Ισότητα στην Παρηγορική Φροντίδα. Δεν αφήνουμε κανέναν πίσω!

Με το μήνυμα “Ισότητα στην Παρηγορική Φροντίδα. Δεν αφήνουμε κανέναν πίσω!” νοσοκομεία από όλη τη χώρα συντονίζονται την Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2021, πέμπτη συνεχή χρονιά, για να γιορτάσουν την Ημέρα  Ανοιχτών Ιατρείων Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας. Φέτος στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιείται συγκέντρωση υπογραφών σε μια επιστολή στήριξης την οποία έχουν ήδη υπογράψει εκπρόσωποι της επιστημονικής κοινότητας και ασθενών.

«Τα Ιατρεία Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας (ΙΠ&ΠΦ) των δημοσίων νοσοκομείων της χώρας λειτουργούν εδώ και χρόνια χάρη στην επιμονή, την ευαισθησία και την εθελοντική εργασία εξειδικευμένων λειτουργών υγείας. Είναι τα ιατρεία στα οποία ακουμπούν τον πόνο, την αγωνία και συχνά την απελπισία τους οι πάσχοντες από σοβαρό “υποφέρειν”, εκεί που εκατοντάδες συνάνθρωποί μας κάθε χρόνο ξαναβρίσκουν το χαμόγελό τους. Η εμπειρία από την πανδημία  covid 19 ωστόσο μας έδειξε περίτρανα ότι κανένας υγειονομικός θεσμός δεν είναι δυνατόν να στηρίζεται αποκλειστικά στον ηρωϊσμό ακόμη κι όταν αυτός φτάνει στα όρια της αυτοθυσίας» τονίζουν οι υπογράφοντες την επιστολή. Μάλιστα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σημειώνοντας ότι: «Είναι πλέον επείγουσα εθνική ανάγκη τα Ιατρεία Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας να ενταχθούν με πλήρη υποστήριξη στον νέο νομοσχέδιο περί Παρηγορικής Φροντίδας» και  ζητούν την ικανοποίηση αιτημάτων που αφορούν την πλήρη και απρόσκοπτη πρόσβαση σε Θεραπεία Πόνου και Παρηγορική Αγωγή όσων την έχουν ανάγκη, σε κάθε γωνιά της χώρας, μέσα από τα συγκεκριμένα ιατρεία.

 • Τα Ι.Π.&Π.Φ. θα λειτουργούν για τους ασθενείς όλης της χώρας ταυτόχρονα από τις 10 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα της Τρίτης 9 Νοεμβρίου 2021. Αναλυτικά η λίστα των ιατρείων.
 • Μπορούμε όλοι να συμβάλλουμε στην καμπάνια υπογράφοντας την επιστολή στήριξης. Ήδη έχουν υπογράψει:
  • Αδαμοπούλου Μαρία, Προεδρος του «95», Ελληνική Συμμαχία για τους Σπάνιους Ασθενείς.
  • Αστέρη Θεοδώρα, Πρόεδρος της Εταιρείας Αναισθησιολογίας και Εντατικής Ιατρικής Βορείου Ελλάδος
  • Βαγδατλή Κυριακή, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αλγολογίας
  • Γιαβασόπουλος Ευάγγελος, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Νοσηλευτικής Έρευνας & Εκπαίδευσης
  • Γραμματόγλου Ζωή, Πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων Ιατρών “ΚΕΦΙ” Αθηνών
  • Ζάχαρης Φίλιππος, Ιatronet & Bήμα του Ασθενή
  • Καρανάσιος Δημήτριος, Πρόεδρος της Εταιρίας Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής Ελλάδος – ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ
  • Λύρας Ξενοφών, Πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Νεφροπαθών
  • Ξάνθος Θεόδωρος, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Καρδιοαναπνευστικής Αναζωογόνησης
  • Μαλισιώβα Άννα, Πρόεδρος της Ελληνικής Αναισθησιολογικής Εταιρείας
  • Μισιτζή Ελένη, Πρόεδρος Συνδέσμου Φίλων Ασθενών Ε.Α.Ν.Π. Μεταξά “ΣΤΑΣΟΥ ΚΟΝΤΑ ΜΑΣ”
  • Μιχαλοπούλου Παρασκευή, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου "ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ"
  • Παππά Αθανασία, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Αντιρευματικού Αγώνα - ΕΛΕΑΝΑ
  • Σταυροπούλου Έφη, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Περιοχικής Αναισθησίας
  • Τρόντζας Παναγιώτης, Πρόεδρος της Επιστημονικής Ένωσης για την Μυοσκελετική Υγεία - ΕΠΕΜΥ
  • Φιλόπουλος Eυάγγελος, Πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας

 

ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΑΣΘΕΝΩΝ*

Ακολουθούν δύο χαρακτηριστικά μηνύματα ασθενών προς Ιατρεία Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας της χώρας μας:

