Σήμα κινδύνου από τους πνευμονολόγους για την αφρικανική σκόνη

Η αυξημένη συγκέντρωση Αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα που πλήττει τις τελευταίες ώρες τη χώρα προκαλεί ανησυχία στους πνευμονολόγους καθώς περιέχει μεταφερόμενα σωματίδια τα οποία δύναται να ενσωματωθούν με γύρη, βακτήρια και μύκητες δημιουργώντας ένα ιδιαίτερα τοξικό και επικίνδυνο μίγμα για τον ανθρώπινο οργανισμό και κυρίως για το αναπνευστικό σύστημα. 

Η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας τονίζει ότι χρειάζεται μεγάλη προσοχή ιδιαίτερα από όσους ανήκουν στις ευάλωτες και ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού. Περαιτέρω υπογραμμίζει ότι τις ώρες με τις υψηλότερες συγκεντρώσεις σκόνης, να αποφεύγονται τόσο οι άσκοπες μετακινήσεις όσο και η εξωτερική άθληση και συνιστά παραμονή σε καλά αεριζόμενους εσωτερικούς χώρους. 

Οι ασθενείς που πάσχουν από χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, όπως η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και το βρογχικό άσθμα, εφόσον εμφανίσουν συμπτώματα συμβατά με παρόξυνση ή επιδείνωση της σταθερής πορείας της νόσου θα πρέπει να βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τον θεράποντα ιατρό τους, προς πιθανή τροποποίηση της φαρμακευτικής αγωγή τους και λήψη συμπληρωματικής ιατρικής φροντίδας.

Τέλος θα πρέπει να αναζητήσουν άμεσα ιατρική βοήθεια και συμβουλή όσοι εμφανίσουν κλινικά συμπτώματα όπως: Δυσκολία στην αναπνοή, έντονο και ερεθιστικό βήχα με πιθανή απόχρεμψη, θωρακικό πόνο, επίμονο  φτέρνισμα, δακρύρροια και βράγχο φωνής.