Με το 3ο Συνέδριο Ασθενών, το «Άλμα Ζωής» φέρνει στο προσκήνιο τον διάλογο για τον καρκίνο του μαστού
Πόσο εύκολη είναι σήμερα η πρόσβαση στην πρόληψη, στην έγκαιρη διάγνωση και στη θεραπεία του καρκίνου του μαστού στην Ελλάδα. Πώς λειτουργούν στην πράξη τα Κέντρα Μαστού. Ποιες ανισότητες εξακολουθούν να επιβαρύνουν τις γυναίκες. Και τι σημαίνει πραγματικά ποιότητα ζωής μετά τη θεραπεία.
Αυτά και πολλά ακόμη ζητήματα θα βρεθούν στο επίκεντρο του 3ου Συνεδρίου Ασθενών «Ο καρκίνος του μαστού στην Ελλάδα σήμερα», που διοργανώνει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής» στις 13 και 14 Μαρτίου 2026, στο Titania Hotel Athens (Πανεπιστημίου 52, Αθήνα).
Το πρόγραμμα του συνεδρίου
Το φετινό συνέδριο, όπως και τα δύο προηγούμενα, επιδιώκει να λειτουργήσει ως σημείο αναφοράς για σαφή ενημέρωση, ουσιαστικό διάλογο και ενεργή συμμετοχή των γυναικών στη συζήτηση που αφορά τη φροντίδα τους. Με επίκεντρο την εμπειρία των ασθενών, το 3ο Συνέδριο Ασθενών φιλοδοξεί να αποτυπώσει τη σημερινή εικόνα της νόσου στη χώρα και να φέρει στο ίδιο πεδίο τα επιστημονικά δεδομένα και την καθημερινή πραγματικότητα. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται θεματικές που καλύπτουν ολόκληρο το φάσμα της νόσου:
- Πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού
- Κέντρα Μαστού
- Ο ρόλος των συνεργειών στην αντιμετώπιση της νόσου
- Καινοτομία και έρευνα με την ασθενή στο επίκεντρο
- Νέες γυναίκες και ιδιαίτερες ανάγκες
- Συνδεόμαστε. Οργανώσεις που προάγουν την υγεία των γυναικών
- Καταπολέμηση ανισοτήτων
- Επικοινωνία γιατρών και ασθενών
- Ορατότητα γυναικών με μεταστατικό καρκίνο μαστού
- 20 χρόνια τηλεφωνικής στήριξης, οφέλη και προκλήσεις
- Ποιότητα ζωής και survivorship
- Ψυχο-ογκολογία
Ξεχωριστή θέση στο πρόγραμμα του συνεδρίου έχει το workshop για γυναίκες με μεταστατικό καρκίνο μαστού. Στόχος είναι να αναδειχθούν τα εμπόδια που δημιουργεί η ασθένεια στην καθημερινότητα, αλλά και οι ανάγκες που συχνά παραμένουν αόρατες ή δεν καλύπτονται επαρκώς.
Το εργαστήριο απευθύνεται αποκλειστικά σε γυναίκες που ζουν με μεταστατική νόσο και προϋποθέτει δήλωση συμμετοχής στο τηλέφωνο 210 4180006, εσωτερικά 24 και 25. Για γυναίκες που διαμένουν εκτός Αττικής προβλέπεται κάλυψη εξόδων μετακίνησης και διαμονής, ώστε η συμμετοχή να είναι ουσιαστικά προσβάσιμη.
Η Πρόεδρος του Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής», Παρασκευή Μιχαλοπούλου, τοποθετεί το συνέδριο σε ένα ευρύτερο πλαίσιο αλλαγών που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη. Όπως επισημαίνει, η υλοποίηση του έργου «Ανάπτυξη Ολοκληρωμένου Συστήματος Φροντίδας Υγείας για τον Καρκίνο του Μαστού» σε έξι δημόσια νοσοκομεία, σε συνδυασμό με τη συνέχιση του προγράμματος προσυμπτωματικού ελέγχου «Φώφη Γεννηματά», δημιουργεί τις προϋποθέσεις για πιο οργανωμένη πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση και διεπιστημονική, ολιστική φροντίδα. «Η διαχείριση του καρκίνου του μαστού στη χώρα μας βρίσκεται σήμερα σε ένα κομβικό σημείο», αναφέρει χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι οι εξελίξεις αυτές μπορούν να ενισχύσουν την έρευνα και να προσφέρουν συνολική υποστήριξη όχι μόνο στις γυναίκες που νοσούν αλλά και στις οικογένειές τους.
Παράλληλα, η κα Μιχαλοπούλου σημειώνει ότι το 3ο Συνέδριο Ασθενών επιδιώκει να συμβάλει στην έγκυρη ενημέρωση και στην προώθηση ουσιαστικών παρεμβάσεων, αναδεικνύοντας την οπτική των ίδιων των ασθενών και τη σημασία των δεδομένων πραγματικού κόσμου. Όπως τονίζει, η ενεργός συμμετοχή όλων μπορεί να διαμορφώσει ένα πλαίσιο φροντίδας που να διασφαλίζει καλύτερη ποιότητα ζωής για κάθε γυναίκα.
Συμμετοχή
Το συνέδριο απευθύνεται σε γυναίκες και άνδρες με εμπειρία καρκίνου του μαστού, φροντιστές, επαγγελματίες υγείας, φοιτητές, δημοσιογράφους, επιστημονικούς φορείς και οργανισμούς που δραστηριοποιούνται στον χώρο της νόσου και της πολιτικής υγείας.
Η συμμετοχή είναι δωρεάν και πραγματοποιείται αποκλειστικά με φυσική παρουσία. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή μέσω της σχετικής ηλεκτρονικής φόρμας. Βεβαιώσεις συμμετοχής παρέχονται από τη γραμματεία του συνεδρίου, εφόσον ζητηθούν.
Ο χώρος διεξαγωγής είναι πλήρως προσβάσιμος σε άτομα με κινητικές δυσκολίες, ενώ οι εργασίες θα συνοδεύονται από διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα.
Αξίζει να αναφερθεί ότι το 3ο Συνέδριο Ασθενών τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Γυναικολογικής Εταιρείας Παθήσεων Μαστού, της Ελληνικής Εταιρείας Απεικόνισης Μαστού, της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας, της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας Μαστού και της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου.










































