O Σακχαρώδης Διαβήτης βλάπτει σοβαρά … και τα οικονομικά των ασθενών!

Την καθημερινότητα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη ανέδειξε μελέτη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του 1ου Diabetes Empowerment Forum, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Ναύπλιο το διήμερο 10-11 Νοεμβρίου με στόχο να εμπλουτίσει τη γνώση, να αποκαλύψει τις τοπικές ανάγκες και να ενδυναμώσει τους συμμετέχοντες. Την διοργάνωση τίμησαν με την παρουσία τους απευθύνοντας χαιρετισμό κατά την έναρξη, η Διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ κ. Θεανώ Καρποδίνη και ο Γενικός Διευθυντής του ΣΦΕΕ, κ. Μιχάλης Χειμώνας.

Στο forum που ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, εκπρόσωποι των Συλλόγων της Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ. από όλη την Ελλάδα είχαν την ευκαιρία να λάβουν μέρος στα workshops, να ενημερωθούν και να συζητήσουν θέματα που αφορούν τη νόσο και τη διαχείρισή της.

Τι καταγράφει η μελέτη που παρουσίασε η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ

Στο πλαίσιο της διοργάνωσης  έγινε και η παρουσίαση της μελέτης που αποσκοπούσε στη διερεύνηση της κάλυψης των αναγκών των πασχόντων από Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2 αναφορικά με τη συνταγογράφηση φαρμάκων και αναλωσίμων υγειονομικών και ιατροτεχνολογικών υλικών, τα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζουν σχετικά με την επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό τους, την εκτέλεση συνταγών (πλήρη ή μερική), τα ποσά που δαπανούν για τη φαρμακευτική τους αγωγή, κτλ.

Κατά την παρουσίαση της μελέτης πρόεδρος της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ Χρήστος Δαραμήλας επεσήμανε ότι «Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία της Η.ΔΙ.Κ.Α. για το 2023, το πλήθος των μοναδικών πασχόντων από Σακχαρώδη Διαβήτη είναι 1.193.003 άτομα» και τόνισε ότι «γίνεται λοιπόν ακόμα πιο επιτακτική η ανάγκη ενίσχυσης, ενδυνάμωσης και εκπαίδευσης των ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη και αυτός είναι ο λόγος που αναλάβαμε την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση του 1ου Diabetes Empowerment Forum».

Η μελέτη διενεργήθηκε από την ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ σε συνεργασία με τον Κωνσταντίνο Αθανασάκη, Επίκουρο Καθηγητή Οικονομικών Υγείας και Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας στο Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας, του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής την περίοδο από 5 έως 25 Οκτωβρίου 2022. Στην έρευνα συμμετείχαν 843 άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 και 2. Πρόκειται  για ένα πολύ μεγάλο, αντιπροσωπευτικό και γεωγραφικά κατανεμημένο δείγμα για το σύνολο της χώρας.

Τα στοιχεία που παρουσίασαν οι κκ. Αθανασάκης και Δαραμήλας καταγράφουν ότι στα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη οι οικονομικές δυσκολίες είναι πιο συχνές σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό, κάτι που δείχνει ότι η παρουσία μιας χρόνιας πάθησης μπορεί να επιβαρύνει και από οικονομικής πλευράς τους πάσχοντες.

Στην ίδια λογική είναι χαρακτηριστικό ότι, είτε πρόκειται για ΣΔ τ.1 είτε για ΣΔ τ.2, τόσο για αναλώσιμα όσο και για φάρμακα υπάρχει ένα ποσοστό πασχόντων που πληρώνουν συμμετοχή στο φαρμακείο για την εκτέλεση της συνταγής τους, με αποτέλεσμα να καταστρατηγείται  το άρθρο 62  του κανονισμού παροχών Υγείας, στο οποίο αναφέρεται, ρητά, ότι  απαγορεύεται η μετακύληση κόστους στον πάσχοντα.

Παράλληλα, σοβαρό πρόβλημα παρατηρείται με τη διαθεσιμότητα των αναλωσίμων, ειδικά από τον Σεπτέμβριο του 2023. Τα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη, χρήστες συσκευών  συνεχούς έγχυσης ινσουλίνης, δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν άλλο προϊόν, λόγω δέσμευσης πενταετίας από τον ΕΚΠΥ του ΕΟΠΥΥ. Ως εκ τούτου, σε περίπτωση που υπάρξουν ελλείψεις, κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς τα απαραίτητα αναλώσιμα ιατροτεχονολογικά προϊόντα για την υποστήριξη της υγείας τους.

Τέλος, το θέμα των ελλείψεων αναδεικνύει ένα ακόμα σοβαρό ζήτημα που σχετίζεται με τους ανασφάλιστους πάσχοντες, καθώς, ο μόνος τρόπος να προμηθευτούν τα αναλώσιμά τους είναι είτε από τα Γενικά Νοσοκομεία της χώρας, τα οποία στερούνται, σε πολλές περιπτώσεις, ποιότητας και αξιοπιστίας, ήαπό Συλλόγους Ατόμων με Διαβήτη, ομάδες διαδικτύου και φίλους. Αυτό συνεπάγεται κακό έλεγχο, κακή ρύθμιση, οικονομική επιβάρυνση των πασχόντων, καθώς και οικονομική επιβάρυνση του Ε.Σ.Υ..

Τα προβλήματα που ανέδειξε η μελέτη της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ μπορούν να βρουν λύση είτε άμεσα είτε έμμεσα, μέσα από ένα σωστά δομημένο Εθνικό Σχέδιο Δράσης. Αξίζει να σημειωθεί η Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ. έχει ετοιμάσει μια ολοκληρωμένη πρόταση και την έχει παρουσιάσει στον Υπουργό Υγείας προς εφαρμογή κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.