Στρατηγική συνεργασία PROTASIS και EGIS με νέες προοπτικές για την ελληνική φαρμακευτική αγορά
Η PROTASIS Pharmaceuticals αναλαμβάνει την επίσημη εκπροσώπηση και προώθηση του χαρτοφυλακίου της EGIS Pharmaceuticals στην Ελλάδα και την Κύπρο, στο πλαίσιο νέας στρατηγικής συνεργασίας των δύο εταιρειών.
Η συμφωνία διευρύνει το χαρτοφυλάκιο της PROTASIS σε θεραπευτικές κατηγορίες στις οποίες η EGIS έχει ισχυρή παρουσία, ιδίως στην καρδιολογία και στο κεντρικό νευρικό σύστημα (ΚΝΣ). Μάλιστα, ορισμένα από τα φαρμακευτικά προϊόντα της ουγγρικής εταιρείας δεν είναι σήμερα διαθέσιμα στην ελληνική αγορά, γεγονός που δημιουργεί προοπτικές για τη διεύρυνση των θεραπευτικών επιλογών.
Η EGIS Pharmaceuticals, με έδρα τη Βουδαπέστη και ιστορία άνω των 110 ετών, διαθέτει προϊόντα σε περισσότερες από 100 χώρες. Απασχολεί περισσότερους από 4.800 εργαζομένους και το χαρτοφυλάκιό της περιλαμβάνει περίπου 250 προϊόντα. Η εταιρεία διαθέτει ερευνητική και παραγωγική δραστηριότητα. Ο ετήσιος κύκλος εργασιών της προσεγγίζει το 1 δισ. ευρώ, ενώ οι δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη ανήλθαν το 2025 σε περίπου 57 εκατ. ευρώ.
Η EGIS διαθέτει επίσης σημαντική τεχνογνωσία στην ανάπτυξη συνδυαστικών θεραπειών στην καρδιολογία, πεδίο στο οποίο έχει αναπτύξει, μεταξύ άλλων, φαρμακευτικά προϊόντα σταθερού συνδυασμού δραστικών ουσιών.
Προοπτικές για νέες συμφωνίες και παραγωγική δραστηριότητα
Ο Γεώργιος Κωνσταντέλλης, Διευθύνων Σύμβουλος της PROTASIS Pharmaceuticals, επισήμανε ότι η νέα συνεργασία αποτελεί σημαντικό βήμα στη στρατηγική ανάπτυξη της εταιρείας και ενισχύει την παρουσία της στις αγορές της Ελλάδας και της Κύπρου.
«Διευρύνουμε το χαρτοφυλάκιό μας με προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας σε σημαντικές θεραπευτικές κατηγορίες με στόχο να προσφέρουμε νέες θεραπευτικές επιλογές στους ασθενείς και την ιατρική κοινότητα», ανέφερε ο κ. Κωνσταντέλλης.
Ο επικεφαλής της PROTASIS Pharmaceuticals σημείωσε ακόμη ότι το εύρος του χαρτοφυλακίου της EGISδημιουργεί δυνατότητες για συμφωνίες παραχώρησης δικαιωμάτων (licensing-out) με άλλες φαρμακευτικές εταιρείες, μέσω της αξιοποίησης επιλεγμένων φαρμακευτικών φακέλων και της εμπορικής διάθεσης αντίστοιχων προϊόντων στην Ελλάδα και την Κύπρο. Το licensing-out αποτελεί ήδη μέρος της διεθνούς επιχειρηματικής δραστηριότητας της EGIS.
«Η συνεργασία μας έχει μακροπρόθεσμο ορίζοντα και φιλοδοξούμε να εξελιχθεί πέρα από την εμπορική δραστηριότητα», δήλωσε ο κ. Κωνσταντέλλης, προσθέτοντας ότι η εταιρεία εξετάζει σε βάθος χρόνου τη δυνατότητα ανάπτυξης παραγωγικής δραστηριότητας στην Ελλάδα, ακόμη και τη δημιουργία φαρμακευτικής παραγωγικής μονάδας, εφόσον διαμορφωθούν οι κατάλληλες επιχειρηματικές, επενδυτικές και κανονιστικές προϋποθέσεις.
Ο κ. Κωνσταντέλλης αναφέρθηκε επίσης σε πρόσφατη συνάντησή του με τον Υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, κατά την οποία παρουσίασε τη νέα στρατηγική συνεργασία και τις αναπτυξιακές της προοπτικές, ενώ συζητήθηκαν και οι δυνατότητες που δημιουργούνται για την ελληνική φαρμακευτική αγορά.







































