Novartis: Εκστρατεία ενημέρωσης για την έγκαιρη αναγνώριση των συμπτωμάτων της Νωτιαίας Μυϊκής Ατροφίας (SMA)

Η Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία (SMA) είναι μία σπάνια γενετική νόσος που επηρεάζει τα νεύρα τα οποία ελέγχουν τους μύες που χρησιμοποιούνται για την κίνηση, την αναπνοή και την κατάποση, οδηγώντας σε προϊούσα μυϊκή αδυναμία.4,5,7,13 Η συνολική επίπτωση της Νωτιαίας Μυϊκής Ατροφίας στην Ελλάδα είναι περίπου 1:10000 γεννήσεις. Η νόσος εμφανίζεται κυρίως σε μωρά και μικρά παιδιά,4,5 στα οποία υπάρχει απώλεια νεύρων που προκαλεί προϊούσα αδυναμία των μυών. Αυτή η βλάβη είναι μη αναστρέψιμη.5,11,12 Εκτός από τις καθυστερήσεις στην ανάπτυξη, υπάρχουν συγκεκριμένα συμπτώματα της Νωτιαίας Μυϊκής Ατροφίας για τα οποία οι γονείς θα πρέπει να προσέχουν, όπως για παράδειγμα εάν ένα μωρό δεν μπορεί να σηκώσει το κεφάλι του όταν είναι ξαπλωμένο μπρούμυτα, έχει χαλαρά χέρια ή πόδια, ή αναπνέει γρήγορα από την κοιλιά του.4,5,13,14 Η Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία εξελίσσεται ταχέως και επομένως είναι σημαντικό να ζητηθεί επειγόντως ιατρική συμβουλή εάν ο γονέας παρατηρήσει ότι το παιδί του εκδηλώνει οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα.4,5,8,9,13

 

Τα αναπτυξιακά ορόσημα

Τα αναπτυξιακά ορόσημα αποτελούν μέτρο της αναπτυξιακής προόδου που σημειώνουν τα μωρά και παρόλο που κάθε μωρό είναι μοναδικό, υπάρχουν βασικά ορόσημα τα οποία επιτυγχάνουν σε γενικές γραμμές στους πρώτους μήνες της ζωής τους.1–3 Για παράδειγμα, σηκώνουν το κεφάλι, τα χέρια και τα πόδια τους και απλώνουν τα χέρια τους για να φτάσουν παιχνίδια.2,3 Οι χρόνοι ανάπτυξης μπορεί να διαφέρουν από παιδί σε παιδί και οι καθυστερήσεις στην πρόοδο ενός μωρού μπορεί να μην είναι ανησυχητικές.1,2 Ωστόσο, οι καθυστερήσεις στην κινητική ανάπτυξη ή άλλα συμπτώματα μπορεί να αποτελούν συμπτώματα της Νωτιαίας Μυϊκής Ατροφίας (SMA), μιας σπάνιας γενετικής νόσου, η οποία χρήζει επείγουσας ιατρικής προσοχής.4–9

Η ενημέρωση των γονέων όσον αφορά τα ορόσημα ανάπτυξης με τα οποία θα πρέπει να είναι εξοικειωμένοι και τα συμπτώματα που θα πρέπει να προσέχουν, μπορεί να βοηθήσει στην ανάληψη άμεσης δράσης σε περίπτωση που νιώσουν ότι κάτι δεν πάει καλά με το μωρό τους.2,9 Όσο πιο νωρίς εξεταστεί το μωρό από έναν γιατρό, τόσο πιο σύντομα θα μπορέσει να λάβει την κατάλληλη ιατρική περίθαλψη.8–10 Τον σκοπό αυτό υπηρετεί η πανευρωπαϊκή εκστρατεία ενημέρωσης με τίτλο «Συμπτώματα της Νωτιαίας Μυϊκής Ατροφίας (SMA)» που προωθεί η Novartis Gene Therapies. 

