Οι καθημερινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη
Οι πολλαπλές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους τα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη βρέθηκαν στο επίκεντρο του 2ου Diabetes Empowerment Forum που οργάνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) με αφορμή την φετινή Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη και την εκστρατεία ευαισθητοποίησης του International Diabetes Federation (IDF), που φέτος έχει ως μήνυμα: «Διαβήτης και ευεξία» και εστιάζει στην σωματική, ψυχική και κοινωνική υγεία των ασθενών.
Το φετινό Forum, που ολοκληρώθηκε με επιτυχία το διάστημα 8-10 Νοεμβρίου 2024, στους Δελφούς, ανέδειξε σημαντικά θέματα για την καλύτερη και αποτελεσματικότερη διαχείριση της νόσου καθώς και την πρόληψη των επιπλοκών της, οι οποίες «γεννούν» ανησυχίες και προκαλούν μη αναστρέψιμες βλάβες στην υγεία των ατόμων με Διαβήτη.
Κατά την έναρξη του Φόρουμ, απηύθυναν χαιρετισμό: ο Πρόεδρος της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, κ. Χρήστος Δαραμήλας, η Διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ, κα. Θεανώ Καρποδίνη, η Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΕΚΑΠΤΥ, κα. Ελευθερία Πικρού – Μωραϊτάκη, ο Πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία, κ. Ιωάννης Βαρδακαστάνης, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), κ. Ολύμπιος Παπαδημητρίου, ο κ. Βασίλειος Πενταφράγκας, Εντεταλμένος Σύμβουλος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), ο κ. Ιωάννης Κωτσιόπουλος, Γενικός Διευθυντής της Pharma Innovation Forum (PIF), o κ. Κωνσταντίνος Μαριάκης, Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ιατρικών και Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ) και η Πρόεδρος της HACRO, Πρόεδρος & Διευθύνουσα Σύμβουλος CORONIS Research, κα. Ευαγγελία Κοράκη.
Η 2η Πανελλαδική μελέτη της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ
Στο πλαίσιο του 2ου Diabetes Empowerment Forum παρουσιάστηκαν, για πρώτη φορά, τα αποτελέσματα της 2ης Πανελλαδικής μελέτης της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, που διεξήχθη σε συνεργασία με τον Κωνσταντίνο Αθανασάκη, Επίκουρο Καθηγητή Οικονομικών Υγείας και Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας στο Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας, του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, με θέμα: «Συνήθειες και προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη σε σχέση με τη διαχείριση της καθημερινότητας».
Το 11% του πληθυσμού πάσχει από Σακχαρώδη Διαβήτη
Στα αποτελέσματα της μελέτης αποτυπώνεται η ανάγκη για πληρέστερη ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και ενδυνάμωση των ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη. Προς την ίδια κατεύθυνση συνηγορούν και τα επίσημα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ, που λαμβάνει κάθε χρόνο κατ’ αποκλειστικότητα η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, σύμφωνα με τα οποία ο αριθμός των πασχόντων από τη νόσο στην Ελλάδα, αγγίζει πλέον το 1.242.340 και είναι αυξημένος σχεδόν κατά 50.000 άτομα, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή χρονική περίοδο. Περαιτέρω, η επίσημη ενημέρωση που χορηγήθηκε από την ΗΔΙΚΑ στην ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ καταγράφεται το σύνολο των πολιτών που έκαναν χρήση της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης -με διαφορετικό ΑΜΚΑ- έστω και μια φορά κατά το διάστημα 30/09/2023 – 30/09/2024 και αναφέρει ότι ανέρχονται σε 11.405.379. Συνεπώς όλα τα διαθέσιμα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι το ποσοστό των πασχόντων από Σακχαρώδη Διαβήτη στην Ελλάδα ανέρχεται σήμερα στο 11% του συνολικού πληθυσμού.
