NET Cancer Day: Τι είναι και πως αντιμετωπίζονται οι Νευροενδοκρινείς Όγκοι

Στην διεθνή καμπάνια για την Παγκόσμια Ημέρα Νευροενδοκρινών Όγκων, που έχει οριστεί στις 10 Νοεμβρίου, συμμετέχει ενεργά ο γνωστός παγκόσμιος βιοφαρμακευτικός όμιλος IPSEN. Σ’ αυτό το πλαίσιο η εταιρεία οργάνωσε μια εξαιρετική ενημερωτική εκδήλωση με τη συμμετοχή έγκριτων επιστημόνων, οι οποίοι παρουσίασαν και συζήτησαν επικοδομητικά για τη φύση των Νευροενδοκρινών όγκων, τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης και τις επιλογές στην θεραπευτική προσέγγιση της νόσου.

 

Τι είναι οι Νευροενδοκρινείς Όγκοι

Την γενική επισκόπηση των Νευροενδοκρινών Όγκων (NETs) παρουσίασε η κα Μαρίνα Τσώλη, Επιμελήτρια Β΄ Ενδοκρινολογίας στο Κέντρο Εμπειρογνωμοσύνης Νευροενδοκρινικών Νεοπλασμάτων Α΄ΠΠΚ, Λαϊκό Νοσοκομείο που εξήγησε ότι πρόκειται για έναν σχετικά σπάνιο τύπο κακοήθων νεοπλασμάτων που προέρχονται από νευροενδοκρινή κύτταρα. Περαιτέρω σημείωσε ότι «η συχνότητα ανεύρεσης ΝETs του γαστρεντερικού συστήματος και των πνευμόνων είναι περίπου 5/100.000 ετησίως, αλλά έχει τετραπλασιαστεί τα τελευταία 30 χρόνια σε αντίθεση με αυτή άλλων κακοηθειών που παραμένει σταθερή. Η σημαντική αυτή αύξηση στον αριθμό των ΝΕΤs μπορεί να αποδοθεί σε αρκετούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των εξελίξεων στις ιατρικές τεχνικές απεικόνισης και διάγνωσης και στην αυξανόμενη ευαισθητοποίηση των επαγγελματιών υγείας. Τα συμπτώματα της νόσου μπορεί να μοιάζουν με αυτά άλλων λιγότερο σοβαρών παθήσεων, γεγονός που μπορεί να συντελέσει στην καθυστέρηση της διάγνωσης με συνέπεια πολλοί ασθενείς να διαγιγνώσκονται σε προχωρημένο στάδιο νόσου».

 

Η διάγνωση και η θεραπεία των Νευροενδοκρινών Όγκων

Η κα Άννα Κουμαριανού, Παθολόγος - Ογκoλόγος, MD, PhD, Διευθύντρια Ε.Σ.Υ., Αιματολογική - Ογκολογική Μονάδα, Δ’ Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική, Γ.Π.Ν.Α. «Αττικόν», ανέλυσε τις εξελίξεις στη διάγνωση και την απεικόνιση αλλά και τις θεραπευτικές επιλογές στους ασθενείς με ΝETs. Ειδικότερα τόνισε ότι η έγκαιρη διάγνωση, προσφέρει καλύτερη πρόγνωση κι ένα ευρύτερο φάσμα θεραπευτικών επιλογών, όπως η ριζική χειρουργική εξαίρεση.

«Το γεγονός αυτό υπογραμμίζει την ανάγκη για αυξημένη ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση της ιατρικής κοινότητας και κυρίως των γενικών ιατρών και παθολόγων που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν αυτούς τους ασθενείς στα αρχικά στάδια της νόσου. Η διάγνωση μπορεί να επιτευχθεί με ποικίλους τρόπους και εξετάσεις ενώ η θεραπεία θα εξαρτηθεί από τον τύπο των ΝETs (βαθμός κακοήθειας, έκκριση ορμονών), τη θέση και το μέγεθος του όγκου και εάν ή πού έχει εξαπλωθεί το νευροενδοκρινικό νεόπλασμα. Διαφορετικές θεραπείες ή φάρμακα χρησιμοποιούνται για να επιβραδύνουν ή να σταματήσουν την ανάπτυξη των ΝΕΤs» κατέληξε η κα Κουμαριανού.

