Η Εκπαίδευση για το Άσθμα Ενδυναμώνει

Το Άσθμα είναι μια από τις πιο συχνές χρόνιες μη-μεταδιδόμενες νόσους, η οποία επηρεάζει περισσότερους από 260 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Περίπου 3-5% των ασθενών έχουν σοβαρό άσθμα που είναι μη ελεγχόμενο, πάρα τη λήψη της βέλτιστης αγωγής, με δυσανάλογο αντίκτυπο στα συστήματα υγείας.

Η Παγκόσμια Ημέρα Άσθματος που καθιερώθηκε το 1998 από την Παγκόσμια Πρωτοβουλία για το Άσθμα (GINA), αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα για τη νόσο σε όλο τον κόσμο. Κάθε χρόνο, την πρώτη Τρίτη του Μαΐου (7 Μαΐου 2024), προωθούνται εκατοντάδες δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για το Άσθμα σε όλο τον κόσμο. Το μήνυμα της GINA για τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Άσθματος «Η Εκπαίδευση για το Άσθμα Ενδυναμώνει» υπογραμμίζει την σημασία παροχής της απαραίτητης εκπαίδευσης στους ασθενείς με Άσθμα, με στόχο την αποτελεσματική αυτο-διαχείριση της νόσου. Περαιτέρω υπενθυμίζει, με ιδιαίτερη έμφαση, την αναγνώριση της ανάγκης για αναζήτηση επείγουσας ιατρικής βοήθειας.

Στέλιος Λουκίδης Καθηγητής Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ, Πρόεδρος ΕΠΕ

Τα μηνύματα της Παγκόσμιας Ημέρας Άσθματος στηρίζει δυναμικά και η Ομάδα Εργασίας για το Βρογχικό Άσθμα της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ) με σημαντικές πρωτοβουλίες που απευθύνονται τόσο στους επαγγελματίες Υγείας όσο και στο ευρύ κοινό. Στόχος είναι να ενημερωθούν οι επαγγελματίες Υγείας για την επιτυχή διαχείριση του Άσθματος και την έγκαιρη αναγνώριση των ασθενών που χρειάζονται ειδική αξιολόγηση και πρόσθετη θεραπεία, προκειμένου να μειωθεί η θνητότητα που σχετίζεται με τη νόσο.

Πέτρος Μπακάκος MD, PD Καθηγητής Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ, Συντονιστής της Ομάδας Εργασίας ΕΠΕ για το Βρογχικό Άσθμα, Γενικός Γραμματέας ΕΠΕ

Ο Συντονιστής της Ομάδας Εργασίας ΕΠΕ για το Βρογχικό Άσθμα, Πέτρος Μπακάκος, MD, PD Καθηγητής Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ, Γενικός Γραμματέας ΕΠΕ επισημαίνει «Το Βρογχικό Άσθμα είναι παγκοσμίως το πλέον συχνό νόσημα του αναπνευστικού, με περισσότερα από 260 εκατομμύρια πάσχοντες. Προσβάλλει όλες τις ηλικίες και τα δυο φύλα και εμφανίζει νοσηρότητα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Η έγκαιρη και σωστή διάγνωση, η φαρμακευτική και μη φαρμακευτική θεραπεία και η ενημέρωση για το Άσθμα είναι κομβικά στοιχεία για την ελάττωση της νοσηρότητας και θνητότητας. Το μήνυμα “Η εκπαίδευση για το Άσθμα Ενδυναμώνει” αναδεικνύει την ανάγκη της σωστής ενημέρωσης του κοινού».

