Μόνο με έγκριση του ΕΜΑ και με εμβόλια mRNA η χορήγηση της τρίτης δόσης

Πολλά είναι τα ερωτηματικά σχετικά με τη χορήγηση της τρίτης δόσης τα οποία αφορούν τόσο τις πληθυσμιακές ομάδες από τις οποίες θα έπρεπε να ξεκινήσει αυτή όσο και το κατάλληλο χρονικό διάστημα που θα δοθεί αυτή τρίτη δόση.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Επιτροπής Εμβολιασμών κα. Μαρία Θεοδωρίδου το τοπίο σχετικά με την πιθανότητα χορήγησης τρίτης δόσης εμβολίου και στη χώρα μας παραμένει ασαφές. Η ασάφεια αυτή αφορά στο πότε μπορεί να ξεκινήσει η χορήγηση της τρίτης δόσης όσο και σε ποιους θα χορηγηθεί και με ποιο εμβόλιο.

Η κα Θεοδωρίδου κατά την τακτική ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας την Δευτέρα 30 Αυγούστου, αναφέρθηκε στα  αποτελέσματα αξιόλογης μελέτης που παρουσίασε στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών ο Καθηγητής Ανοσολογίας κ. Ματθαίος Σπελέτα. Η μελέτη ολοκληρώθηκε σε συνεργασία με το Ιατρικό Τμήμα της Λάρισας και το Ιατρικό Τμήμα του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, σχετικά με την κυτταρική και χημική ανοσία των εμβολιασθέντων.

Σύμφωνα με την μελέτη, η ένταση των ανοσιακών απαντήσεων επηρεάζεται κυρίως από την ηλικία και από το ιστορικό της έκθεσης του ατόμου στον ιό. Διαπιστώθηκε ότι άτομα σε ανοσοκαταστολή και άτομα άνω των 60 ετών αποτελούν τις ομάδες πληθυσμού με ανάγκη να λάβουν μία αναμνηστική δόση, όπως λέγεται, την τρίτη δόση.

Όπως επεσήμανε η κα Θεοδωρίδου, τα δεδομένα αυτής της μελέτης είναι σημαντικά και θα ληφθούν υπ’ όψιν, θα συνεκτιμηθούν με δεδομένα από άλλες διεθνείς μελέτες, όπως και τα επιδημιολογικά δεδομένα της Χώρας μας, προκειμένου να καθοριστούν στην επόμενη φάση, οι κατηγορίες των ατόμων, των συμπολιτών μας που θα λάβουν αυτή την τρίτη δόση.

Βασική προϋπόθεση για τη χορήγηση της τρίτης δόσης, όπως υπογράμμισε η κα Θεοδωρίδου, είναι η αναμενόμενη επίσημη έγκριση του EMA, χωρίς την οποία δεν μπορεί να ξεκινήσει η σχετική διαδικασία. Εφόσον η άδεια αυτή χορηγηθεί, η τρίτη - αναμνηστική δόση θα γίνει με τα mRNA εμβόλια.

Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή στο «τραπέζι» ένα νέο εμβόλιο που να περιλαμβάνει και τα μεταλλαγμένα στελέχη. Αυτό είναι ένα σχέδιο που συζητείται για πολύ αργότερα, διότι οι εταιρείες που βγάζουν τα εμβόλια θεωρούν, όπως έχουν δείξει και οι μελέτες, ότι τα υπάρχοντα εμβόλια καλύπτουν αποτελεσματικά και το στέλεχος Delta.

 

Ποια είναι η θέση του ΕΜΑ και του ECDC

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) και το Eυρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) κρίνουν ως μη επείγουσα την ανάγκη χορήγησης τρίτης δόσης σε πλήρως εμβολιασμένα άτομα του γενικού πληθυσμού.

Περαιτέρω, σύμφωνα με τεχνική έκθεση που δημοσίευσε το ECDC η ανάγκη αυτή αφορά σε άτομα με έντονα εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα ως μέρος του πρωτογενούς εμβολιασμού τους. Σύμφωνα με την τεχνική έκθεση, ορισμένες μελέτες αναφέρουν ότι μια πρόσθετη δόση εμβολίου μπορεί να βελτιώσει την ανοσοαπόκριση σε ανοσοκατεσταλμένα άτομα, ενώ θα μπορούσε επίσης να εξεταστεί η παροχή πρόσθετης δόσης, ως προληπτικό μέτρο, σε ηλικιωμένα ασθενή άτομα, ιδιαίτερα σε εκείνους που ζουν σε κλειστούς χώρους, όπως εκείνοι που ζουν σε χώρους μακροχρόνιας φροντίδας.

Επειδή, σύμφωνα με τα τρέχοντα στοιχεία, ένας στους τρεις ενήλικες στην ΕΕ άνω των 18 ετών είναι ακόμη ανεμβολίαστος, η προτεραιότητα πρέπει να είναι ο εμβολιασμός των ατόμων που δεν έχουν ολοκληρώσει ακόμη τον εμβολιασμό τους. Ζωτικής σημασίας, σύμφωνα με την έκθεση, αποτελεί η συνέχιση της εφαρμογής μέτρων όπως η φυσική απόσταση, η υγιεινή των χεριών και η χρήση μάσκας προσώπου όπου απαιτείται, ιδίως σε χώρους υψηλού κινδύνου, όπως εγκαταστάσεις μακροχρόνιας φροντίδας ή νοσοκομειακούς θαλάμους με ασθενείς με κίνδυνο για σοβαρή COVID-19.

Σημειώνεται ότι παρ’ ότι ο ΕΜΑ αξιολογεί ακόμα τα δεδομένα, χωρίς να έχει καταλήξει σε οριστικό πόρισμα, τα κράτη μέλη μπορούν να εξετάσουν προπαρασκευαστικά σχέδια για τη χορήγηση ενισχυτικών και πρόσθετων δόσεων.

 

 

 

 

 

https://www.helenvita.com/anti-wrinkle

 

 

 

 

 

 

 

 

https://octenisept.gr/proionta/octenisan-wash-lotion/