Πολυανθεκτικά μικρόβια, η επόμενη μεγάλη πανδημία;
Ενώ η πανδημία του κορονοϊού δείχνει να ελέγχεται σε μεγάλο βαθμό, ένα άλλο «αγκάθι» εμφανίζεται και ήδη προβληματίζει σοβαρά τους επιστήμονες. Τα πολυανθεκτικά μικρόβια, τα οποία υπήρχαν από παλιά, εξαιτίας της κατάχρησης των αντιβιοτικών, της κακής υγιεινής των χεριών αλλά και περιβαλλοντικών παραγόντων, έχουν ενισχυθεί σημαντικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Όπως αποκάλυψε ο Καθηγητής Λοιμωξιολογογίας, κ. Νικόλαος Σύψας, στην έναρξη του 21ου Πανελληνίου Συνεδρίου Λοιμώξεων, κατά την διάρκεια της πανδημίας παρατηρείται έκρηξη των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων. Η δυσάρεστη αυτή εξέλιξη, σύμφωνα με τον κ. Σύψα, οφείλεται τόσο στην αύξηση της κατανάλωσης των αντιβιοτικών όσο και στην κατ’ αποκλειστικότητα απασχόληση των λοιμωξιολόγων με την αντιμετώπιση του κορονοϊού που οδήγησε στην εγκατάλειψη των δράσεων επιτήρησης.
Περαιτέρω, ο κ. Σύψας, υπογράμμισε ότι ένα ποσοστό θανάτων ασθενών με Covid-19 οφείλεται σε ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις. Μάλιστα, σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας, εμφανίστηκε και ο μύκητας «Candida auris». Πρόκειται για πολύ επικίνδυνο μύκητα που αν μολύνει ένα νοσοκομείο είναι δύσκολο να εκριζωθεί. Στην Ελλάδα είχαμε ευτυχώς ελάχιστα κρούσματα.
Το πρόβλημα φαίνεται ότι είναι τόσο σοβαρό ώστε τα πολυανθεκτικά μικρόβια αναμένεται να αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου το έτος 2050 στις χώρες του Δυτικού Κόσμου! Κατά γενική διαπίστωση όλων των εκπροσώπων της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων υπάρχει επιτακτική ανάγκη στελέχωσης των ελληνικών Νοσοκομείων με λοιμωξιολόγους, των οποίων μέχρι σήμερα τα καθήκοντα εκτελούν κυρίως οι παθολόγοι. Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα η Ελληνική Πολιτεία δεν έχει προβλέψει οργανικές θέσεις λοιμωξιολόγων αποκλειστικής απασχόλησης στα Νοσοκομεία, οι οποίοι θα μπορούν να εστιάζουν στην επιτήρηση των λοιμώξεων.