Η Menarini Hellas τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης με δράσεις για ασθενείς και επαγγελματίες υγείας

Η Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης έχει οριστεί την 17η Μαΐου από την Παγκόσμια Ένωση κατά της Υπέρτασης και στοχεύει στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση για την έγκαιρη διάγνωση και την αντιμετώπιση της πολύ διαδεδομένης αυτής νόσου. Σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ. ένα δισεκατομμύριο άτομα παγκοσμίως, δηλαδή το 20% του ενήλικου πληθυσμού, πάσχει από υπέρταση και αναμένει ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί σε 1,5 δισεκατομμύρια έως το 2025.

Στην Ελλάδα, η Εθνική Επιδημιολογική Μελέτη ΕΜΕΝΟ (2015-16) κατέγραψε ότι περίπου 1 στους 3 Έλληνες του ενήλικου πληθυσμού πάσχει από υπέρταση αλλά μόνο οι μισοί από αυτούς λαμβάνουν αγωγή. Ο κ. Κων/νος Τσιούφης, Καθηγητής Καρδιολογίας ΕΚΠΑ, Δ/ντής Α’ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής, ΓΝΑ «Ιπποκράτειο», αναφέρθηκε στην Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης και τόνισε: «Η αρρύθμιστη αρτηριακή πίεση ευθύνεται για το 12-15 % της ολικής θνησιμότητας σε παγκόσμια βάση και είναι πολυπαραγοντικής  αιτιολογίας.  Για την καλύτερη ρύθμιση της πίεσης οι κατευθυντήριες οδηγίες συνιστούν συνδυασμένη θεραπεία για τους περισσότερους ασθενείς από την πρώτη επίσκεψη. Έτσι, με τη χρήση ενός διπλού συνδυασμού  φαρμάκων στο ίδιο χάπι στη μέγιστη ανεκτή δόση τους,  το 60% των υπερτασικών θα πετύχουν πίεση <140/90mmHg ενώ με τον τριπλό συνδυασμό (3 διαφορετικές ουσίες στο ίδιο χάπι) το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί στο 80-90%.».

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Υπέρτασης έχουν προγραμματισθεί και προωθούνται σε όλο τον κόσμο καμπάνιες που στοχεύουν στην πρόληψη την έγκαιρη διάγνωση και την ορθή αντιμετώπιση της υπέρτασης.

 

Το Διεθνές Πρόγραμμα ΜΜΜ (May Measurement Month)

Το Διεθνές Πρόγραμμα ΜΜΜ (May Measurement Month), μια εξαιρετική πρωτοβουλία που στοχεύει στην ενημέρωση για την σημασία της υπέρτασης πραγματοποιείται και στην Ελλάδα υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Υπέρτασης. Όπως ανακοίνωσε ο κ. Γεώργιος Στεργίου, Καθηγητής Παθολογίας & Υπέρτασης, Υπεύθυνος του Κέντρου Υπέρτασης της Γ’ Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής στο ΓΝΝΘΑ «Η Σωτηρία», θα πραγματοποιηθούν μετρήσεις της πίεσης σε περίπου 10.000 άτομα σε 11 πόλεις της Ελλάδας, έχοντας ήδη  ξεκινήσει από την 1η  Μαΐου και θα κορυφωθούν στις 15 Ιουνίου 2023

 

Πρωτοβουλίες από την Menarini Hellas

Η Menarini Hellas, η γνωστή φαρμακευτική εταιρεία που διαθέτει πολλαπλές θεραπευτικές λύσεις σε ασθενείς με Καρδιαγγειακά Νοσήματα & Υπέρταση συμμετέχει ενεργά στην Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης με πρωτοβουλίες που έχουν αντικείμενο την ενημέρωση και εκπαίδευση των Επαγγελματιών Υγείας, καθώς επίσης και την ευαισθητοποίηση των ασθενών για την Υπέρταση, τους κινδύνους της αρρύθμιστης αρτηριακής πίεσης και τη σημασία της σωστής ρύθμισής της.

 

Το ενημερωτικό video της Menarini Hellas για την υπέρταση

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης των ασθενών αλλά και του ευρύτερου κοινού για τη σημασία της σωστής ρύθμισης της αρτηριακής πίεσης, η Menarini Hellas έχει δημιουργήσει ένα ενημερωτικό video, το οποίο φιλοξενείται στα ηλεκτρονικά Μέσα Ενημέρωσης, με σημαντικές και αναλυτικές πληροφορίες για την Υπέρταση και την παθοφυσιολογία της, τα ποσοστά των αρρύθμιστων ασθενών στην Ελλάδα και τους τρόπους αντιμετώπισής της. Αξίζει να το παρακολουθήσουμε και να το κοινοποιήσουμε σε όλους τους φίλους μας.

Ενημέρωση των Επαγγελματιών Υγείας από την Menarini Hellas

Για την ενημέρωση των Επαγγελματιών Υγείας η Menarini Hellas, υλοποιεί ένα Εκπαιδευτικό Webinar με τη συμμετοχή εξειδικευμένων επιστημόνων στην Υπέρταση με θέμα: «Τρέχουσες Ανάγκες & Προσδοκίες στην Αρτηριακή Υπέρταση. Αναμένοντας τις Νεότερες Κατευθυντήριες Οδηγίες». Θα υπάρχει η δυνατότητα παρακολούθησης του περιεχομένου του Εκπαιδευτικού Webinar "On Demand".

Παράλληλα με στόχο την ενίσχυση του έργου των Επαγγελματιών Υγείας, αναφορικά με την εκπαίδευση, ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των ασθενών, η Menarini Hellas σχεδίασε και διέθεσε υλικό με χρήσιμες πληροφορίες για το σωστό τρόπο μέτρησης της πίεσης και την καλύτερη διαχείριση της Υπέρτασης.