Ξεκινούν οι εμβολιασμοί των παιδιών 12-15 ετών!

Την Παρασκευή 30 Ιουλίου 2021 ανοίγει η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό κατά της Covid-19, των παιδιών άνω των 12 ετών σύμφωνα με τις σημερινές ανακοινώσεις του Γ.Γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας κ. Μάριου Θεμιστοκλέους.

Το ραντεβού για τον εμβολιασμό των παιδιών θα μπορεί να κλείνει οποιοσδήποτε από τους γονείς που ανήκει στην ίδια οικογενειακή μερίδα με το παιδί, μέσα από την πλατφόρμα emvolio.gov.gr με τους κωδικούς Taxisnet. Εναλλακτικά, το ραντεβού του παιδιού θα μπορεί να κλειστεί στα ΚΕΠ ή στα φαρμακεία. Στην περίπτωση αυτή ο γονέας θα πρέπει να προσκομίζει τα στοιχεία ταυτοποίησης, τα δικά του και του παιδιού. Σημειώνεται ότι τα παιδιά θα πρέπει να προσέρχονται για εμβολιασμό στα Εμβολιαστικά κέντρα συνοδευόμενα από τον γονέα ή τον κηδεμόνα τους.

Στους λόγους και το σκεπτικό της Επιτροπής, που οδήγησαν στη θετική γνωμοδότηση για τον εμβολιασμό των παιδιών σε αυτή την ηλικιακή ομάδα αναφέρθηκε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, κα Μαρία Θεοδωρίδου που υπογράμμισε ότι τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται στη χώρα μας μια ραγδαία αύξηση κρουσμάτων στην παιδική και εφηβική ηλικία. Μάλιστα χαρακτήρισε τα παιδιά και τους έφηβους ως πηγή διασποράς του ιού στο ευρύτερο σύνολο αλλά πρωτίστως και κυρίως στο άμεσο περιβάλλον τους. Μάλιστα σημείωσε ότι τα παιδιά συχνά μεταδίδουν τον ιό σε αυτούς που κινδυνεύουν, δηλαδή σε άτομα ευάλωτα, είτε διότι είναι ανεμβολίαστα, είτε διότι, λόγω ηλικίας έχουν μειωμένη ανοσοανταπόκριση στους εμβολιασμούς λόγω υποκείμενου νοσήματος. Η ιδιότητα των παιδιών να διασπείρουν τον ιό αποτελεί, σύμφωνα με την κα Θεοδωρίδου, το βασικό αίτιο των επιδημικών εξάρσεων στα σχολεία γεγονός που εμποδίζει την δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία.

Περαιτέρω, η κα Θεοδωρίδου σημείωσε ότι οι συνεχείς μολύνσεις των παιδιών θα οδηγήσουν σε νέες μεταλλάξεις, γεγονός που με τη σειρά του θα οδηγήσει σε μείωση της αποτελεσματικότητας των εμβολίων. «Κάθε ανεμβολίαστος είναι ένα εργαστήριου παραγωγής νέων μεταλλάξεων», υπογράμμισε.

Βασικοί στόχοι της θετικής γνωμοδότησης της Επιτροπής είναι:

  • η προστασία της υγείας των ίδιων των παιδιών, ιδιαίτερα εκείνων με χρόνια υποκείμενα προβλήματα,
  • η διατήρηση της δια ζώσης εκπαιδευτικής διαδικασίας και των κοινωνικών δραστηριοτήτων των παιδιών,
  • η προστασία των ευάλωτων ατόμων στο οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον τους.

Με αυτό το σκεπτικό η Επιτροπή έκρινε ότι υπό τις παρούσες συνθήκες τα οφέλη από τον εμβολιασμό υπερτερούν της πιθανότητας σπανίων ανεπιθύμητων ενεργειών. Επισημαίνεται ότι ο εμβολιασμός είναι εθελοντικός και γίνεται πάντα κατόπιν της συγκατάθεσης των γονέων.

Όσον αφορά στους Διεθνείς Οργανισμούς, η κα Μ. Θεοδωρίδου ανέφερε ότι έχουν εγκρίνει με αδειοδότηση υπό προϋποθέσεις από το Μάιο το εμβόλιο της Pfizer για εμβολιασμό παιδιών 12-15 ετών, ενώ πριν τρεις ημέρες ο ΕΜΑ ενέκρινε και το εμβόλιο της Moderna για παιδιά ηλικίας 12-17 ετών. Οι εγκρίσεις βασίστηκαν σε μελέτες βάσει των οποίων τα εμβόλια είναι ικανά να παράγουν αντισώματα, είναι αποτελεσματικά και ασφαλή.

Σχετικά με τη σπάνια ανεπιθύμητη ενέργεια περικαρδίτιδας, μυοκαρδίτιδας, η κα Θεοδωρίδου υπενθύμισε ότι το πρόγραμμα εμβολιασμού παιδιών εφαρμόζεται στις ΗΠΑ από το Μάιο 2021. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν προκύψει η συχνότητα της ανεπιθύμητης αυτής παρενέργειας είναι 18 περιπτώσεις σε 1 εκατ. εμβολιασμένων. «Είναι μια ήπια κατάσταση, αυτοπεριοριζόμενη και με καλή έκβαση», επεσήμανε η Πρόεδρος της Επιτροπής.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

https://octenisept.gr/proionta/octenisan-wash-lotion/

 

https://www.helenvita.com/anti-wrinkle