 • Είμαι ο Τ. Γ. από τις Σέρρες ,και με αυτή την επιστολή θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες μου, για το ιατρικό, νοσηλευτικό προσωπικό σας. Εδώ και 34 χρόνια πάσχω από τη νόσο του Crohn και έχω νοσηλευτεί ,κατά καιρούς σε περιφερειακά νοσοκομεία της χώρας μας αλλά και σε κρατικά νοσοκομεία της Μ.Βρετανίας, το St Mary’sHospital του Λονδίνου. Έτσι έχοντας τόση εμπειρία και τόσες εικόνες από νοσοκομεία μπορώ να πω ότι τώρα που είμαι κάτω από τη Σκέπη του ΘΕΟΥ αλλά και του ‘’ΘΕΑΓΕΝΕΙΟΥ-ΙΑΤΡΕΙΟ ΠΟΝΟΥ’’ αισθάνομαι τόσο πολύ ικανοποιημένος ,αλλά και τόσο ασφαλής . Όσες ευχές, όσα ευχαριστώ και να σας πω θα είναι λίγο για όλα αυτά που αισθάνομαι για σας κα Ανίσογλου και για τις συνεργάτιδες σας. Είναι λίγο γιατί χάρη σε σας αισθάνομαι πλέον ΑΣΦΑΛΗΣ. Είναι λίγο γιατί έχω εσάς τους «δικούς μου» άνθρωπος στους οποίους μπορώ να βασιστώ. Μπορώ να βασίζομαι πάνω σας γιατί εκτός του ότι έχετε πλήρη επιστημονική κατάρτιση έχετε και το καλύτερο φάρμακο, την ανθρωπιά σας, που ξέρω ότι θα σκύψετε και επιλύσετε το οποιοδήποτε πρόβλημα τώρα και στο μέλλον που θα μου παρουσιασθεί. Υ.Γ. Από καρδιάς ένα ταπεινό μικρό Ευχαριστώ. Γ. Τ. ΣΕΡΡΕΣ
 • Χαίρομαι που έχω τη δυνατότητα να σας μιλήσω για την ανακάλυψή μου. Είδα με τα μάτια μου, άγγιξα με τα χέρια μου, μύρισα το άνθος της βούλησης και της ανθρωπιάς σ’ ένα υπόγειο. Το φως του ήλιου δεν φτάνει ποτέ, οι σωλήνες νερού απαρχαιωμένοι, ο αέρας εισβάλλει από έναν φεγγίτη μικρών διαστάσεων, που επιτρέπει μόνο να δει κάποιος τα παπούτσια των περαστικών, η ψευδοροφή προσπαθεί φιλότιμα να κρύψει καλωδιώσεις και να καλύψει υγρασίες, πάτωμα χιλιομπαλωμένο αλλά καθαρό. Εκεί, αντάμωσα εγώ ξάστερο ουρανό. Δέκα χρόνια τώρα, μετά την αφαίρεση του δεξιού άνω λοβού του πνεύμονά μου από καρκίνο, υποφέρω από χρόνιο νευροπαθητικό πόνο. Σε τούτο το μέρος προστρέχω, προσδοκώντας ανακούφιση. Δεν το διάλεξα τυχαία το αγαπημένο μου υπόγειο. Οι απαιτήσεις σαφείς, οι συστάσεις εξαιρετικές. Άριστη γνώση, φιλότιμο, ανθρωπιά. Σήμερα, ύστερα από τόσα χρόνια, όχι μόνο το επιβεβαιώνω, αλλά μιλώ στεντόρεια για φίλους, που διαθέτουν τη γνώση, την ψυχή και την αλήθεια τους καθημερινά κάτω από αντίξοες συνθήκες, βαριά πληγωμένους από την μη αναγνώριση της δουλειάς και της προσφοράς τους από την πολιτεία. Σκύβουν πάνω στον πόνο δαμάζοντάς τον. Δεν ζητούν ανταπόδοση, προσμένουν μόνο ένα ισχνό χαμόγελο λύτρωσης. Πιστεύω ακράδαντα πως τους κρατούν δυνατούς, ακμαίους και άγρυπνους στις επάλξεις, η ικανοποίηση και η ευγνωμοσύνη που αντιφεγγίζουν στα μάτια μας, στο πονεμένο βλέμμα όλων των ασθενών, οι οποίοι παλεύουμε σκληρά με το μαρτύριο του πόνου. Βέβαια, ανάμεσα σ’ εμάς, τους ασθενείς, υπάρχουν άνθρωποι οργισμένοι, αγενείς, αγνώμονες, ο καθείς ανάλογα με τον χαρακτήρα και την ποιότητα που φέρει. Κι όμως, όλοι αδιακρίτως αντιμετωπίζονται και περιθάλπονται με την ίδια ευσυνειδησία, την ίδια υπομονή και το ίδιο σθένος. Ως πολίτης ετούτης της χώρας, που δυστυχώς για λόγους υγείας, περιπλανήθηκα στα δημόσια νοσοκομεία της Αθήνας, οφείλω να επικεντρωθώ στο γεγονός, πως οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό τους, επιβάλλεται να απολαμβάνουν τον απόλυτο σεβασμό όλων μας, πράγμα που πρέπει να αποδεικνύουμε καθημερινά με την καταπολέμηση της παρατηρούμενης «αδημίας» στου αγώνες τους για καλύτερες συνθήκες εργασίας και αμοιβής. Η σημασία του παρόντος ορίζεται από τον βαθμό διορατικότητας και εφαρμογής στο μέλλον, μετατρέποντας τη μελαγχολία σε αγώνες, όπου βρεθούμε, όπου σταθούμε, δημιουργώντας μοχλούς πίεσης στους αρμόδιους. Με τον σεβασμό και την αγάπη μου προς το ανθρώπινο δυναμικό του Ιατρείου Πόνου του Ιπποκράτειου νοσοκομείο Αθηνών. Π. Α.

Tα στοιχεία των ασθενών είναι στη διάθεση της Ελληνικής Εταιρείας Θεραπείας Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας (ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α.)