Τι είναι και πως αντιμετωπίζεται η ιγμορίτιδα;

Ιγμορίτιδα είναι η φλεγμονή των ιγμορείων που ακολουθεί συνήθως κάποιο κοινό κρυολόγημα, γρίπη η κρίση αλλεργικής ρινίτιδας και οδηγεί σε έντονο οίδημα του ρινικού βλεννογόνου και αυξημένη παραγωγή βλέννας. Όταν το κοινό κρυολόγημα, ή η γρίπη διαρκεί περισσότερο από μία εβδομάδα και η απλή βλέννα μετατρέπεται σε πηκτό δύσοσμο πρασινοκίτρινο πύον, τότε υπάρχει ιγμορίτιδα.

 

Oι τύποι της ιγμορίτιδας

Η ιγμορίτιδα μπορεί να είναι οξεία ή χρόνια, μολυσματική ή μη-μολυσματική. Ο τύπος και η σοβαρότητα της ασθένειας ορίζονται από το πόσο διαρκεί χρονικά η φλεγμονή.

Xρόνια ιγμορίτιδα

Η χρόνια ιγμορίτιδα δημιουργείται, όταν η απόφραξη παραμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα με συμπτώματα που διαρκούν περισσότερο από 12 εβδομάδες.

Oξεία ιγμορίτιδα

Η οξεία ιγμορίτιδα συχνά αναπτύσσεται γρήγορα και διαρκεί 7 έως 10 ημέρες, αν και μπορεί επίσης να διαρκέσει έως και 4 εβδομάδες.

Υποξεία ιγμορίτιδα

Όταν τα συμπτώματα της ιγμορίτιδας διαρκούν για διάστημα 4 έως 12 εβδομάδων, τότε μιλάμε για την υποξεία ιγμορίτιδα.

Υποτροπιάζουσα ιγμορίτιδα

Η υποτροπιάζουσα ιγμορίτιδα αναφέρεται στις περιπτώσεις όπου ο ασθενής θα εμφανίσει επεισόδια οξείας ιγμορίτιδας αρκετές φορές (4 – 5) το χρόνο.

 

Tα συμπτώματα της ιγμορίτιδας

Η χρόνια και η οξεία ιγμορίτιδα έχουν παρόμοια συμπτώματα, αλλά η οξεία ιγμορίτιδα είναι μια προσωρινή μόλυνση των κόλπων που συχνά συνδέεται με ένα κρυολόγημα. Τουλάχιστον δύο από τα ακόλουθα συμπτώματα πρέπει να συμβαίνουν ταυτόχρονα για τη διάγνωση της χρόνιας ιγμορίτιδας:

 • Ρινική απόφραξη ή συμφόρηση, η οποία προκαλεί δυσκολία στην αναπνοή από την μύτη
 • Πόνος, ευαισθησία και πρήξιμο γύρω από τα μάτια, τα μάγουλα, την μύτη ή το μέτωπο
 • Μειωμένη αίσθηση όσφρησης και γεύσης
 • Πόνος στο αυτί
 • Πόνος στην άνω γνάθο και στα δόντια
 • Βήχας, ο οποίος μπορεί να επιδεινώνεται τη νύχτα
 • Πονόλαιμος
 • Δυσοσμία του στόματος
 • Κόπωση ή ευερεθιστότητα
 • Ναυτία
 • Πως αντιμετωπίζεται η ιγμορίτιδα

 

Πως αντιμετωπίζεται η ιγμορίτιδα

Εκτός από την φαρμακευτική αγωγή που πιθανώς να σας συστήσει ο γιατρός σας, μπορείτε να κάνετε τα ακόλουθα:

 1. Πίνετε άφθονα υγρά για να κάνετε πιο υδαρή την βλέννα και άρα πιο εύκολο για να την απομακρύνετε από τα ιγμόρεια.
 2. Εφαρμόστε υγρή θερμότητα στα ιγμόρεια με την τοποθέτηση ζεστών, υγρών πετσετών στο πρόσωπο. Κάντε το αυτό αρκετές φορές την ημέρα για 5-10 λεπτά κάθε φορά.
 3. Κάντε ένα ζεστό ντους και εισπνεύστε τον ατμό για να χαλαρώσετε τη βλέννα και να ανοίξετε τις ρινικές οδούς. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στο να ανακουφίσετε την πίεση στα ιγμόρεια. Αλλιώς, γεμίστε ένα μπολ/κατσαρόλα με ζεστό νερό, τοποθετήστε μια πετσέτα πάνω από το κεφάλι σας, σκύψτε πάνω από το δοχείο για να παγιδεύσετε τον ατμό και αναπνέετε κανονικά.
 4. Χρησιμοποιήστε έναν υγραντήρα για να διατηρήσετε τον αέρα στο σπίτι σας πιο υγρό. (Αλλά όχι υπερβολικά υγρό, αφού τότε μπορεί να αναπτυχθούν βακτήρια και μύκητες).
 5. Αποφύγετε το αλκοόλ, το κάπνισμα και τον ξηρό αέρα. Όλα αυτά μπορεί να στεγνώσουν τα ιγμόρειά και τις ρινικές σας οδούς, αλλά και να επιδεινώσουν τον ερεθισμό της μεμβράνης από την βλέννα.


 

Viscoflu Nasal Spray & Viscoflu Sachets

Για την αντιμετώπιση της ιγμορίτιδας εμπιστεύσου το Viscoflu Nasal Spray* καθώς και το Viscoflu Sachets*!

To Viscoflu Nasal Spray διευκολύνει τη ρευστοποίηση και τη µηχανική απομάκρυνση των βλεννο-πυωδών εκκρίσεων που παραμένουν στη ρινική κοιλότητα και εντός των παραρρινίων κόλπων. Βελτιώνει τα συμπτώματα και την πορεία της οξείας, υποξείας και χρόνιας φλεγμονής της ανώτερης αναπνευστικής οδού. Υποστηρίζει την αντιβιοτική δράση.

Το Viscoflu Sachets είναι ένα συμπλήρωμα διατροφής το οποίο έχει αποτελεσματική βλεννολυτική δράση για την ευεξία των αεραγωγών.


* Κλινική µελέτη στις ρεολογικές µεταβολές 309 δειγµάτων βλέννας από ασθενείς µε κυστική ίνωση, απέδειξε ότι µε την χορήγηση του VISCOFLU µειώθηκε το ιξώδες της βλέννας πάνω από το διπλάσιο (66%) από ότι µε την απλή χορήγηση µόνο Ν-ακετυλοκυστεϊνης (NAC 30%)