Η Αξιολόγηση Τεχνολογιών Υγείας κύριο θέμα του πέμπτου «Meet the Expert» της ΕΛ.Ε.Μ.Α.

Tags

Οι προοπτικές στην Αξιολόγηση Τεχνολογιών Υγείας ήταν το κύριο θέμα της πέμπτης κατά σειρά εκδήλωσης Meet the Expert που οργάνωσε αποκλειστικά για τα μέλη της η Ελληνική Ένωση Market Access (ΕΛ.Ε.Μ.Α.). Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με επιτυχία και υψηλή συμμετοχή στο Αμφιθέατρο του Συνεδριακού Κέντρου Πανεπιστημιούπολης Αθηνών «Γιάννης Κυριόπουλος» του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Προσκεκλημένος και κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης στο πέμπτο «Meet the Expert» της ΕΛ.Ε.Μ.Α. ήταν ο Γενικός Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού του Υπουργείου Υγείας, κ. Άρης Αγγελής που παρουσίασε τις Δράσεις για τη Διαμόρφωση της Εθνικής Φαρμακευτικής Στρατηγικής, με κύρια αναφορά στην τρέχουσα κατάσταση και στις προοπτικές στον τομέα της Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας (ΑΤΥ) στην Ελλάδα και την εναρμόνισή της με τον νέο Ευρωπαϊκό Κανονισμό 2021/2282. Περαιτέρω αναφέρθηκε στις στρατηγικές εξελίξεις και μεταρρυθμίσεις που προγραμματίζονται για την ενίσχυση και βελτίωση της Εθνικής Φαρμακευτικής Στρατηγικής.

Ο κ. Αγγελής υπογράμμισε τη σημασία της ΑΤΥ στη διασφάλιση της ποιότητας της υγείας, της βιωσιμότητας των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης και της πρόσβασης των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες. Με ιδιαίτερη έμφαση στον νέο Ευρωπαϊκό Κανονισμό που αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή την 1η Ιανουαρίου 2025, ο κ. Αγγελής ανέλυσε τα οφέλη της εναρμόνισης της Ελλάδας με τις ευρωπαϊκές απαιτήσεις και σημείωσε ότι ο κανονισμός θα βελτιώσει την πρόσβαση των ασθενών σε αποτελεσματικές και καινοτόμες τεχνολογίες υγείας, ενώ παράλληλα θα ενισχύσει τις διαδικασίες κλινικών αξιολογήσεων μέσω της συνεργασίας μεταξύ των κρατών-μελών.

Στο πλαίσιο της παρουσίασης, ο κ. Αγγελής αναφέρθηκε σε σειρά μελετών που αφορούν στη βελτίωση της φαρμακευτικής πολιτικής στην Ελλάδα. Πιο συγκεκριμένα, αναπτύχθηκαν 5 διαφορετικές μελέτες σχετικά με τη σχεδίαση διαδικασιών Κλινικών Δοκιμών, την υλοποίηση πλάνου για την αξιοποίηση Πραγματικών Δεδομένων Υγείας (RWD), τη σχεδίαση Ταμείου Καινοτομίας και μηχανισμού Σάρωσης Ορίζοντα, καθώς επίσης και την υλοποίηση Φορέα Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας (HTA), και τη σχεδίαση Μητρώων Ασθενών, για την παρακολούθηση της φαρμακευτικής δαπάνης και την προσωποποιημένη φροντίδα υγείας.

Την ενδιαφέρουσα παρουσίαση του κ. Αγγέλη ακολούθησε ανοικτός διάλογος μεταξύ των μελών της ΕΛ.Ε.Μ.Α. και του Γενικού Γραμματέα Στρατηγικού Σχεδιασμού του Υπουργείου Υγείας ώστε καμία απορία να μην μείνει αναπάντητη.