Θετική γνωμοδότηση από τον ΕΜΑ για τo εμβόλιο της Pfizer σε παιδιά 5 έως 11 ετών

Η Επιτροπή Ανθρωπίνων Φαρμάκων (CHMP) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) ενέκρινε την επέκταση του ηλικιακού ορίου για τη χορήγηση του εμβολίου κατά της Covid-19 σε παιδιά από 5-11 ετών. Η έγκριση αφορά στο εμβόλιο των BioNTech και Pfizer, το οποίο, όπως είναι γνωστό, έχει ήδη εγκριθεί για τους εφήβους και τα παιδιά ηλικίας 12 ετών και άνω.

Στα παιδιά ηλικίας από 5 έως 11 ετών η δόση του εμβολίου η δόση θα είναι χαμηλότερη σε σχέση με τα άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω. Συγκεκριμένα η δόση που συστήνεται είναι 10 μg σε σχέση με αυτή που χορηγείται στους 12 ετών και άνω που είναι 30μg. Θα χορηγείται δε σε δύο δόσεις σε απόσταση τριών εβδομάδων.

Βασική μελέτη σε παιδιά 5 έως 11 ετών απέδειξε ότι η ανοσιακή απάντησή τους στο συγκεκριμένο εμβόλιο, χορηγούμενη στη μικρότερη δόση των 10μg, είναι παρόμοια με αυτή που παρατηρείται στους 16 έως 25 ετών με τη μεγαλύτερη δόση των 30μg. Τα συμπεράσματα αυτά βασίστηκαν με μετρήσεις των επιπέδων των αντισωμάτων έναντι της SARS-CoV-2.

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου μετρήθηκε σε περίπου 2.000 παιδιά ηλικίας 5-11 ετών που δεν είχαν ένδειξη προηγούμενης λοίμωξης. Από τα παιδιά αυτά, 1.305 έλαβαν το εμβόλιο ενώ 663 έλαβαν placebo φάρμακο. Από τα 1.305 παιδιά που έλαβαν το εμβόλιο μόλις τρία νόσησαν με Covid-19. Αντιθέτως, από τα 663 παιδιά που έλαβαν placebo δόση, νόσησαν 16 παιδιά. Από τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης μελέτης προκύπτει ότι το εμβόλιο ήταν σε ποσοστό 90,7 % αποτελεσματικό για την πρόληψη της νόσησης από Covid-19 (αν και τα πραγματικά ποσοστά αποτελεσματικότητας θα μπορούσαν να κυμαίνονται μεταξύ 67.7% and 98.3%).

Οι πιο συνήθεις παρενέργειες του εμβολίου στην ηλικία των 5 έως 11 ετών είναι παρόμοιες με εκείνες που εμφανίζονται στον πληθυσμό 12 ετών και άνω. Περιλαμβάνουν πόνο στο σημείο έγχυσης, κόπωση, πονοκέφαλο, ερυθρότητα και πρήξιμο στο σημείο της ένεσης, μυικό άλγος και ρίγη. Όλα τα συμπτώματα αξιολογούνται από ήπιας έως μέτριας εντάσεως και υποχωρούν μέσα σε λίγες ημέρες μετά τον εμβολιασμό.

Μ’ αυτά τα δεδομένα η Επιτροπή Ανθρωπίνων Φαρμάκων του EMA κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα οφέλη από το εμβόλιο σε παιδιά ηλικίας 5-11 ετών υπερτερούν των κινδύνων, ιδιαίτερα στις κατηγορίες εκείνων των παιδιών που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο από βαριά νόσηση. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

https://octenisept.gr/proionta/octenisan-wash-lotion/

 

https://www.helenvita.com/anti-wrinkle