«Κανένας Μόνος»: Η νέα πρωτοβουλία της Novartis Hellas για την ενδυνάμωση ατόμων της Τρίτης Ηλικίας

Η μοναξιά και η κοινωνική απομόνωση έχουν αναδειχθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως ζητήματα που αποτελούν προτεραιότητα για τη δημόσια υγεία σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, και ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους1. Παράλληλα πολλές και αξιόπιστες έρευνες καταγράφουν τον σημαντικό αντίκτυπο της μοναξιάς και της κοινωνικής απομόνωσης στη σωματική και ψυχική υγεία, την ποιότητα ζωής και τη μακροζωία1.

Η ενδυνάμωση ατόμων της Τρίτης Ηλικίας στην χώρα μας είναι ο στόχος της νέας, σημαντικής πρωτοβουλίας εταιρικής υπευθυνότητας που ανακοίνωσε η Novartis Hellas. Πρόκειται για την πρωτοβουλία «Κανένας Μόνος» η οποία ξεκινά το έργο της με την υποστήριξη δράσεων της Ανθρωπιστικής Οργάνωσης Humanity Greece, στο πλαίσιο καθιερωμένων προγραμμάτων πανελλήνιας εμβέλειας που προωθεί η οργάνωση για την ενδυνάμωση ευάλωτων πολιτών. Η πρωτοβουλία «Κανένας Μόνος» φιλοδοξεί να συμβάλλει ουσιαστικά στην καταπολέμηση της μοναξιάς και της κοινωνικής απομόνωσης των ανθρώπων, που ανήκουν στις συγκεκριμένες ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Τέσσερις παρεμβάσεις, ειδικά σχεδιασμένες για άτομα Τρίτης Ηλικίας

Μέσα από τέσσερις ειδικά σχεδιασμένες παρεμβάσεις, άτομα Τρίτης Ηλικίας που ζουν είτε μόνα τους, είτε σε Μονάδες Φροντίδας, θα έχουν την δυνατότητα διασύνδεσης και αλληλεπίδρασης με τον κοινωνικό ιστό, αλλά και επαφής με τις νεότερες γενιές. Ηλικιωμένοι που ζουν σε Μονάδες Φροντίδας θα δίνουν «Ραντεβού με τους ανθρώπους» και εθελοντές του Humanity Greece, δημιουργώντας ένα δίκτυο συντροφιάς και ψυχαγωγίας με δραστηριότητες δημιουργικής απασχόλησης, όπως παιχνίδια, ανάγνωση βιβλίων και προβολές ταινιών. Η παρέμβαση «Ραντεβού με την ζωή», θα περιέχει δραστηριότητες κοινωνικοποίησης που δρουν θετικά στην πνευματική και σωματική ευεξία τους, όπως η διοργάνωση εκδρομών και επισκέψεων σε μουσεία. Μέσα από την συμμετοχή τους στην Κοινωνική Κουζίνα του Humanity Greece, οι ηλικιωμένοι θα αποκτούν πολλαπλά οφέλη για τη καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής τους, δίνοντας «Ραντεβού με τη γεύση». Τέλος το πρόγραμμα περιλαμβάνει και την μηνιαία αποστολή εξατομικευμένων πακέτων στήριξης με βασικά αγαθά σε δομές και σε ευάλωτους κοινωνικά και οικονομικά ηλικιωμένους ανθρώπους, σε όλη την Ελλάδα.

Η κα Γεωργία Παράσχου, ιδρύτρια του Humanity Greece, σχολίασε την νέα συνεργασία και δήλωσε: «Φιλοδοξία της εθελοντικής μας ομάδας, είναι να σχεδιάζουμε και να υλοποιούμε πρωτοβουλίες που συμβάλλουν ολιστικά στη βελτίωση της καθημερινότητας των ευάλωτων συνανθρώπων μας. Μέσα από το πρόγραμμα «Κανένας Μόνος» σε συνεργασία με τη Novartis Hellas, διαμορφώνεται μια ουσιαστική πρωτοβουλία που φέρνει στην επιφάνεια το πρόβλημα της μοναξιάς υποστηρίζοντας έμπρακτα τα άτομα της Τρίτης Ηλικίας, ενισχύοντας τη σωματική και ψυχολογική τους ευημερία»

Από την πλευρά του ο κ. Κώστας Παπαγιάννης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Novartis Hellas αναφέρθηκε στη νέα πρωτοβουλία εταιρικής υπευθυνότητας και τόνισε: «Προτεραιότητά μας είναι να στηρίζουμε τους συνανθρώπους μας στις κοινωνίες όπου δραστηριοποιούμαστε. Με την Ελλάδα να έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά πληθυσμού ηλικίας 65+ στα κράτη-μέλη της ΕΕ, και με την μοναξιά στην Τρίτη Ηλικία να θεωρείται μείζον πρόβλημα, ξεκινάμε την πρωτοβουλία «Κανένας Μόνος» με στόχο να ανοίξουμε την δημόσια συζήτηση και να παρακινήσουμε όλους τους συμμετόχους για ουσιαστικές παρεμβάσεις αλληλεγγύης προς τους ηλικιωμένους συμπολίτες μας».