Σημαντικά προβλήματα στη συνταγογράφηση αναλώσιμων
H πρόσφατη νομοθετική αλλαγή του ΕΚΠΥ (ΦΕΚ89 Β’/16-01-2023, Προσθήκη Παραρτήματος 1 στο άρθρο 47) και η ενεργοποίηση της εφαρμογής του το Νοέμβριο του 2023, με αναδρομική ισχύ, έχει δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στη συνταγογράφηση απαραίτητων αναλώσιμων ιατροτεχνολογικών προϊόντων για τον Σακχαρώδη Διαβήτη. Όπως προκύπτει από τα δεδομένα της έρευνας της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, ο αποκλεισμός από τη συνταγογράφηση των εν λόγω προϊόντων για τα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1, εξαιτίας της αναδρομικότητας του ΦΕΚ, έχει αναγκάσει αρκετούς πάσχοντες να προχωρούν στην αγορά τους από το φαρμακείο, ζημιώνοντας τους οικονομικά.
Παράνομες χρεώσεις
Ένα ακόμη κρίσιμο στοιχείο που αποκαλύπτει η μελέτη είναι το γεγονός ότι το 50% των πασχόντων από Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2, δηλώνει ότι κατά την εκτέλεση της συνταγής του, πληρώνει στο φαρμακείο για τα αναλώσιμα υλικά του παράνομη συμμετοχή από 10 ευρώ και πάνω, χωρίς αυτό να προβλέπεται από τη νομοθεσία.
Οι εξελίξεις στον τομέα των κλινικών μελετών
Κατά τη διάρκεια του Φόρουμ, οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα των κλινικών μελετών και για τα οφέλη που μπορούν να αποκομίσουν από τη συμμετοχή τους σε αυτές, καθώς τα ευρήματα της μελέτης ανέδειξαν ότι η πλειοψηφία των ατόμων με Σ.Δ. έχει ελλιπή πληροφόρηση ως προς τον συγκεκριμένο επιστημονικό τομέα.
Τα θέματα του 2nd Diabetes Empowerment Forum
Στόχος του 2nd Diabetes Empowerment Forum ήταν, αφενός η περαιτέρω ενδυνάμωση των τοπικών Συλλόγων, μέσα από την παρουσίαση σημαντικών πρωτοβουλιών και στρατηγικών κατά τη διεξαγωγή workshops ανά θεματική ενότητα, αφετέρου η ανάδειξη των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πάσχοντες στην καθημερινότητά τους τόσο στην περιφέρεια όσο και στα μεγάλα αστικά κέντρα.
Τους κεντρικούς θεματικούς άξονες του Forum ανέπτυξαν διεξοδικά, κορυφαία στελέχη της επιστημονικής ομάδας του ΕΚΑΠΤΥ και της HACRO και διακεκριμένοι ομιλητές από τον χώρο της υγείας, της Τεχνολογίας και της επιστημονικής κοινότητας. Ειδικότερα, ομιλήτριες της ενότητας: «Σακχαρώδης Διαβήτης Κλινικά Πρωτόκολλα και Συμμετοχή Ασθενών» ήταν οι κυρίες: Ευαγγελία Κοράκη, Πρόεδρος HACRO, Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος CORONIS Research, Μαρία Κυράνα, CRO Operations Director CORONIS Research και η Δρ. Χρυσάνθη Σαρδέλη, Μαιευτήρας - Γυναικολόγος, Κλινικός Φαρμακολόγος με εξειδίκευση στην Αναπαραγωγική Τοξικολογία, Αναπλ. Καθηγήτρια Φαρμακολογίας - Κλινικής Φαρμακολογίας ΑΠΘ.
Εισηγητές στην ενότητα: «Πιστοποίηση και Ποιότητα σε προϊόντα και υπηρεσίες Σακχαρώδη Διαβήτη: Προκλήσεις και Ευκαιρίες» ήταν ο κ. Ζαμάνης Δημήτρης, Μηχανολόγος - Μηχανικός του Εθνικού Κέντρου Αξιολόγησης της Ποιότητας και Τεχνολογίας στην Υγεία (ΕΚΑΠΤΥ) και ο Δρ. Διονύσης Μουζάκης, Καθηγητής, Μηχανολόγος – Μηχανικός, Διευθυντής Εργαστηρίων Μηχανικής στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων.
Τις εισηγήσεις για την ενότητα: «Branding και αύξηση δυναμικής Συλλόγων», πραγματοποίησαν ο κ. Βαρσάμος Κωνσταντίνος, Σύμβουλος καινοτομίας, μετασχηματισμού & επιχειρησιακής ανάπτυξης και η κα. Καρακιοζοπούλου Αγγελική, Σύμβουλος marketing, στρατηγικής & προσωπικής ανάπτυξης.