Μαρία Καλλιέρη Πνευμονολόγος Φυματιολόγος, Early Career Member της Ομάδας Εργασίας της ΕΠΕ για το Βρογχικό Άσθμα

Η Μαρία Καλλιέρη Πνευμονολόγος Φυματιολόγος, Early Career Member της Ομάδας Εργασίας της ΕΠΕ για το Βρογχικό Άσθμα τονίζει «πάνω από 450.000 θάνατοι κάθε χρόνο αποδίδονται στο άσθμα παγκοσμίως, οι περισσότεροι από τους οποίους μπορούν να προληφθούν. Στην Ελλάδα, περίπου το 9% του γενικού πληθυσμού πάσχει από βρογχικό άσθμα»

Κωνσταντίνος Σάμιτας, Πνευμονολόγος Φυματιολόγος, Επιμελητής Β’, 7η Πνευμονολογική Κλινική ΓΝΝΘΑ «Η Σωτηρία» , Υπεύθυνος Ομάδας Εργασίας ΕΠΕ για το Βρογχικό Άσθμα

Από την πλευρά του ο Υπεύθυνος της Ομάδας Εργασίας Βρογχικού Άσθματoς της ΕΠΕ, Κωνσταντίνος Σάμιτας, Πνευμονολόγος Φυματιολόγος, Επιμελητής Β’, 7η Πνευμονολογική Κλινική ΓΝΝΘΑ «Η Σωτηρία» αναφέρει ότι «Οι βασικές πτυχές της εκπαίδευσης για το Άσθμα περιλαμβάνουν την κατανόηση των συμπτωμάτων, τη συμμόρφωση στη λήψη ρυθμιστικής θεραπείας για το Άσθμα με βάση το σχέδιο θεραπείας που έχει καθοριστεί από τον θεράποντα ιατρό και τους κινδύνους που προκύπτουν από την υπερβολική εξάρτηση ή κατάχρηση εισπνεόμενων β2-αγωνιστών βραχείας διάρκειας δράσης (SABA)».

 


 

Μελέτη της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας καταγράφει σημαντική ετερογένεια μεταξύ των ασθενών με σοβαρό Άσθμα

Η έλλειψη σύγχρονων δεδομένων για τα κλινικά χαρακτηριστικά των ασθενών με σοβαρό Άσθμα στην Ελλάδα αποτέλεσε το ερέθισμα προκειμένου η Ομάδα Εργασίας για το Άσθμα της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας να πραγματοποιήσει σχετική έρευνα. Για τη μελέτη αυτή –τα αποτελέσματα της οποίας πρόκειται να ανακοινωθούν τον προσεχή Σεπτέμβριο στο Πανευρωπαϊκό Πνευμονολογικό Συνέδριο στη Βιέννη– αναλύθηκαν τα δεδομένα 619 ατόμων καταγεγραμμένων στο Ελληνικό Μητρώο Ασθενών με Σοβαρό Άσθμα, στο οποίο συμμετέχουν 13 εξωτερικά ιατρεία σοβαρού Άσθματος από μεγάλα νοσοκομεία και ιδιωτικά ιατρεία σε όλη την Ελλάδα.

Εύα Φούκα Πνευμονολόγος, Διευθύντρια ΕΣΥ, Υπεύθυνη Ομάδας Εργασίας ΕΠΕ για το Βρογχικό Άσθμα

Όπως τονίζει σχετικά η Υπεύθυνη Ομάδας Εργασίας ΕΠΕ για το Βρογχικό Άσθμα, Εύα Φούκα Πνευμονολόγος, Διευθύντρια ΕΣΥ: «Τα αποτελέσματα της μελέτης ανέδειξαν τη σημαντική ετερογένεια μεταξύ των ασθενών με σοβαρό Άσθμα στην Ελλάδα, η πλειονότητα των οποίων είναι γυναίκες μέσης ηλικίας, μη καπνίστριες, με ιστορικό Άσθματος όψιμης έναρξης. Επιπλέον, οι ασθενείς στην πλειονότητά τους παρουσιάζουν επηρεασμένη πνευμονική λειτουργία και κακό έλεγχο του Άσθματος. Σημαντικές διαφορές διαπιστώθηκαν στη χρήση των φαρμάκων για το Άσθμα, με ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός την αυξημένη χρήση κορτικοστεροειδών από το στόμα, παρά τη διαδεδομένη χρήση βιολογικών παραγόντων».


Οι δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού που διοργανώνει η Ομάδα Εργασίας για το Βρογχικό Άσθμα της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ) με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Άσθματος, πραγματοποιούνται με την ευγενική χορηγία των εταιρειών: Chiesi Hellas, Elpen, Guidotti Hellas και Specialty Therapeutics.