 

Η σημασία των Κέντρων Αριστείας

Την σημασία των Κέντρων Αριστείας (Centre of Excellence) ανέδειξε ο κος Γρηγόριος Καλτσάς, MD, FRCP (Lon) Καθηγητής Παθολογίας Ενδοκρινολογίας, ΕΚΠΑ, Υπεύθυνος Κέντρου Εμπειρογνωμοσύνης Σπανίων Νευροενδοκρινικών Νεοπλασμάτων, Λαϊκό Νοσοκομείο - EURACAN 4 Centre of Excellence. Ειδικότερα ο κ. Καλτσάς ανέφερε: «Πρόκειται για εξειδικευμένα κέντρα ζωτικής σημασίας για την εξασφάλιση της βέλτιστης δυνατής φροντίδας των ασθενών και επίτευξης των καλύτερων δυνατών αποτελεσμάτων καθότι τα κέντρα αυτά διαθέτουν εκτεταμένη εμπειρία στη διαχείριση ασθενών με ΝΕΤs. Τα Κέντρα Αριστείας διαθέτουν πολυεπιστημονικές ομάδες επαγγελματιών υγείας που κατανοούν εις βάθος την πολυπλοκότητα  των ΝΕΤs. Η Ελλάδα από το 2017 διαθέτει Κέντρο Αριστείας Νευροενδοκρινών Όγκων που έχει έδρα στο Νοσοκομείο Λαϊκό με την επωνυμία EKPA LAIKO ENETS Centre of Excellence το οποίο αναγνωρίστηκε ως Centre of Excellence (Κέντρο Αριστείας) για τους Νευροενδοκρινείς όγκους του Γαστρεντερικού συστήματος, από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νευροενδοκρινικών Όγκων (ENETS) και αργότερα από τις οικείες αρχές και τα Ευρωπαϊκά Κέντρα Αναφοράς Σπανίων Νοσημάτων – Εuropean Reference Centers (ERN)». 

Η ψυχολογική υποστήριξη και τα δικαιώματα των ασθενών με Νευροενδοκρινείς Όγκους

Η κα Ζωή Γραμματόγλου, Πρόεδρος Συλλόγου Καρκινοπαθών, Εθελοντών, Φίλων και Ιατρών Αθηνών Κ.Ε.Φ.Ι., επικεντρώθηκε στην αξία της ψυχολογικής υποστήριξης αλλά και για τα δικαιώματα των ασθενών με Νευροενδοκρινείς Όγκους. Στην εισήγηση της υπογράμμισε ότι ο αγώνας με την ασθένεια μπορεί να προκαλέσει σημαντικό ψυχολογικό φορτίο και στρες και σημείωσε ότι εκπαιδευμένοι ψυχολόγοι και σύμβουλοι μπορούν να παρέχουν στους ασθενείς τα εργαλεία και τη στήριξη που χρειάζονται για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις τους, να διαχειριστούν το άγχος και να διατηρήσουν την ψυχική ευεξία.

Σε ότι αφορά τα δικαιώματα των ασθενών η κα Γραμματόγλου τόνισε ότι η ενημέρωση για τις κοινωνικές παροχές που δικαιούνται είναι ζωτικής σημασίας και ότι μπορούν να αποτελέσουν έναν σημαντικό παράγοντα στην αντιμετώπιση του νοσήματος και στην εξασφάλιση της καλύτερης δυνατής ποιότητας ζωής.

Τέλος η κα Γραμματόγλου ανέδειξε τη σημασία της ενημέρωσης των ασθενών για τη νόσο και την αντιμετώπιση της και αναφέρθηκε στον ειδικό ιστότοπο πληροφόρησης για τους Νευροενδοκρινείς Όγκους το BEELIEVE που περιέχει χρήσιμες πληροφορίες και ενημερώσεις σχετικά με τη νόσο αλλά και συμβουλές για τη διαχείρισή της.

Την ενημερωτική πρωτοβουλία για την Παγκόσμια Ημέρα Νευροενδοκρινών Όγκων σχολίασε κα Ιωάννα Λεδάκη, Medical Advisor της IPSEN και δήλωσε: «Στην Ιpsen είμαστε αφοσιωμένοι στην ανάπτυξη και παροχή καινοτόμων θεραπειών επιδιώκοντας πάντα τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών. Επίσης, τοποθετώντας πάντα στο επίκεντρο των δράσεων μας τους ασθενείς πρωτοστατούμε μέσα από υπεύθυνες δράσεις ενημέρωσης να ενισχύσουμε την σημασία της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης».