Να τελειώνουμε με τον HPV! Νέα καμπάνια από το«ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ» για τον εμβολιασμό κατά του ιού των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων

Με μια σημαντική καμπάνια ευαισθητοποίησης για την πρόληψη κατά του ιού των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων (HPV) τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον HPV η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ – Ενημέρωση για τον καρκίνο στην παιδική και εφηβική ηλικία». Η νέα ενημερωτική εκστρατεία έχει τίτλο «Να τελειώνουμε με τον ΗPV» και περιλαμβάνει ενημερωτικό βίντεο, νέο φυλλάδιο και δημοσιεύσεις στις σελίδες που διαθέτει ο οργανισμός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δίνοντας έμφαση στον ρόλο του καθολικού εμβολιασμού ως αποδεδειγμένο μέσο εξάλειψης του ιού HPV.

Η νέα καμπάνια της ΑΜΚΕ «ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ» που επιμελήθηκε η εταιρεία PHOCUS εντάσσεται στις δράσεις του Οργανισμού που αφορούν την πρόληψη έναντι του συγκεκριμένου ιού, ξεκίνησαν το 2020 και συνέβαλαν αποφασιστικά, μεταξύ άλλων, στην ένταξη και των αγοριών στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού Παιδιών και Εφήβων κατά του HPV.

 

Ο ρόλος του εμβολιασμού για την εξάλειψη του ιού HPV

Τα αποτελέσματα μελέτης που παρουσιάστηκε το 2023 στο πλαίσιο της 11ης Συνόδου της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας και Αντιμετώπισης του Ιού των Θηλωμάτων (HPV) [Ελληνική HPV Εταιρεία] και της 3ης  Διάσκεψης των Φορέων Υποστήριξης της εφαρμογής της Στρατηγικής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την εξάλειψη του καρκίνου τραχήλου μήτρας στην Ελλάδα επιβεβαιώνουν τον ουσιαστικό ρόλο του καθολικού εμβολιασμού για την εξάλειψη του ιού HPV. Μάλιστα, από τα ευρήματα της μελέτης, προκύπτει ότι ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας στην Ελλάδα μπορεί να εξαλειφθεί το 2047, εάν, έως το 2028, η κάλυψη με HPV εμβολιασμό των κοριτσιών έως 15 ετών αυξηθεί στο 90% και η συμμετοχή των γυναικών στο πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου με HPV testing ανά 5ετία ανέλθει στο 75%.

 

Το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού για τον ιό HPV

Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού Παιδιών και Εφήβων, ο εμβολιασμός κατά του HPV συστήνεται για αγόρια και κορίτσια στην ηλικία 9–11 ετών. Σε περίπτωση που ο εμβολιασμός δεν γίνει στη συνιστώμενη ηλικία, μπορεί να γίνει αναπλήρωση έως την ηλικία των 18 ετών. Επισημαίνεται ότι το εμβόλιο HPV αποζημιώνεται πλήρως σε αγόρια και κορίτσια ηλικίας 15-18 ετών μέχρι 31.12.2024. Ο περιορισμός στην αποζημίωση δεν αφορά τις ομάδες αυξημένου κινδύνου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη σχετική σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για τον εμβολιασμό αγοριών και κοριτσιών έναντι του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων αναφέρεται ότι σύμφωνα με την ΗΔΙΚΑ αναφορικά με τα συνταγογραφούμενα εμβόλια έναντι του HPV για την περίοδο 2017-2021, η μέση εμβολιαστική κάλυψη στα κορίτσια εκτιμάται στο 55,4% για τις ηλικίες 11-18, και στο 43,8% για τις ηλικίες 11-14.