Η ενημερωτική εκστρατεία της Novartis

Η ενημερωτική εκστρατεία έχει στόχο να βοηθήσει τους γονείς να αναγνωρίσουν έγκαιρα τα πιθανά προειδοποιητικά σημάδια της νόσου. Έχει σχεδιαστεί με τη συμβολή μιας διεπιστημονικής ομάδας εμπειρογνωμόνων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, γονέων και συλλόγων ασθενών, και πληροφορεί τους γονείς αναφορικά με τα αναπτυξιακά ορόσημα που αναμένεται να επιτυγχάνουν τα μωρά σε ηλικία 0-6 μηνών και 6-18 μηνών, καθώς και για τα πρώιμα συμπτώματα της Νωτιαίας Μυϊκής Ατροφίας που θα πρέπει να οδηγούν αμέσως σε επίσκεψη στον γιατρό. 4,5,9,13

Οι γονείς μπορούν να αντλήσουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα αναπτυξιακά ορόσημα για το ηλικιακό εύρος 0-18 μηνών και τα πρώιμα συμπτώματα της SMA που θα πρέπει να προσέχουν στην εξαιρετική ιστοσελίδα www.signsofsma.com/gr. Μάλιστα στη διάθεση τους είναι και ένας χρήσιμος οδηγός που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι γονείς κατά τη διάρκεια της συζήτησης με τον γιατρό τους, εάν έχουν κάποια σχετική ανησυχία.  Αξίζει να σημειωθεί ότι η ιστοσελίδα www.signsofsma.com/gr έχει λάβει την αιγίδα της Ελληνικής Παιδονευρολογικής Εταιρείας και φέρει την υποστήριξη του σωματείου για τη φροντίδα ατόμων με νευρομυϊκές παθήσεις MDA Hellas.

Ο κ. Χρήστος Δάκας, Διευθύνων Σύμβουλος Novartis Gene Therapies για την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μάλτα αναφέρθηκε στην καμπανια και τόνισε την καταλυτική σημασία που έχει η έγκαιρη αναγνώριση των συμπτωμάτων της Νωτιαίας Μυϊκής Ατροφίας: «Το σημαντικότερο όπλο στην αντιμετώπιση της Νωτιαίας Μυϊκής Ατροφίας είναι η έγκαιρη διάγνωση της νόσου, γιατί όσο πιο νωρίς γίνεται και προσεγγίζεται θεραπευτικά τόσο καλύτερα διασφαλίζονται οι ελάχιστες δυνατές συνέπειές της. Όμως, στην πράξη, αυτό δεν είναι εύκολο, καθώς τα πρώτα σημάδια της νόσου δεν είναι τόσο διακριτά. Η εκστρατεία «Signs of SMA» δημιουργήθηκε ακριβώς για να βοηθήσει γονείς αλλά και γιατρούς να παρακολουθούν τα ορόσημα ανάπτυξης, ώστε σε περίπτωση κάποιου πιθανού συμπτώματος να αναζητήσουν άμεσα τις κατάλληλες ιατρικές οδηγίες και εξετάσεις».


Βιβλιογραφικές Αναφορές
 1. WHO Multicentre Growth Reference Study Group. Acta Paediatr Suppl. 2006;450:86–95.
 2. Help me grow MN. Motor Developmental Milestones. Available at: https://helpmegrowmn.org/HMG/DevelopMilestone/MotorMilestones/index.html Date accessed: August 2021.
 3. Cambridgeshire Community Services NHS Trust. Child Development milestones. Available at: https://www.cambscommunityservices.nhs.uk/advice/childhood-development/milestones Date accessed: August 2021.
 4. Kolb SJ and Kissel JT. Neurol Clin. 2015;33(4):831–46.
 5. Prior TW, et al. NCBI Bookshelf 2019. Available at: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK1352. Date accessed: Αύγουστος 2021
 6. Pera MC, et al. PLoS ONE. 2020;15(3). doi: 10.1371/journal.pone.0230677.
 7. Verhaart IEC, et al. Orphanet J Rare Dis. 2017;12:124.
 8. Govoni A, et al. Mol Neurobiol. 2018;55(8):6307–18.
 9. Glascock J, et al. J Neuromuscul Dis. 2018;5(2):145–58.
 10. Kirschner J, et al. Eur J Paediatr Neurol. 2020 Sep;28:38-43.
 11. Lin C-W, et al. Pediatr Neurol. 2015;53(4):293–300.
 12. Kolb SJ, et al. Ann Neurol. 2017;82(6):883–91.
 13. Wang CH, et al. J Child Neurol. 2007;22(8):1027–49.
 14. Healthy children. Physical Developmental Delays: What to look for. Available at: https://www.healthychildren.org/English/MotorDelay/Pages/default.aspx#/activity/0to7months. Date accessed: August 2021.
 15. National Institutes of Health (2020). Genetics home reference. Your guide to understanding genetic conditions. Spinal muscular atrophy. Available at: https://ghr.nlm.nih.gov/condition/spinal-muscular-atrophy#genes. Date accessed: August 2021.