Προτεραιότητα ο εμβολιασμός των ατόμων με αναπηρία τονίζει η Ε.Σ.Α.μεΑ!

Την ανησυχία της εκφράζει η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ) σε ανοιχτή επιστολή της για το κρίσιμο θέμα του εμβολιασμού των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και του υποστηρικτικού τους περιβάλλοντος, ζητώντας από τους αρμόδιους υπουργούς και φορείς να δράσουν άμεσα.

Συγκεκριμένα, με την επιστολή της αυτή η Ε.Σ.Α.μεΑ διαμαρτύρεται για το γεγονός ότι, ενώ έχει ήδη ανοίξει εδώ και αρκετές μέρες η πλατφόρμα των ραντεβού για τον εμβολιασμό κατά του νέου κορονοϊού για συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες, δεν υπάρχει ακόμη καμία πληροφόρηση σχετικά με τον εμβολιασμό των ατόμων με χρόνιες παθήσεις, των ατόμων με αναπηρία, των οικογενειών τους και εν γένει του υποστηρικτικού τους περιβάλλοντος. Επισημαίνει δε ότι,  οι πιο πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη δώσει στη δημοσιότητα τον προγραμματισμό του εμβολιασμού για αυτές τις κοινωνικές ομάδες, με προτεραιοποίηση και ιεράρχηση.

Πάγιο αίτημα της Συνομοσπονδίας αποτελεί η προτεραιοποίηση των ατόμων με αναπηρία ή/και χρόνιες παθήσεις αλλά και του υποστηρικτικού περιβάλλοντός τους, καθόσον κρίνεται υψίστης σημασίας, δεδομένων και των κοινωνικών παραγόντων αυξημένης έκθεσης στη νόσο COVID-19.

Επιπροσθέτως, ζητεί να διασφαλιστεί η δίκαιη και ισότιμη ιεράρχηση των εμβολίων με τη συμπερίληψη των ατόμων από όλες τις κατηγορίες αναπηρίας και χρονίων παθήσεων αλλά και να δοθούν ξεκάθαρες απαντήσεις για εκείνες τις κατηγορίες χρονίων παθήσεων που διαπιστώνεται ότι υπάρχουν ακόμα κενά.

Η Συνομοσπονδία δεν παραλείπει να χαιρετίσει ως πολύ θετικό βήμα το γεγονός ότι ήδη εμβολιάστηκαν τα άτομα με αναπηρία που διαμένουν σε ιδρύματα κλειστής περίθαλψης, ενώ έχει ξεκινήσει και ο εμβολιασμός όσων προσέρχονται στα Κέντρα Διημέρευσης και στα ΚΔΑΠμεΑ, μετά από ενέργειες της υφυπουργού Δ. Μιχαηλίδου, σε συνεργασία με την ΕΣΑμεΑ, την ΠΟΣΓΚΑμεΑ και τους φορείς τους.

Τέλος η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, υπενθυμίζει ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί πως οι πολίτες που λαμβάνουν ειδοποίηση, αλλά αδυνατούν να μετακινηθούν και να προσέλθουν στα κέντρα εμβολισμού, θα έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν ότι επιθυμούν να μπουν σε λίστα εμβολιασμού κατ΄οίκον και με αυτό τον τρόπο δεν θα χάνουν την προτεραιότητά τους, όταν ξεκινήσει η κατ’ οίκον διαδικασία εμβολιασμού.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

https://octenisept.gr/proionta/octenisan-wash-lotion/

 

https://www.helenvita.com/anti-wrinkle