Σακχαρώδης Διαβήτης: Η εκπαίδευση των ασθενών μπορεί να κάνει τη διαφορά
Από το 1991, η 14η Νοεμβρίου κάθε έτους είναι αφιερωμένη παγκοσμίως στο Σακχαρώδη Διαβήτη. Η συμβολική σημασία της ημερομηνίας αυτής είναι ότι αποτελεί τη γενέθλια ημέρα του Frederick Banting, ο οποίος μαζί με τον Charles Best, είναι εκείνοι που πρώτοι συνέλαβαν την ιδέα που οδήγησε στην ανακάλυψη της ινσουλίνης τον Οκτώβριο του 1921. Η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη καθιερώθηκε και αποτελεί τη μεγαλύτερη οργανωμένη εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για τον Σακχαρώδη Διαβήτη, σε περισσότερες από 160 χώρες, με απήχηση σε περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους ανεξαρτήτως φυλής, φύλου, μορφωτικού επιπέδου και κοινωνικο-οικονομικής κατάστασης. Η καμπάνια στοχεύει αφενός στην πρόληψη και στην αποτελεσματικότερη διαχείριση του Σακχαρώδη Διαβήτη μέσα από τη διαδικασία ενδελεχούς ενημέρωσης κάθε πάσχοντος σε σημαντικά θέματα που τον αφορούν όπως είναι τα αίτια, τα συμπτώματα, η παρακολούθηση και η σύγχρονη ολιστική αντιμετώπισή της νόσου και αφετέρου στην οργανωμένη ευαισθητοποίηση του κοινού με κύριο στόχο την τοποθέτηση και παραμονή του Σακχαρώδη Διαβήτη στο επίκεντρο των πολιτικών διαβουλεύσεων για τη δημόσια υγεία, ει δυνατόν, στο σύνολο των χωρών του πλανήτη.
Ο Σακχαρώδης Διαβήτης αποτελεί μια ύπουλη, χρονίως εξελισσόμενη και επικίνδυνη νόσο, που ειδικά για τα δεδομένα της χώρας μας, αφορά περισσότερο από 1 εκατομμύριο άτομα, που αντιστοιχούν στο 10% του πληθυσμού. Και δυστυχώς, όπως φάνηκε από μελέτες στον Ελληνικό πληθυσμό, ένας στους τρεις διαβητικούς ασθενείς δεν γνωρίζει καν ότι νοσεί.
Σήμερα σε αντίθεση με το παρελθόν οι πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη δύνανται να απολαμβάνουν μία «φυσιολογική ζωή» αρκεί να γνωρίζουν το πρόβλημά τους, να το παρακολουθούν και να το διαχειρίζονται σωστά σε στενή συνεργασία με τον γιατρό τους τον οποίο πρέπει τακτικά και προγραμματισμένα να συμβουλεύονται. Η σύγχρονη ολιστική διαχείριση και αντιμετώπιση του Σακχαρώδη Διαβήτη προτείνει υγιεινή διατροφή, τακτική σωματική άσκηση, διακοπή του καπνίσματος και ορθή φαρμακευτική αγωγή που προγραμματίζεται και ελέγχεται από εξειδικευμένους ιατρούς σε Ιατρεία και Υγειονομικές Μονάδες, με στόχο όχι μόνο τη ρύθμιση της γλυκαιμίας αλλά και των άλλων παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου όπως είναι η αρτηριακή υπέρταση και η δυσλιπιδαιμία.
Η Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία – Πανελλήνια Ένωση Ενδοκρινολόγων και στη φετινή επέτειο προκρίνει ως κύριο θέμα προβολής την ανάγκη Εκπαίδευσης τόσο των πασχόντων από Σακχαρώδη Διαβήτη όσο και του οικογενειακού περιβάλλοντός τους. Η ικανότητα των ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη για αυτοδιαχείριση και αυτορρύθμιση προκύπτει μέσα από την οργανωμένη εκπαίδευσή τους από την Ιατρική Κοινότητα των Ειδικών όπως είναι οι Ιατροί Ενδοκρινολόγοι και αναμφισβήτητα οδηγεί στη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου και στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής.
Η Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία – Πανελλήνια Ένωση Ενδοκρινολόγων, συνεργάζεται με τους συλλόγους ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη καθώς και με Δημοτικούς και Κρατικούς Φορείς, στο πλαίσιο της ενημέρωσης του κοινού, προσπαθώντας να ενημερώσει το κοινό και να ευαισθητοποιήσει τους λειτουργούς υγείας στην πρώιμη διάγνωσή του Σ.Δ. Στα Ενδοκρινολογικά - Διαβητολογικά ιατρεία τόσο του Δημόσιου όσο και του Ιδιωτικού τομέα, καταβάλλεται οργανωμένη προσπάθεια ώστε οι πάσχοντες και το περιβάλλον τους να εκπαιδεύονται στον αυτοέλεγχο και στην αυτορρύθμιση με τη χρήση των νέων, πραγματικά χρήσιμων, τεχνολογικών εφαρμογών με σκοπό τη βέλτιστη ρύθμιση της γλυκαιμίας και την καλύτερη συνολική διαχείριση της νόσου, προλαμβάνοντας τις επιπλοκές της και βελτιώνοντας την ποιότητα της ζωής. Η παράλληλη συστηματική φροντίδα για την ολοκληρωμένη εκπαίδευση των νέων ενδοκρινολόγων και στο κεφάλαιο του Σακχαρώδη Διαβήτη συμπληρώνει αποτελεσματικά την προσπάθεια που καταβάλλεται.