Η πανδημία επηρεάζει σοβαρά και την Ογκολογία

Εν μέσω της πανδημίας COVID-19 υπολογίζεται ότι οι κλινικοί γιατροί στην Ευρώπη είδαν 1.500.000 λιγότερους ασθενείς με καρκίνο τον πρώτο χρόνο της πανδημίας. Επίσης, περίπου 1000000 ασθενείς στην Ευρώπη δε θα διαγνωσθούν έγκαιρα λόγω καθυστέρησης στις παραπομπές και τις εξετάσεις. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας ένας στους 2 ασθενείς με καρκίνο δεν υπεβλήθησαν στην ενδεικνυόμενη θεραπεία,  χειρουργείο ή  χημειοθεραπεία και 1 στους 5 ακόμα και σήμερα δεν την λαμβάνουν. Η πανδημία έφερε αλλαγές και στην ιατρική εκπαίδευση με την μετατροπή των διαλέξεων από δια ζώσης  σε διαδικτυακές.  Η τηλεϊατρική επίσης χρησιμοποιήθηκε για την παρακολούθηση των ασθενών για να μειωθούν οι επισκέψεις των ασθενών στο νοσοκομείο. Στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της πανδημίας 30% των επισκέψεων ήταν εξ αποστάσεως μέσω ψηφιακής πλατφόρμας.

Αυτές μεταξύ άλλων ήταν οι διαπιστώσεις στο 5ο Συνέδριο Καρκίνου Κεφαλής & Τραχήλου της Ελληνικής Εταιρείας Καρκίνου Κεφαλής και Τραχήλου-ΕΕΚΚΕΤ που ολοκληρώθηκε στις 5 και 6 Νοεμβρίου 2021. Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε σε μεικτή μορφή, με συνδυασμό διαλέξεων δια ζώσης και διαδικτυακών, στο Ξενοδοχείο Crowne Plaza. Συμμετείχαν επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, συνολικά από 38 πόλεις και 5 Χώρες. Παρά τη δυνατότητα της συμμετοχής και από απόσταση, η Αίθουσα ήταν συνεχώς γεμάτη.

Την έναρξη του Συνεδρίου χαιρέτισε ο Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιατρός κος Γεράσιμος Σιάσος. Η κα Μαριάννα Καραμάνου, Καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Ιστορίας και Ηθικής της Ιατρικής, της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, παρουσίασε, κατά την Εναρκτήρια Διάλεξη,  την Άσκηση της ιατρικής την περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου εκλεκτοί επιστήμονες παρουσίασαν δράσεις του European Make Sense Campaign 2021, με εκπροσώπηση από την ΕΕΚΚΕΤ και την ΕΛΛΟΚ. Η άσκηση της ιατρικής στην εποχή του COVID παρουσιάστηκε σε άλλη ενδιαφέρουσα συνεδρία. Ο μεταστατικός καρκίνος κεφαλής και τραχήλου, ηθικά διλήμματα στην αντιμετώπιση των ασθενών, εξελίξεις στη χειρουργική, την ακτινοθεραπεία και τη συστηματική θεραπεία παρουσιάστηκαν με τη συμμετοχή Ελλήνων  και διεθνών ομιλητών.

Τα διεπιστημονικά ογκολογικά συμβούλια με την παρουσίαση ενδιαφερόντων περιστατικών τα υποδέχθηκαν οι Σύνεδροι με ενθουσιασμό. Ο ρόλος της ανοσοθεραπείας στον καρκίνο κεφαλής και τραχήλου, ερευνητικές δράσεις στην Ελλάδα και Debate για την αντιμετώπιση των ασθενών συμπλήρωσαν το πρόγραμμα και συγκρότησαν μια σημαντική εκπαιδευτική και διαδραστική εμπειρία.

Τέλος ιδιαίτερα χρήσιμες, ενημερωτικές και εντυπωσιακές ήταν οι διαλέξεις των ξένων, προσκεκλημένων, των Καθηγητών κκ  Julio Acero, Spain, Andreas Dietz, Germany, και Kevin Harrington, UK.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

https://octenisept.gr/proionta/octenisan-wash-lotion/

 

https://www.helenvita.com/anti-wrinkle