«Μια γεύση από ζωή», η πρωτοβουλία της Servier Hellas με πρωταγωνιστές ασθενείς που νίκησαν τον καρκίνο

«Μια γεύση από ζωή» είναι ο τίτλος του βιβλίου και της ταινίας που αποτελούν είναι τα επικοινωνιακά οχήματα μιας ξεχωριστής πρωτοβουλίας ευαισθητοποίησης που ανέλαβε η Servier Hellas. Οι σελίδες της καλαίσθητης έκδοσης και τα πλάνα της πρωτότυπης ταινίας αναδεικνύουν την μεγάλη σημασία της πρόληψης και μεταφέρουν σε όλους ένα μήνυμα ζωής από όσους βίωσαν τον καρκίνο. Τόσο το βιβλίο όσο και η ταινία θα χρησιμοποιηθούν για εκπαιδευτικές δράσεις με στόχο την πρόληψη και την προαγωγή της υγείας, χωρίς κανέναν εμπορικό σκοπό,

Στις πρώτες σελίδες του βιβλίου διαβάζουμε τα λόγια μιας γυναίκας που δίνει τη μάχη της με τη νόσο: «Ο καρκίνος δεν ξεχωρίζει αν είσαι νέος ή αν είσαι μεγάλος στην ηλικία. Κάθε σπίτι έχει έναν άνθρωπο, έναν γνωστό, έναν φίλο, έναν συγγενή που πάσχει από αυτό». Η ξεχωριστή πρωτοβουλία της Servier Hellas πηγάζει ακριβώς από αυτή την απλή αλλά ουσιαστική αλήθεια που αναδεικνύουν τα λόγια της ασθενούς. Όλοι μπορεί κάποια στιγμή να βρεθούμε στη θέση ενός ασθενή με καρκίνο ή των αγαπημένων του προσώπων και τότε θα χρειαστούμε όσο το δυνατόν περισσότερη υποστήριξη και κατανόηση.

Μέσω της πρωτοβουλίας «Μια γεύση από ζωή», η Servier Hellas έδωσε φωνή σε 20 γενναίους ανθρώπους που βίωσαν την εμπειρία του καρκίνου και δημιούργησε ένα βιβλίο με 20 προσωπικές ιστορίες. Περαιτέρω, το βιβλίο έγινε η αφορμή για τη δημιουργία της ομότιτλης ταινίας, στην οποία συμμετέχουν οι 7 από τους 20 πρωταγωνιστές του βιβλίου, επιτρέποντάς μας να εμβαθύνουμε ακόμη περισσότερο στις ιστορίες τους. Το μήνυμα διττό: Στο ευρύ κοινό, ένα ισχυρό μήνυμα για την καίρια σημασία του προληπτικού ελέγχου. Σε όλους όσοι έχουν έρθει αντιμέτωποι με τον καρκίνο: δεν είστε μόνοι!

Καθώς «ταξιδεύουμε» μέσα από τις ιστορίες, αντιλαμβανόμαστε ότι αυτό που ξεκινάει με φόβο και αγωνία προοδευτικά εξελίσσεται σε αισιοδοξία, ελπίδα και γενναιότητα και ότι η αγάπη και η θέληση είναι το πιο δυνατό κίνητρο. Στην ταινία, όπως και στη ζωή, το αρνητικό στοιχείο συνυπάρχει με το θετικό, η αγωνία με την αισιοδοξία και μαζί, συνθέτουν «τη γεύση της ζωής».

Κοινοί παρονομαστές των ιστοριών η ανησυχία στο άκουσμα της διάγνωσης, η διαχείριση της «καταιγίδας» των συναισθημάτων που προκαλούνται, οι επιπτώσεις της θεραπείας και η αντιμετώπισή τους, ο επαναπροσδιορισμός των προτεραιοτήτων, η δύναμη από την υποστήριξη του οικογενειακού, φιλικού και επαγγελματικού περιβάλλοντος. Οι ιστορίες μας υπενθυμίζουν πόσο ξεχωριστό είναι το ταξίδι της ζωής μας και αποδεικνύουν πως υπάρχει τρόπος να βρούμε την ομορφιά, τη δύναμη και την αισιοδοξία ακόμα και στις πιο δύσκολες διαδρομές. Η νόσος που το άκουσμά της γεννά μεγάλο φόβο, γίνεται αφορμή για την ανάδειξη της αντοχής του ανθρώπινου πνεύματος. «Δεν υποκύπτω στον καρκίνο», διαβάζουμε χαρακτηριστικά στις πρώτες σελίδες του βιβλίου.

