Στο Ε.ΚΕ.Α. η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας

Το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (Ε.ΚΕ.Α) επισκέφθηκε την Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2022 η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας. Η κα Γκάγκα βρέθηκε στους χώρους όπου πραγματοποιείται ο έλεγχος των αποθεμάτων αίματος, ενώ είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τον πρόεδρο του Κέντρου, κ. Παναγιώτη Κατσίβελα, τον επιστημονικά υπεύθυνο αιματολόγο, κ. Κωνσταντίνο Σταμούλη, καθώς και με όλο το επιστημονικό προσωπικό.

Όπως επεσήμανε η κα Γκάγκα «Το Κέντρο διαθέτει σύγχρονο εξοπλισμό, ενώ είναι αξιοσημείωτη η αφοσίωση και η προσφορά των ανθρώπων που δουλεύουν μέρα-νύχτα για τον έλεγχο του αίματος. Χάρη στη δική τους δουλειά, μπορούμε να εγγυηθούμε την ασφάλεια του αίματος που μεταγγίζεται στους ασθενείς που το έχουν ανάγκη. Κάθε μονάδα αίματος που προσφέρεται από τους εθελοντές αιμοδότες ελέγχεται μοριακά και πιστοποιείται πριν χρησιμοποιηθεί», τόνισε η Αναπληρώτρια Υπουργός.

Τονίζοντας την ύψιστη σημασία της εθελοντικής προσφοράς αίματος η κα Γκάγκα υπογράμμισε ότι υπάρχουν χιλιάδες συνάνθρωποί μας που έχουν ανάγκη από τακτική μετάγγιση και είναι πολύ σημαντικό να συνεχίζεται απρόσκοπτα η εθελοντική αιμοδοσία η οποία είναι ακίνδυνη και απόλυτα ασφαλής ενώ αποτελεί πραγματικό δώρο ζωής.

Το Ε.ΚΕ.Α ελέγχει σε ετήσια βάση τουλάχιστον 310.000 μονάδες αίματος (ποσότητα που αντιστοιχεί σε περισσότερα από τα μισά αποθέματα της χώρας σε αίμα), καλύπτοντας όλη τη γεωγραφική περιοχή της κεντρικής Ελλάδας, της Πελοποννήσου, των νησιών και της Κρήτης. Οι μονάδες αίματος των υπολοίπων περιοχών της χώρας ελέγχονται ελέγχονται στη Θεσσαλονίκη.

Από την έναρξη της πανδημίας μέχρι το τέλος του 2021 ελέγχθηκαν επίσης μοριακά στο Ε.ΚΕ.Α 1,2 εκατομμύρια δείγματα για κορονοϊό. Οι έλεγχοι Covid συνεχίζονται και αυτή τη χρονιά, με ανάλυση 4.200 δειγμάτων PCR σε ημερήσια βάση.

Ο πρόεδρος του Ε.ΚΕ.Α κ. Παναγιώτης Κατσίβελος δήλωσε ότι: «Σήμερα επισκέφθηκε το Ε.ΚΕ.Α η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας κα Μίνα Γκάγκα με σκοπό να χαράξει την στρατηγική του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας εμπρός στις νέες προκλήσεις που προκύπτουν και να δηλώσει έμπρακτα  τόσο την στήριξη του Υπουργείου στις προσπάθειες της Εθελοντικής Αιμοδοσίας όσο και την αναγνώριση της προσφοράς του Ε.ΚΕ.Α στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.»

ADMAN