας για τους παρακάτω λόγους:

  1. Το 10% κάθε χρόνο από τους νεοδιαγνωσμένους ασθενείς είναι παιδιά.
  2. Δεν υπάρχει πρόσβαση στη θεραπεία για όλο τον πλανήτη.
  3. Η ανθεκτική φυματίωση παραμένει απειλή. Υπολογίζεται ότι το 2022 επιπλέον 410.000 άνθρωποι ανέπτυξαν πολυανθεκτική φυματίωση και μόνο τα 2/5 έλαβαν κατάλληλη θεραπεία, ποσοστό πολύ χαμηλότερο αυτού προ της πανδημίας. Τα φάρμακα είναι τοξικά και ακριβά, ενώ ο χειρισμός τους πολύπλοκος».

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης που έχει τιμάται στις 24 Μαρτίου προωθεί και φέτος το κεντρικό μήνυμα: «Ναι! Μπορούμε να τερματίσουμε τη φυματίωση» και μας καλεί όλους σε δράση για τον τερματισμό της νόσου.