Η πρωτοβουλία «Μια γεύση από ζωή» εντυπωσιάζει ακόμα περισσότερο καθώς παράλληλα με τη φωνή των γενναίων αυτών ανθρώπων, αποτυπώνει τα συναισθήματα των εργαζομένων της Servier Hellas. Στο τέλος κάθε κεφαλαίου διαβάζουμε μια μικρή παράγραφο η οποία συνοψίζει τον αντίκτυπο που είχε η συγκεκριμένη ιστορία στους ίδιους τους ανθρώπους του οργανισμού και τα «μαθήματα ζωής» που αποκόμισαν από αυτήν. Επιπλέον, κάθε ιστορία συνοδεύεται από μια όμορφη παιδική ζωγραφιά, φιλοτεχνημένη από τα παιδιά των εργαζομένων. Με ζωντανά χρώματα και θετικές εικόνες, εμπνευσμένες από τα αισιόδοξα μηνύματα των αφηγήσεων, οι ζωγραφιές αυτές ενισχύουν την αγάπη και την υπερηφάνεια που όλη η ομάδα της Servier Hellas νιώθει για την πρωτοβουλία αυτή.

Ο General Manager Servier Hellas & Cyprus, Ziad Matta κατά την παρουσίαση της πρωτοβουλίας «Μια γεύση από ζωή» δήλωσε: «Ο καρκίνος μας αφορά όλους, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο και μπορούμε να λάβουμε πολύτιμα μαθήματα ζωής από τους ανθρώπους που έχουν έλθει αντιμέτωποι μαζί του – αρκεί να ακούσουμε όσα έχουν να μας πουν. Οι ιστορίες που περιλαμβάνει το βιβλίο και η ταινία «Μια γεύση από ζωή», παρά τις διαφορές και την ποικιλομορφία τους, μας υπενθυμίζουν πόσο μοιάζουν οι αντιδράσεις όλων μας σε στιγμές αγωνίας και μας διαβεβαιώνουν ότι τα πιο δύσκολα ταξίδια μπορούν να μας οδηγήσουν στους πιο όμορφους προορισμούς. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία κατέχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά όλων μας στη Servier Hellas, καθώς μας έδωσε την ευκαιρία να συνδεθούμε έμπρακτα με το όραμά μας: να δημιουργούμε ουσιαστικό κοινωνικό αντίκτυπο για τους ασθενείς και για ένα βιώσιμο κόσμο. Ελπίζουμε να βοηθήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους να βρουν τη δύναμη που χρειάζονται για να συνεχίσουν τη διαδρομή τους με αισιοδοξία. Ο χρόνος είναι ένα αγαθό πολύτιμο για όλους μας. Ακόμη περισσότερο για τους ανθρώπους που βιώνουν την εμπειρία του καρκίνου. Το γεγονός ότι αυτές οι ιστορίες μεταφέρονται πλέον μέσω ενός βιβλίου και μίας ταινίας φαίνεται να είναι ο καλύτερος τρόπος για να μείνουν ζωντανές στο χρόνο, δημιουργώντας διαχρονική και πραγματική αξία τόσο στο παρόν όσο και στο μέλλον. Και αυτό αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία όταν συνειδητά σκεφτόμαστε ότι συχνά το να νικήσουμε τον καρκίνο σημαίνει ότι πράξαμε σωστά και ήμασταν συνεπείς με τις προληπτικές μας εξετάσεις στο σωστό χρόνο. Ως εκ τούτου, αισθανόμαστε προνομιούχοι και ευγνώμονες που είχαμε την ευκαιρία να ζήσουμε την εμπειρία της πρωτοβουλίας «Μια γεύση από ζωή» με πρωταγωνιστές τους ανθρώπους αυτούς που μας έμαθαν ότι μπορούμε να βρούμε την ομορφιά ακόμα και σε δύσκολα ταξίδια».